Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Jo agrāk atklāj, jo vieglāk ārstēt

Linda Liepiņa

Statistika ir skarba. Ik gadu gandrīz 200 tūkstošu sieviešu vecumā no 50 līdz 69 gadiem Latvijā saņem valsts nosūtītu uzaicinājuma vēstuli veikt krūšu izmeklējumu ar mamogrāfijas metodi bez maksas. Bet tikai aptuveni 38% sieviešu šo iespēju izmanto, pārējās - aizbildinās ar nevaļu, uzskata, ka šī problēma viņas neskars. «Katru gadu mazliet vairāk nekā 1000 sieviešu nonāk onkoloģiskajā klīnikā, kad krūts vēzim ir jau trešā un ceturtā stadija,» stāsta Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas galvenais onkoloģijas speciālists docents Jānis Eglītis. «Ja krūts audzējs tiek pamanīts, kad tas ir 3-4 milimetrus liels, labā ziņa ir tā, ka sieviete būs izārstējama. Šī problēma ir visā pasaulē. Taču mamogrāfija nav panaceja, tā ir viena no iespējām konstatēt saslimšanu. Kampaņas uzdevums ir atgādināt, ka jādomā vairāk par sevi, - jāiet pie ārsta, lai varētu laikus atklāt problēmu un ārstēt.»

Onkologs Jānis Eglītis ir gandarīts, ka šīgada kampaņas Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu uzmanība pievērsta arī reģioniem. «Esmu novērojis, ka pēc kampaņām sievietes mazliet sarosās, bet tam spiedienam publiskajā informācijas telpā ir jābūt nemitīgam,» viņš saka. J. Eglītis zina stāstīt, ka tajās valstīs, kur 80. gados sākušās šīs kampaņas, beidzot apzinīguma līmenis palielinājies un vairs tāds publisks mudinājums nav vajadzīgs.

Kāpēc gan reizi divos gados nevarēju aiziet pie ārsta un pēc tam dzīvot mierīgi ar domu, ka esmu to darījusi sava sirdsmiera dēļ? - iespējams, tādu jautājumu daudzas sievietes sev uzdod par vēlu. Tas ir arī viens no iemesliem, kāpēc kampaņā Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu iesaistījusies sieviešu basketbola izlase. Starp kampaņas vēstnesēm ir arī tās spēlētāja Ieva Krastiņa. Kad viņai piedāvāja atbalstīt projektu, Ieva piekrita, ilgi nedomājot, jo vēzis ir skāris arī viņai tuvus cilvēkus. «Sportistiem obligātajās veselības pārbaudēs vairāk uzmanību pievērš sirsniņai un muskuļiem. Bet ikgadējām ginekoloģiskajām pārbaudēm jākļūst par katras sievietes ieradumu. Un nav jāmulst, ka par šīm lietām jāatgādina savai mammai, savai vecmāmiņai, tantei - lai viņas aiziet pie ārsta. Mūsu sirdsmiers un dzīvesprieks ir atkarīgs no tuvo cilvēku veselības!» Ieva teic.

Kampaņā svētdien, 25. maijā, Rīgā risināsies arī krūts veselības draudzības gājiens Ejam kopā, lai dzīvotu. Jo vairāk par kādu problēmu runā, jo lielāka cerība, ka kāds aizdomāsies, pievērsīs uzmanību, uzskata onkologs Jānis Eglītis, kurš pirms gājiena pie Brīvības pieminekļa ir aicināts teikt uzrunu. No plkst. 13.00 līdz 15.30 būs vēl daudz aktivitāšu, kurās būt klāt aicināts ikviens, - gan runas, gan mūzika -, bet pēc tam visi kopā ar rozā lentītēm pie krūtīm, kas ir kampaņas simbols, dosies uz Arēnu Rīga, lai noskatītos labdarības basketbola spēli starp Latvijas un Grieķijas sieviešu basketbola izlasi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?