Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Jātiek vaļā no zīmoga

Drauds labām vidusmēra komandām, bet nepārliecinoša pret sava līmeņa izlasēm - apmēram šāds priekšstats varētu rasties Eiropas futbola līdzjutējiem par Latvijas valstsvienību. Vismaz pēc pēdējo kvalifikācijas ciklu rezultātiem tā būtu jāspriež. Ceļā uz Euro 2016 finālturnīru Mariana Pahara vadītā komanda desmit spēlēs izcīnīja piecus neizšķirtus, atņemot punktus visām trim grupas spēcīgākajām komandām (Islandei, Čehijai, Turcijai), bet paliekot bešā pret meistarīgāko (Nīderlandi) un zaudējot Kazahstānai, kas ne tuvu nav futbola lielvalsts, lai gan svētdien Pasaules kausa kvalifikāciju uzsāka ar sensacionālu 2:2 neizšķirtu pret Poliju.

Pirmdien un otrdien pirmās kvalifikācijas spēles UEFA zonā aizvadīs arī pārējās Eiropas valstsvienības. Latvija otrdien viesosies Andorā.

Iepriekšējo kvalifikācijas ciklu sarkanbaltsarkanie beidza bez uzvarām - pirmoreiz kopš 1993. gada. Apritot mazāk kā gadam, pašlaik izlase piedzīvo citu nebijušu tradīciju. Piecās spēlēs pēc kārtas nav zaudēts (0:0 ar Slovākiju, 5:0 ar Gibraltāru, 2:1 ar Lietuvu, 0:0 ar Igauniju, 3:1 ar Luksemburgu). Ja izdosies turpināt tikpat sekmīgi arī PK kvalifikācijas ievadā ar panākumiem pār Andoras un Fēru salu izlasēm, pret kurām Pahara komanda būs nelielu favorītu statusā, var iznākt visu laiku garākā nezaudēto maču sērija, kāda Latvijas izlasei jebkad bijusi. Līdz šim garākā šāda sērija bija pieci mači. Pirmoreiz tāds triks mūsu izlasei padevās Aleksandra Starkova vadībā 2008. gada beigās un 2009. gada sākumā (1:1 ar Izraēlu un Igauniju, 0:0 ar Armēniju, 4:0 un 2:0 ar Luksemburgu).

Spēļu kalendārs tam ir pateicīgs. Lai gan pirmie rezultāti svētdien apliecina, ka tradicionālā tendence ar vasarā Eiropas un pasaules čempionātu finālturnīros labi nospēlējušo izlašu klupieniem sekojošajā kvalifikācijā saglabājusies (varbūt Latvijai būtu bijis labāk kvalifikāciju sākt ar Eiropas čempioni Portugāli?), ir arī savi plusi sākt mačus pret nomināli vājākiem pretiniekiem. Proti, uzvaru gadījumā tālās cerības par kvalificēšanos kādam no lielajiem turnīriem netiks dzēstas pēc pirmajām neveiksmēm, kā tas bijis pēdējos trijos atlases ciklos.

Spēļu kalendārs vismaz pašlaik ir arī vienīgais, kas ļauj domāt par kvalificēšanās apetītes uzturēšanu līdz vēlam rudenim. Vismaz šajā septembra izsaukumā izlasē savainojumu dēļ trūkst trīs līderu (Deniss Rakels, Aleksandrs Cauņa, Kaspars Dubra), bet vēl virkne svarīgu spēlētāju ir bez spēļu prakses. Ne nu gluži bez iemesla daži pašmāju futbola pārzinātāji uzskata, ka šī ir vājākā Latvijas izlase, ar kādu pēdējos atlases ciklos nācies saskarties. Rakels lauztās potītes dēļ nespēlēs pusgadu, nav zināms, vai gadiem ilgi savainojumus dziedējošais Cauņa vispār kādreiz vēl spēlēs iepriekšējā līmenī, bet Minhenē nesen izoperētā Dubras sakarā pat nav īsti pārliecības, kas vainojams pie sāpēm, tāpēc garantiju par viņa atgriešanos ierindā uz oktobra spēlēm nav praktiski nekādu.

Kam paredzēts aizstāt šos vīrus? Dubru var aizstāt vai nu Turcijas otrajā līgā spēlējošais pussargs Igors Tarasovs, vai pusgadu nekur nespēlējušais Vitālijs Jagodinskis. Kapteinis Kaspars Gorkšs arī ar vecumu ātrāks nekļūst, un mačos pret vājākiem pretiniekiem (kā Luksemburgā) tas ir acīmredzams. Lai gan pret favorītiem, kad būs jāizvieto tā sauktais autobuss vārtu priekšā, viņš noteikti vēl noderēs. Cauņu nu jau vairākus gadus izlasē aizstāj Artūrs Zjuzins, kurš labi prot spēlēt ar bumbu, bet neizceļas ne ar lielām darba spējām, ne ar pašaizliedzību aizsardzībā, turklāt netiek pie spēles laika Krievijas otrajā spēcīgākajā līgā. Ja futbolists bez spēļu prakses ir neapstrīdams līderis vidējā līnijā, kā tas ir Artūra gadījumā, tas neglaimo viņa konkurentiem jeb pārējiem izlases pussargiem. Savukārt Denisa Rakela vietā var nospēlēt vesela virkne malējo pussargu, no kuriem tikai jāizvēlas attiecīgajā brīdī vislabāk gatavais. Ja Jānis Ikaunieks atgūs spēļu praksi, Rakela iztrūkumam būtu jābūt vismazāk pamanāmam.

Tikai uzbrukuma līnijā Paharam ir ļoti plaša izvēle. Lai kvalifikācijas cikls būtu veiksmīgs, Artjomam Rudņevam izlases kreklā beidzot jāsāk rādīt vismaz daļu no tā, ko viņš jau piekto gadu demonstrē Vācijas bundeslīgā. Uzbrucējam statistika - divi vārti 36 spēlēs - nav glaimojoša. Turklāt ir zināms, ka Artjoms prot gūt vārtus, nevis būt tikai lietderīgs cīņā ar pretiniekiem, kā līdz šim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Pasaules kauss 2018

A grupa: Nīderlande, Francija, Zviedrija, Bulgārija, Baltkrievija, Luksemburga

B grupa: Portugāle, Šveice, Ungārija, Fēru salas, Latvija, Andora

C grupa: Vācija, Čehija, Ziemeļīrija, Norvēģija, Azerbaidžāna, Sanmarīno

D grupa: Velsa, Austrija, Serbija, Īrija, Moldova, Gruzija

E grupa: Rumānija, Dānija, Polija, Melnkalne, Armēnija, Kazahstāna

F grupa: Anglija, Slovākija, Skotija, Slovēnija, Lietuva, Malta

G grupa: Spānija, Itālija, Albānija, Izraēla, Maķedonija, Lihtenšteina

H grupa: Beļģija, Bosnija, Grieķija, Igaunija, Kipra, Gibraltārs

I grupa: Horvātija, Islande, Ukraina, Turcija, Somija, Kosova

Futbols

Latvijas izlase PK kvalifikācijā
1994. - 6. (7), 0-5-7, 4:21*
1998. - 4. (6), 3-1-6, 10:14
2002. - 4. (5), 1-1-6, 5:16
2006. - 5. (7), 4-3-5, 18:21
2010. - 3. (6.), 5-2-3, 18:15
2014. - 5. (6), 2-2-6, 10:20

*gads, vieta grupā (no cik), uzvaras, neizšķirti, zaudējumi, vārtu attiecība

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?