Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Iztērēti trīs miljoni, bet redzama ieguvuma vēl nav

Plānots, ka maija beigās skolu portāls Skolas.lv, kurš ar mērķi atvieglot skolotāju ikdienu tika izveidots jau 2008. gadā, sāks savu otro cīņu par Latvijas auditoriju. Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) mērķis ir liels - sasniegt 500 000 lietotāju. Pagaidām gan nav skaidrs, kā IZM to paveiks, jo šobrīd projektam nav nevienas atbildīgās personas.

Par to, ka portāls atstāts novārtā, liecina arī jaunāko ziņu klāsts, kurš pēdējo reizi atjaunots tikai aprīļa beigās. Ziņas ir arī gandrīz vienīgais, ko var aplūkot ikviens interesents, jo pilnā portāla versija pieejama vienīgi 20 pilotskolām. Līdz ar to tā pienesums pagaidām liekas niecīgs, samērojot ar portāla izveides izmaksām - aptuveni 3,3 miljoniem latu.

Projekts bez vadītājiem

Skolas.lv tika veidots ar mērķi atvieglot skolotāju, skolas administrācijas, vecāku un pašu skolēnu ikdienu, nodrošinot vairākus e-pakalpojumus, kuri ļautu atteikties no ierastajiem papīru kalniem. Lai arī portāls sāka darboties jau 2008. gadā, tā sākotnējā versija izrādījās neveiksmīga - IZM nespēja piesaistīt lietotājus, kā arī saņēma kritiku par esošajām funkcijām. Līdz ar to tika uzsākta projekta otrā attīstības kārta, kas noslēdzās novembrī. Tomēr tas nenozīmē, ka Skolas.lv šobrīd ir pieejams visiem. To patlaban lieto 20 skolas, jo tehniskās infrastruktūras dēļ, kuru ministrija vēl nav sakārtojusi, lielāks lietotāju skaits radītu problēmas interneta vietnes darbībā. Ministrija gan sola maija beigās arī pilno versiju atvērt masām, tomēr tas var aizkavēties, jo tikai tagad tiek meklēti atbildīgie cilvēki, piemēram, Skolas.lv redaktors un projekta vadītājs. IZM Politikas iniciatīvu un attīstības departamenta direktora vietnieks Rūdolfs Kalvāns Dienai norādīja, ka vakancēm, iespējams, neviens nepiesakās, jo līgumsaistības tiks slēgtas īstermiņā, apmēram divu mēnešu garumā. Viņš gan cer, ka līdz maija beigām līgumi tiks parakstīti. Ņemot vērā, ka šobrīd nav neviena cilvēka, kas veiktu mārketinga aktivitātes, nav arī skolu, kas jau šobrīd būtu pieteikušās lietot portālu pēc tā atvēršanas visiem, norādīja R. Kalvāns.

Piecus gadus, kamēr Skolas.lv bija iestrēdzis pilotversijā, privātie uzņēmēji attīstīja citas līdzīgas interneta vietnes, piemēram, e-klase.lv un mykoob.com, kuras šobrīd skolotāji aktīvi izmanto. Līdz ar to jaunajam projektam varētu būt grūtības piesaistīt auditoriju. Izstrādātāji gan apgalvo, ka funkcijas nedublēsies, tomēr auditorijai būs jāpielāgojas jaunajai videi. Problēmu gan daļēji risina tas, ka Skolas.lv varēs lietot ar e-klases un mykoob profilu, izmantojot vienu lietotājvārdu un paroli. Mykoob Latvia valdes loceklis Ģirts Ļaudaks Dienai norādīja, ka integrācija ar kādu citu portālu ir veids, kā Skolas.lv var nodrošināt lietotājus. Tāpat auditorijas piesaisti varētu kavēt tas, ka projekts, iespējams, būs novecojis gan morāli, gan tehnoloģiski, Dienai sacīja projekta e-klase izstrādes vadītājs Jānis Kaģis. Tas attīstījies ļoti lēni, bet visa nozare iet uz priekšu ar trīs reizes lielāku ātrumu, norādīja J. Kaģis.

Par spīti gaidāmajām grūtībām, IZM un tā izstrādātāji a/s Datorzinību centrs steidz portālu slavēt, norādot, ka kopā būs pieejami 20 e-pakalpojumi. A/s Datorzinību centra vadītājs Andris Ķikāns kā piemērus norādīja e-pakalpojumus, kuri būs saistīti ar valsts pārbaudes darbiem, skolēna pieteikšanu 1. klasē, elektronisku stundu saraksta ģeneratoru un mācību uzdevumu veidošanu. Tāpat vienuviet būs digitālie mācību materiāli.

Vajadzēja dot privātajiem

Diskusijas arī turpinās par ieguldītajiem līdzekļiem Skolas.lv izveidē. Projekta pirmajā kārtā tika ieguldīti 127 985 lati, savukārt otrās kārtas kopējais finansējums ir 3 205 679,32 lati. Ģ. Ļaudaks norādīja, ka nav redzams, tieši kur šie miljoni iztērēti, bet viņš uzskata, ka šāda veida projekti jārealizē privātajiem uzņēmumiem, nevis ministrijai. Viņš norādīja, ka, tiklīdz parādīsies kādi jaunumi un būs nepieciešami uzlabojumi, ministrijai katru reizi būs jāveic jauns iepirkums. «Iespējams, būs pamainījušās tehnoloģijas un atkal būs nepieciešami pāris miljonu, lai nomainītu esošo infrastruktūru. Privātajiem ir vieglāk reaģēt uz šādām izmaiņām,» sacīja Ģ. Ļaudaks. Līdzīgi domā arī J. Kaģis, norādot, ka projekts jau pašos pirmsākumos bija jāatdod privātajam sektoram. Šādā veidā kopējā summa būtu mazāka vai par to būtu izdarīts krietni vairāk. Tomēr A. Ķikāns norādīja, ka, ja izmaksas rēķina uz lietotāju skaitu, kas potenciāli būs pusmiljons, tad tie ir pāris latu uz cilvēku. Viņš arī atzīmēja, ka pašas sistēmas izveide bez infrastruktūras izmaksājusi apmēram miljonu latu.

Daudzi saskata problēmas

Lai gan projektā izstrādātas atzinīgi vērtējamas funkcijas, skolas tomēr pamanījušas arī dublēšanos ar citiem portāliem un citas tehniskas ķibeles. Piemēram, Džūkstes pamatskolas direktores vietniece informātikas jomā Inga Riežniece atzina, ka ir ļoti apmierināta, jo visas nepieciešamās funkcijas apvienotas vienuviet, tomēr atklātas arī vairākas nepilnības, kuras izstrādātāji šobrīd novērš. Savukārt Saldus sākumskolas direktora vietniece mācību darbā Antra Kenigsberga norādīja, ka neredz iespēju arī turpmāk lietot portālu tieši dažādo kļūdu dēļ.

Bijušo izglītības un zinātnes ministru Robertu Ķīli Dienas jautājums par projekta attīstību pārsteidza. «Ui! Es nezinu! Kopumā tas pasākums tika iecerēts kā viena liela shēma. Nu reāla shēma. Mēs gribējām viņu kancelēt pa visam. Nu tā, ka cauri. Griežam nost. Bet tur tā nauda. Tāds trādirīdis ar to naudu, ka ne tikai valstij vajadzētu maksāt, bet problēmu būtu pilns. Tad mēs mēģinājām pārstrukturēt to,» sacīja R. Ķīlis. Kādā stadijā tas ir šobrīd, viņš norādīt nevarēja. Arī jaunais ministrs Vjačeslavs Dombrovskis Dienai sacīja, ka viņam ar šo jautājumu rūpīgi jāiepazīstas, tomēr norādīja, ka neko labu par šo projektu neesot dzirdējis.

Skarbs viedoklis ir arī Latvijas Universitātes lektoram Leo Trukšānam, kurš piedalījies portāla izvērtēšanā. Lai gan plaši nevēlējās stāstīt par atrastajām problēmām, viņš norādīja, ka tas esot smags gadījums. «Žēl, ka ministrija tā vietā, lai šo augoni izspiestu, mēģina to nogludināt,» sacīja L. Trukšāns.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?