Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Japānas lielfirmas pievēršas apbedīšanai

Pārapdzīvotajā un ar pensionāriem bagātajā Japānā zeļ bizness, kurš, par spīti drūmajam profilam, ir pārāk kārdinošs, lai to ignorētu. Apbedīšanas pakalpojumu pīrāgā lūko iekost celtniecības firmas un veikalnieki, kuri nespēj pretoties vilinājumam paņemt kaut nelielu kumosu no gadā apgrozītajiem 18 miljardiem ASV dolāru.

Japānā pensionāru skaits pēdējos gados nemitīgi audzis. Pērn tur nomira 1,14 miljoni cilvēku, sagādājot saspringtas darba dienas apbedīšanas uzņēmumiem. Nacionālais iedzīvotāju un sociālās drošības pētījumu institūts lēš, ka 2040.gadā aizgājēju skaits būs sasniedzis 1,66 miljonus cilvēku.

Šādas prognozes neatstāj vienaldzīgus uzņēmējus. Jau tagad viņi pamatīgi iedzīvojas uz citu nelaimi. Piemēram, kompānijas Tear Corp peļņa pieaug jau astoto gadu pēc kārtas un ieņēmumi ir palielinājušies seškārtīgi. Pērn uzņēmuma kontā ieplūda ap 66 miljoniem ASV dolāru. «Nav daudz tādu biznesu, kur ir garantēts pieaugošs tirgus un aizvien lielāks pieprasījums,» Tear dibinātājs un prezidents Norihisa Tomijasu aģentūrai Bloomberg apstiprina, ka interese par šo nozari pieaug.

To apliecina nesenākie notikumi. Tagad ar Tear sadarbojas Osakas celtniecības firmu un degvielas uzpildes staciju īpašniece Nankai Electric Railway, kas ieguvusi atļauju izmantot apbedītāju zīmolu, veicot ceremonijas savā teritorijā.

Tautiešu izvadīšana pēdējā gaitā ieinteresējusi arī Japānas otro lielāko mazumtirgotāju Aeon, kas sadarbībā ar četriem simtiem mazo apbedīšanas firmu un individuālajiem pakalpojumu sniedzējiem piedāvā saviem klientiem iespēju salīdzinoši lēti sarīkot atvadas no mirušajiem tuviniekiem. Vairumā iepērkot ceremonijai vajadzīgās lietas, Aeon plāno samazināt bēru sarīkošanas izdevumus par 40%. Ar šādām taupīgajām bērēm uzņēmums plāno tuvāko triju gadu laikā iekarot desmito daļu no Japānas apbedīšanas pakalpojumu tirgus.

Līdz šim ar apbedīšanu galvenokārt nodarbojās ģimenes uzņēmumi. Vairāk nekā divās trešdaļās firmu strādā mazāk par desmit cilvēkiem un vidējais pakalpojuma uzcenojums tradicionālajām budistu divu dienu bērēm esot ap 90%. Lielie uzņēmumi ir pārliecināti, ka ar lētāku cenu spēs izspiest no tirgus mazos, kuri saņem naudu arī no priesteriem un ziedu veikaliem par to, ka iesaka sērojošajām ģimenēm izmantot viņu pakalpojumus.

Īpaši lielas izredzes lielfirmām ir pilsētās, kur tradīcijas atvadīties no nelaiķa viņa paša mājās ir atslābušas. Tagad cilvēki tīri labi apraduši ar ātru un lētu ceremoniju krematorijā. «Cilvēki ļoti uztraucas par naudu. Viņi nevēlas, lai ģimene tērētu simtiem vai tūkstošiem jenu, lai samaksātu priesterim, kas skandina budistu svētos rakstus, kuriem paši netic,» - tā pētījumu centra Dai-Ichi direktors Midori Kotani.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pasaule patlaban padevusies principam "nauda nesmird"

Par to, kādus secinājumus Rietumiem izdarīt no Volodimira Zelenska piedāvātā miera plāna, kā uztvert ļaunuma parādi, ko pie sevis BRICS valstu samitā sapulcējis Vladimirs Putins, un Čečenijas...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?