Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Jaunā EK norma iznīcinās Rubeņus

Gaļas kūpinājumu ražotāja SIA Rubeņi «niša» jau daudzus gadus bija cieši saistīta ar to, ka kūpināšana notiek uz īstas malkas. Nu uzņēmums pieļauj iespēju ražošanu pārtraukt, jo no septembra stāsies spēkā jauna Eiropas Komisijas (EK) ieviesta benzopirēna norma, ko Rubeņi izpildīt nespēj. Ja līdz šim pieļautais benzopirēna daudzums kūpinātas gaļas un zivju produktos bija pieci mikrogrami uz kilogramu, tad no septembra atļautais daudzums tiks samazināts līdz diviem mikrogramiem.

«Mēs nevaram šīs normas izpildīt. Ja norma ir divi mikrogrami uz kilogramu, mēs nevaram kūpināt uz malkas. Pat cepot šašlikus, ja ar malku izkurina ogles, tur arī būs benzopirēns. Mājās, kurinot kamīnu, arī tur būs benzopirēns. Tagad tajos piecos mēs varam iekļauties, bet divos - tas ir neiespējami,» teic uzņēmuma pārstāvis Zintis Skrīveris.

Viņš nenoliedz, ka viens no variantiem ir pārtraukt ražošanu, taču tas nozīmētu, ka bez darba paliktu gandrīz 70 cilvēku. Tāpat tiek pieļauta iespēja mainīt ražošanas veidu, pārejot uz elektronisko kūpināšanu. Šādas izmaiņas būtu smagas, jo Rubeņi ir pazīstami īpašās produktu garšas dēļ, ko veido kūpināšana uz malkas. Mēs ceram un gaidām, ka Eiropas Savienības dalībvalstis izrādīs pretestību un izmaiņas nestāsies spēkā,» teic Z. Skrīveris un bilst, ka uzņēmums pagaidām vēl negrasās vērsties pie atbildīgajām iestādēm, nogaidīs.

Pret vēzi

Citādi domā lielie ražotāji. Rīgas miesnieks mārketinga vadītāja Juliāna Juškeviča Dienai atklāj, ka saskaņā ar analīzēm nevienam uzņēmuma kūpinājumam rezultāti nav pārsnieguši vienu mikrogramu uz kilogramu: «Varam droši teikt, ka prasību pastiprināšana neietekmēs mūsu uzņēmumā ražoto produkciju. Mums nevajadzēs mainīt kūpinātās gaļas un kūpināto desu receptūras un ražošanas tehnoloģiju.»

Eiropas Komisija atklāj, ka norma pieprasīs izmaiņas ne tikai benzopirēnam, bet arī pārējām vielām, kas rodas rūpnieciskos procesos un izraisa vēzi. «Šis lēmums nenozīmē tradicionālo kūpināšanas metožu aizliegumu. Lai panāktu pēc iespējas zemu policiklisko aromātisko ogļūdeņražu līmeni, svarīgi izmantot labu kūpināšanas praksi - jālieto malka ar zemu lignīna un sveķu saturu, piemēram, nevajag lietot skujkoku malku. Tāpat šo vielu saturu var samazināt, palielinot attālumu starp kūpināmo produktu un dūmu avotu, kā arī kūpināšanā novēršot tauku pilēšanu no produkta dūmu avotā,» skaidro EK Latvijā pārstāve Džeina Tamuļeviča. Viņa arī norāda, ka EK ir gatava meklēt risinājumus, lai novērstu iespējamu kaitējumu uzņēmējdarbībai, taču šajā gadījumā esot nepieciešami pārliecinoši pierādījumi, ka «ogļūdeņražus to ražotajos produktos nav iespējams samazināt līdz noteiktajai normai».

Par savējiem jācīnās

Zinātniskā institūta Bior pārstāvis Vadims Bartkevičs Dienai uzsver, ka pārkāpt pieļaujamo robežu, ja tiek izmantotas mūsdienīgas metodes, ir grūti: «Ja tiek piemērota nepareiza tehnoloģija vai ja netiek ievēroti kaut kādi optimālie apstākļi, potenciāli varētu būt problēmas. Turklāt kūpinātā produkcija tiek ražota, izmantojot šķidros dūmus, un būtībā šis koncentrāts jau ir attīrīts no kaitīgām kancerogēnām vielām.»

Tajā pašā laikā Latvijas Tirgotāju asociācijas priekšsēdētājs Henriks Danusevičs norāda, ka tas nav bijis pareizs lēmums: «EK nav pierādījumu, ka benzopirēns ir kaitīgs veselībai. Tas ir pārspīlēts pieņēmums.» Viņš pauž pārliecību, ka valdībai vajadzētu meklēt iespējas, kā saglabāt tos oriģinālos Latvijas kūpinājumus, kurus šīs izmaiņas skars.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūža ilguma maksimums sasniegts

Ļoti iespējams, liela daļa fiziski veselo šā brīža jauniešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam, taču maz ticams, ka bez fundamentālas ārējas iejaukšanās cilvēka ķermeņa darbībā šo robežu izdosies ievēro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?