Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Ja katra pašvaldība cīnīsies tikai par sevi, naudu izšķiedīs

Kāds būtu optimālais reģionālās attīstības finansēšanas modelis nākamajā ES attīstības periodā?

Nenoliedzami, ka modelim 9 plus 21 jāpaliek - katram ar savām funkcijām un uzdevumiem. Vienlaikus ap katru pilsētu veidojas kāda aglomerācija vai ietekmes zona. Valstij būtu ļoti svarīgi vienoties, ka katram ir savi uzdevumi. Savi uzdevumi Rīgai, savi - lielajām pilsētām un savi uzdevumi šim 21 centram.

Latvijā patiesībā ir grūti novilkt robežu, kur sākas pilsēta un beidzas lauki. Diez vai Mārupe ar savu Rīgas ietekmi ir piederīga laukiem. Tāpat var atrast pilsētu ar lielu lauku teritoriju, kur dominē neveselīgs uzskats, ka «pilsēta visu noņem». Ir jāatrod mehānisms, kā varētu apiet tās robežas, kuras šobrīd ir iezīmējusi administratīvā reforma.

Viena no lielākajām problēmām Latvijas ilgtermiņa plānošanā ir tā, ka visas diskusijas drīz vien nonāk nākamā perioda «Eiropas naudas zvejošanas» kontekstā. Rodas ārkārtīgi neveselīga konkurence: ko, kurš un cik dabūs. Kur būs lauku attīstības nauda, bet kur sāksies pilsēta. Un, ja tas nonāk tiktāl, ka katra pašvaldība cīnās pati par sevi, tad ārkārtīgi cieš sadarbība. Un tas bieži noved pie neracionālas naudas izmantošanas.

Vai reģionālās attīstības finansēšanas modelim jātiek apstiprinātam valdības līmenī vai Saeimā?

Jā, it kā parādījās vēlēšanās, ka to var iestrādāt Nacionālajā attīstības plānā (NAP) un pilnīgi visu apstiprināt Saeimā. Tomēr - atļaušos izdarīt savus secinājumus - tas nebūs īsti iespējams, jo Nacionālais attīstības plāns tomēr runā par galvenajām prioritātēm, un valdībai tāpat būs jāpieliek punkts konkrētā finansējuma sadalē.

Kā tas ietekmē Latvijas sarunas par Kohēzijas fonda finansējumu, ka mums pašiem nacionālajā līmenī īsti nav skaidrības par tādām lietām kā reģionālās attīstības finansēšanas modelis?

Būtu labi, ja mums būtu Nacionālais attīstības plāns. Labi, ja līdz rudenim izdosies pirmais mēģinājums Nacionālajā attīstības plānā pievienot arī uzdevumus kopā ar finansējuma avotu. Šobrīd izskatās, ka šīs cerības nepiepildīsies. Tāpēc galvenais, ar ko mēs aizstāvam savu Kohēzijas fonda «aploksni», ir galvenās prioritātes. Un par tām mums nav jākaunas - tautsaimniecības attīstība, teritorijas atbalstoša politika. Ir parādījies vadmotīvs - ekonomiskais izrāviens.

Skaidrs, ka Latvijas nākotne ir uzņēmējdarbības aktivizācijā un darba vietās. Mūsu lielā problēma ir lielu, visaptverošu projektu trūkums, kurus mēs visi kopā aizstāvētu. Šodien mums ir liela diskusija, piemēram, par Rail Baltic projektu, kas ir igauņu virzīts projekts. Par sašķidrinātās gāzes termināli, izskatās, vienoties nevarēsim. Un tā varētu turpināt.

Latvijas valdībai vajadzētu iekļaut lielos projektus Nacionālajā attīstības plānā un cīnīties par tiem Briselē. Arī Latvijas Lielo pilsētu asociācija ir gatava iesaistīties šajā cīņā, un decembrī mēs plānojam vizīti Briselē. Ne tikai zemniekiem vajag braukt uz Briseli, bet arī Latvijas pilsētām ir jāiesaistās cīņā par savu Kohēzijas aploksni.

Vai Latvijas Lielo pilsētu savienībai nav domstarpību ar Latvijas Pašvaldību savienību jautājumos, kas skar reģionālās finansēšanas principus?

Lielos vilcienos - noteikti nē. Tomēr tā utopija - katram pa mazumiņam - tā filozofija traucē. Domāju, ka visiem vajag iesaistīties lielajā attīstības spēlē - katram ar saviem efektīvākajiem instrumentiem. Un atbalstam ir jābūt ļoti mērķtiecīgam. Mūsu lielajām pilsētām aizvien mazāk pretrunu ir ar lielajiem novadiem - Tukumu, Ogri vai pat Madonu. Jautājums Pašvaldību Savienībai ir par kopējo nostāju, jo sava pozīcija raksturīga palikušajiem mazajiem novadiem.

Latvijai ir visas iespējas, lai nākamais ES plānošanas periods būtu daudz efektīvāks nekā šis, ja paliek valsts uzstādījums - ekonomikas attīstība un atbilstoši tam veidojas reģionālā politika, liekot uzsvaru uz pilsētām kā attīstības centriem.

Vai Latvijas attīstības problēma nav tā, ka mūsu pašvaldības arī pēc reformas joprojām ir pārāk mazas?

Igaunijā ir vēl sīkākas pašvaldības, tomēr tad attīstības pasākumi netiek plānoti mazo pašvaldību līmenī. Lietuvā pašvaldības ir lielākas. Protams, ka šī problēma pastāv, un nedomāju, ka reforma ir pabeigta. Novadiem ir ar darbiem jāparāda, kurš ir spējīgs cilvēkiem kaut ko dot un kurš nav spējīgs neko dot. Tendence cilvēkiem pamest Latviju, lai dotos strādāt citur, nav mazinājusies. Lai cilvēki paliktu, viņiem ir jāsniedz līdzīgas iespējas šeit.

Publiskās investīcijas, valsts, pašvaldību, Eiropas nauda jebkurā gadījumā var būt tikai iedvesma, tikai daļa no attīstības, bet attīstību noteiks privātie investori. Būs uzņēmējdarbība - cilvēkiem būs darbs. Ne jau pašvaldība un ne jau valsts nodrošinās trūkstošās darbavietas.

Tomēr te ir zināma sinerģija: ja valsts vai pašvaldība attīsta lielu projektu, zināms optimisms parādās arī privātajā sektorā, kurš redz, ka konkrētajā vietā notiek attīstība.

Tieši tā. Bet visu Latviju vienmērīgi noklāt nevar. Un tad ir jautājums, uz kuru var gūt atbildi, pajautājot uzņēmējiem. Ģeogrāfija diezgan skaidri parāda, kur un kāda uzņēmējdarbība var notikt. Un, protams, ka pirmās atbildes ir Rīga un Pierīga, kur kāds vēlas attīstīt uzņēmumu. Pēc tam lielās pilsētas. Un diez vai kādu varēs iedabūt mazajā pašvaldībā. Dzīves realitāte dara savu. Un viena no lielākajām problēmām ir tāda, ka cilvēki ir savā veidā tikuši mānīti, sakot, ka būs attīstība tur, kur potenciāla attīstībai nav.

Ja mēs pasakām, ka ir 21 attīstības centri, tad tas varbūt tā arī varētu būt. Bet, ja mēs pateiksim, ka mums ir 76 uzņēmējdarbības attīstības centri un aicināsim tur nākt uzsākt uzņēmējdarbību, tad tā būs kārtējā utopija, kam nebūs ne naudas, ne iespēju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Intervēja Sandris Točs

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?