Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Janukoviča pārbaude Maskavā

Pēc tā saucamās oranžās revolūcijas 2005. gadā, kad Ukrainā pie varas nāca uz Rietumiem orientētie Viktors Juščenko un Jūlija Timošenko, strauji pasliktinājās Ukrainas attiecības ar Krieviju. Visuzskatāmāk Kijevas un Maskavas attiecības šajā laikā raksturoja ikgadējie strīdi par Krievijas gāzes piegādes cenām Ukrainai, kas 2009.

gada sākumā nonāca līdz tam, ka Krievija pārtrauca gāzes piegādi Ukrainai. Tā rezultātā svarīgo energoresursu pašā ziemas vidū nesaņēma virkne Eiropas valstu. Toreiz pēc gandrīz divu nedēļu stīvēšanās tika panākta vienošanās un Ukraina atkal varēja saņemt Krievijas gāzi.

Kad 2010. gadā Ukrainas prezidenta vēlēšanās uzvarēja prokremliskais Viktors Janukovičs, Kijevā un Maskavā varas gaiteņos ar lielu patosu tika runāts par sava veida Krievijas un Ukrainas divpusējo attiecību pārstartēšanu. Daudzi pareģoja, ka līdz ar V. Janukoviča nokļūšanu pie varas Ukraina atkal pagriezīs skatu lielā kaimiņa virzienā, atstājot novārtā iepriekšējā prezidenta V. Juščenko iesākto kursu uz iestāšanos Eiropas Savienībā un NATO. Tieši tādēļ nebija brīnums, ka par savas pirmās ārvalstu vizītes galamērķi V. Janukovičs izvēlējās Maskavu.

Prognoze nepiepildās

Tomēr tagad jāsecina, ka gaidīto harmonisko attiecību sapņi nav piepildījušies, jo jau vairākus mēnešus starp Ukrainas un Krievijas augstākajām amatpersonām neveiksmīgi notiek sarunas par tām pašām gāzes piegādes cenām. Kijeva uzstāj, lai Maskava pārskata 2009. gadā noslēgto līgumu un pat ir piedraudējusi ar tiesu darbiem, bet Krievija apgalvo, ka paliks nelokāma savā nostājā.

Sestdien V. Janukovičs ierodas Maskavā, lai tiktos ar Krievijas kolēģi Dmitriju Medvedevu un Krievijas premjerministru Vladimiru Putinu un censtos pierunāt Maskavu atteikties no pašreizējā gāzes piegādes līguma, ko Ukraina uzskata par negodīgu, jo tas noteic, ka Ukraina par gāzi maksā vairāk nekā daļa Eiropas Savienības dalībvalstu, un liekot Ukrainai importēt vairāk gāzes, nekā tai reāli ir nepieciešams, raksta Reuters. «Ukrainai noteiktā cena nav godīga. Noteikumi izvirzīti tā, it kā tie būtu domāti ienaidniekam,» pirms dažām nedēļām sirdījās V. Janukovičs.

Septembra sākumā V. Janukovičs paziņoja, ka Ukraina ir sagatavojusi dokumentus, lai vērstos Stokholmas Starptautiskajā šķīrējtiesā ar prasību pret Krieviju, lai pierādītu, ka Maskava ir pārkāpusi starptautiskos likumus.

Saistībā ar 2009. gadā noslēgto līgumu augustā Ukrainā sākās tiesas prāva pret V. Janukoviča sīvāko politisko konkurenti bijušo premjerministri J. Timošenko, kura tiek apsūdzēta ļaunprātīgā pilnvaru izmantošanā, noslēdzot jauno enerģijas līgumu ar Krievijas premjeru V. Putinu. Tiesībsargājošās iestādes uzskata, ka šī vienošanās valstij nodarījusi zaudējumus vairāk nekā 1,5 miljardu grivnu (92,4 miljoni latu)apmērā.

Krievijas ultimāts

Krievijas amatpersonas apgalvo, ka Kremlis sarunās ar V. Janukoviču ieņems bezkompromisa pozīciju un neļaus sevi pierunāt samazināt gāzes piegādes cenu Ukrainai. Maskava nepieciešamības gadījumā strīdu esot gatava risināt tiesā.

Krievija apmaiņā pret gāzes cenas samazināšanu ir pieprasījusi Ukrainai iestāties Kremļa pārraudzītajā Muitas savienībā, kurā bez Krievijas ietilpst arī Baltkrievija un Kazahstāna. «Ir pienācis patiesības brīdis. Viņam ir jāizdara izvēle, ar ko viņš ir: ar mums vai Eiropu. Uz diviem krēsliem sēdēt nesanāks,» laikrakstam Kommersant sacījusi kāda augsta ranga vārdā neminēta Kremļa amatpersona. Krievi arī vēlas, lai viņu enerģētikas giganta Gazprom kontrolē nonāktu 50% Ukrainas valsts enerģētikas uzņēmuma Naftogaz akciju. Gazprom arī vēloties pārņemt Ukrainas gāzesvadu pārraudzību.

Kijeva vairakkārt ir paziņojusi, ka Muitas savienībā nestāsies, un kā pretsolis Maskavai varētu būt lēmums palielināt gāzes tranzīta cenu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?