Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Jaunais likums pašvaldībām atņems ostu maksājumus

Satiksmes ministrijas (SM) priekšlikumu, kā iekasēt maksu no trim lielajām Latvijas ostām, Rīgas, Liepājas un Ventspils pašvaldību vadītāji vērtē visai piesardzīgi. Ja stāsies spēkā SM ierosinājums, tad no 2015. gada līdzšinējā maksāšanas kārtība pilnībā mainīsies. Pašvaldības vairs nesaņems ostu likumā noteiktos 10% no tonnāžas, kanāla, mazo kuģu, enkura un kravas maksām.

Tā vietā SM piedāvā starpību starp ostas ienākumiem un izdevumiem jeb peļņu sadalīt divās vienādās daļās, lai tiek gan pašvaldībai, gan valstij. Tiesa, dalīt varēs tikai to naudu, kas būs palikusi pāri pēc ostu ieguldījumiem investīcijās. Pašas ostas ar šādu risinājumu ir apmierinātas, jo tām nebūs jāmeklē papildu līdzekļi, ne kā pildīt pašvaldības, ne valsts budžetu. Aktuāls jautājums ir arī par to, vai ostām vispār paliks pāri nauda pēc tam, kad tās nomaksās kredītus un veiks citas investīcijas. Piemēram, Ventspils brīvostas pārvaldnieks Imants Sarmulis iepriekš Dienai norādīja, ka, atskaitot kārtējos izdevumus, ostai paliek pāri aptuveni seši miljoni latu kredītu nomaksāšanai. «Ar naudas trūkumu cīnīsimies vismaz līdz 2020. gadam,» teic I. Sarmulis.

Nav gatavi atteikties

Pašvaldību vadītāji līdz galam nav pārliecināti, ka SM priekšlikums tādā formā, kāds tas ir patlaban, tiks ieviests. Kaut gan tas tiek minēts kā labākais līdz šim izskanējušais risinājums, lielākās iebildes ir tieši par to, ka pašvaldības vairs nesaņems likumā noteiktos 10%.

Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs (Latvijai un Ventspilij) pieļauj, ka satiksmes ministrs Anrijs Matīss līdz galam nav iedziļinājies: «Priekšlikums ir labs, bet šo normu gan nevajadzētu aiztikt. 10% no ostas maksas pašvaldībai ieņēmumos gadā veido apmēram vienu miljonu latu. Tas jau ir iekļauts mūsu bāzes ieņēmumos, un, ja to pēkšņi izņem ārā, tad to jūt pilsētas budžets.»

Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks (LP) norāda, ka izskanējušie ierosinājumi ir «absolūti nepieņemami». Viņš teic, ka Liepājas osta no kādreiz militāras un slēgtas teritorijas tikai nesen ir izveidota par pilnvērtīgu ostu, un tas ir izdarīts tieši par ostā strādājošo uzņēmumu investīcijām, nevis valsts vai Eiropas Savienības naudu. «Šī iecere ir aplama jau pašos pamatos,» teic U. Sesks.

Skarbs savā vērtējumā ir Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR). Viņš to sauc par politisko ambīciju realizāciju, ko īsteno Reformu partija. «Tā ir bērnišķīga spēlēšanās smilšu kastē. Man rodas jautājums, piemēram, konkrēti par Rīgas ostu. Pēc diviem gadiem būs jāremontē Kolkas bāka, kas atrodas Rīgas ostas atbildības zonā, tam būs vajadzīgi vairāki miljoni latu. Reformu partija jau par to nedomā, jo viņi jau pēc gada nebūs Saeimā,» sašutumu pauž A. Ameriks.

SM ierosinājums bija kā atbilde Ekonomikas ministrijas priekšlikumam, kas paredzēja, ka ostām par infrastruktūras izmantošanu jau no nākamā gada arī valsts budžetā būtu jāieskaita tikpat liela summa, cik saņem pašvaldības. Ostu pārstāvji nebija mierā, norādot, ka šim nolūkam nāksies ņemt vēl vienu kredītu, viņi izcēla, ka no tā cietīs konkurētspēja, jo būs jāceļ cenas. Kaut gan priekšlikums tika apstiprināts valdībā, SM to neatbalstīja. Satiksmes ministrs A. Matīss norādīja, ka tas veicinās ostu maksu pieaugumu un līdz ar to sadārdzināsies tranzīta koridors.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūža ilguma maksimums sasniegts

Ļoti iespējams, liela daļa fiziski veselo šā brīža jauniešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam, taču maz ticams, ka bez fundamentālas ārējas iejaukšanās cilvēka ķermeņa darbībā šo robežu izdosies ievēro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?