Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Kā laikus parūpēties par redzi tiem, kam pāri sešdesmit

Viens no biežākajiem redzes zuduma cēloņiem gados vecākiem cilvēkiem ir centrālā jeb vecuma tīklenes deģenerācija.

Tā parasti attīstās pēc 60 gadiem, turklāt, palielinoties vecumam, tā tiek konstatēta arvien biežāk - sasniedzot 80 gadu vecumu, tīklenes deģenerācija tiek diagnosticēta vienam no astoņiem cilvēkiem. Tīklenes deģenerācija parasti sākas vienā acī, bet pēc trim līdz pieciem gadiem process attīstās arī otrā.

Izšķir divas slimības formas - lēni progresējošu, sausu tīklenes deģenerācijas formu un ātri progresējošu, mitru formu. Slimības rezultātā notiek tīklenes šūnu bojājums un atrofija, taču pilnīgu aklumu tā neizraisa. Sausas slimības formas gadījumā tīklenes šūnu atrofija attīstās pakāpeniski - trīs līdz 10 gados, savukārt mitrā forma attīstās strauji un var izraisīt smagu redzes zudumu diezgan īsā laika periodā - reizēm tikai dažos mēnešos.

Līdz pat šodienai nav pilnīgi skaidrs, kāpēc gados vecākiem pacientiem tik bieži attīstās centrālā tīklenes deģenerācija. Pasaulē veikti daudzi pētījumi, ar kuru palīdzību tika noteikti riska faktori. Pie tiem pieder: vecums, ģimenes anamnēze, smēķēšana, paaugstināts holesterīna līmenis, D vitamīna deficīts, hipertoniskā slimība u. c. faktori.

Kā saprast, ka radušās problēmas ar tīkleni?

Galvenais simptoms - grūtības lasīšanas laikā. Cilvēkam šķiet, ka pietrūkst gaismas, daļa no burtiem pazūd, līnijas rādās izkropļotas. Taču, ja cilvēks skatās ar abām acīm reizē, viņš slimību var arī nepamanīt, jo nesaprot, ka ar vienu aci neredz. Tāpēc ik pa laikam iesakām palasīt ar katru aci atsevišķi un, ja visas līnijas ir taisnas, nekas nekropļojas un nepazūd, tad viss ir kārtībā. Ja cilvēks pamana līniju kropļošanos vai tumšu plankumu acs priekšā, steidzīgi jāgriežas pie acu ārsta. Mūsdienu aparatūra ļauj savlaicīgi noteikt diagnozi.

Savulaik centrālo tīklenes deģenerāciju ārstēja ar medikamentiem vai ar lāzeru, taču nebija medikamenta, ar kura palīdzību varēja apstādināt nemitīgi progresējošo slimību. Lāzera terapija deva iespēju apstādināt slimības procesu, taču neuzlaboja redzi. Tikai pavisam nesen - 2005. gadā - tika pierādīts, ka medikamentu, kas spēj apturēt slimību un pat uzlabot redzi, nepieciešams ievadīt tieši acī, kas ir tā saucamās intravatreālas injekcijas. Procedūru veic sterilos apstākļos operācijas zālē. Diemžēl preparāts iedarbojas tikai noteiktu laiku un injekcijas nepieciešams atkārtot, taču šodien tas ir vienīgais veids, kā palīdzēt slimniekiem ar vecuma tīklenes deģenerāciju.

Laba redze ir nepieciešama jebkurā vecumā, bet katram vecumam ir raksturīgas savas redzes problēmas.

Cilvēkiem pēc 60 gadiem bieži attīstās tādas slimības kā glaukoma, katarakta, centrālā tīklenes deģenerācija, tāpēc būtiski uzsākt ārstēšanu pēc iespējas ātrāk un apmeklēt acu ārstu vismaz reizi gadā, lai veiktu nepieciešamās pārbaudes.

Vēl jāpiemin, ka nesen Rīgā norisinājās nanotehnoloģiju oftalmoloģijas konference, kurā piedalījās acu veselības speciālisti no visas pasaules. Pasaulē nanotehnoloģiju izmantošana acs saslimšanu diagnostikā un ārstēšanā sākusi attīstīties nesen. Jaunāko nanotehnoloģiju priekšrocība ir tā, ka materiālu mazo izmēru dēļ nepieciešamos medikamentus iespējams ievadīt tieši tajā vietā, kur tie nepieciešami, maksimāli samazinot audu bojājumu risku un nevēlamus blakusefektus, neietekmējot pārējo organismu. Nanotehnoloģijas ir neaizstājamas arī agrīnā acu slimību diagnosticēšanā, jo ar to palīdzību iespējams veikt daudz precīzākus novērojumus un analīzes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Dr. Solomatina acu rehabilitācijas un redzes korekcijas centra ārste

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?