Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Jurga Ivanauskaite. PLACEBO

Viņa bija uzkrājusi pietiekami intriģējošu pieredzi, bet savu tekstu nosaukusi «Bēdz, Jūlija, bēdz!». Patiešām visu mūžu, elpu neatvilkdama, viņa traukusies kā vajātāju trenkta no cilvēka pie cilvēka, no mīlestības pie vilšanās, no pacilātības pie jaunas bojāejas, tā arī nepiesātinādamās un ilgoto mierinājumu nerazdama.

Jūlija rakstīja metafizisku grāmatu. Nekādā ziņā tā nebija ne ezoteriska, ne zīlnieces padomi ar Taro kārtīm, ne astroloģes horoskopiskās atklāsmes, kādas stirpām rindojas puspagrabos iekārtotajās parapsihologu grāmatnīciņās starp vēja zvārgulīšiem, smaržzālēm un miniatūrām «dziedējošajām» piramīdām.

Ja pietrūks vārdu, viņa savam tekstam pievienos piecas līnijas, kuras papildinātas ar slepeno sfēru notīm, bet tur, kur nelīdzēs pat mūzika, domas cerēja izteikt krāsainos zīmējumos. Rakstīdama viņa turēja par paraugu Bingenes Hildegardi, svēto, kura dzīvojusi gandrīz pirms tūkstoš gadiem un par kuras iemiesojumu, vēlīnu un tāpēc deformētu, viņa sevi iedomājusies iedvesmas acumirkļos.

Grāmatu viņa sevī juta kā klēpī briestošu augli, kā ķīniešu alķīmiķu aprakstīto Zelta mazuli, kuru dzemdēs nezin kad - pēc deviņiem mēnešiem vai deviņiem gadiem. Viņa neuzskatīja sevi par aizvien pieaugošā teksta autori, lai gan nebūtu varējusi apgalvot, ka domas, no kurām reizēm apstulbusi pati, saviļņojusies un sašausminājusies, diktējis Kāds no Augšas. Galu galā Jūlijas dzīvē uzradies šis tas svarīgāks par slāpēm mīlēt un būt mīlētai. Ilgi tas nevilkās. Bija uzradies Sargeņģelis.

Sargeņģelis bija viens no tiem, kurus viņa sauca par Dievišķajiem mīļākajiem. Jūlijas kartotēkā šo būtņu sarakstu aizsāka izdomātais bērnības rotaļu draugs, nezin kāpēc kristīts par Aladinu, kuru nekad neviens nebija redzējis, toties visi, sevišķi mamma un tētis, par viņu daudz dzirdējuši. Sarakstu pagarināja prinči baltā zirgā, kuri vēlāk mutantējuši par skaistuļiem indiāņu vadoņiem, brašajiem musketieriem, kinozvaigznēm un roka elkiem.

Pusaudzes gados izdomāti un izmisīgi nesasniedzamie mīļotie Jūlītei rūpēja nesalīdzināmi vairāk par līdzās klenderējošajiem apšaubāma vīriešu dzimuma subjektiem, piņņainiem un kompleksainiem līdzaudžiem. Ja viņu aicināja uz kinoteātri vai satikšanos, ja ķircināja, kārdinot ar pirmo skūpstu vai nevainības zaudēšanu, Jūlija ņēmās izlocīties - viņa apgalvoja, ka viņai jau esot sirdsdraugs, kuru ne par kādu cenu nevarot nodot.

Ar laiku tas kļuva par iesīkstējušu ieradumu. Katram reālajam vīrietim, kam piemita kaislīgi nodomi, Jūlija obligāti stādīja pretim neeksistējošu, viņas dzīvē neesošu vai nesasniedzamu indivīdu. Jaunajam partnerim ar mazohistisku ietiepību viņa mēdza atkārtot, ka nespēj aizmirst kādu patiesībā dzīvojošu vai gandrīz izgudrotu, kārtējam līgavainim čukstēja par bijušo, pašreizējam mīļākajam atgādināja zaudēto un, ikkatra apkampienos kusdama, ticēja, ka stipri ilgojas pēc cita.

Visiekārojamākie Jūlijai bija tie vīrieši, ar kuriem viņu saistīja jeb patiesībā nesaistīja attiecības, kuras var raksturot ar vārdiem, kas sākas ar nenovēršamo ne - negribi, nemīli, nedrīkst, neaizsniedzami, neiedomājami.

(Turpinājums 1. novembra numurā)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Fragmenti

Bez nosaukuma

Mūsdienu Lietuva, XX gs. beigas. Negaidīti mirst zīlniece Jūlija, kuras klienti bijuši smalko aprindu ļaudis un politiķi. Slepkavība vai pašnāvība? Jūlijas tuvāko draugu loks mēģina rast atbildi gan uz šo, gan uz romāna centrālo jautājumu: vai un kā vēl ir iespējams vērst par labu tik bezcerīgajā pragmatismā ieprogrammēto pasauli - māņu efekta placebo pārvaldīto elli zemes virsū?
Dienas grāmata, 2009.
No lietuviešu valodas tulkojis Talrids Rullis

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūža ilguma maksimums sasniegts

Ļoti iespējams, liela daļa fiziski veselo šā brīža jauniešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam, taču maz ticams, ka bez fundamentālas ārējas iejaukšanās cilvēka ķermeņa darbībā šo robežu izdosies ievēro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?