Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Kā saudzēt un atpūtināt acis

Ziemā, lai raksturotu aukstumu, ir dažādi teicieni, un viens no tiem - «Ir tik auksts, ka acis sprāgst no pieres ārā». Pagaidām acis gluži uz pieres nelien, bet asaras, jo īpaši vējainā laikā slēpojot, mēdz nekontrolējami līt pa vaigiem. Atliek tikai ar pūkainiem dūrainīšiem acis paberzēt, lai iedzīvotos konjunktivītā un pāris dienu vispār uz gaismu nevarētu skatīties. Otra bēda - telpās mēdz būt tik sauss gaiss gan centrālapkures, gan gaisa kondicionieru dēļ, ka dienas beigās liekas, ka acīs sabērtas smiltis un skats uz dzīvi kļuvis miglains.

Ja salā asaro acis

«Asarojošas acis ziemā biežāk ir gados vecāku cilvēku problēma,» skaidro Latvijas Amerikas acu centra acu ārste ķirurģe Gunta Blezūra. «Taču vējainā laikā, kā arī sportojot aukstumā, asaras acīs ir arī jauniem cilvēkiem.» Ārste mierina, ka tāda veida «raudāšana» ir tikai acis aizsargājošs mehānisms. «Izejot ārā ziemā, piemēram, braucot ar riteni, strauji mainās temperatūra un acis intensīvāk izdala asaras, lai mazinātu temperatūras starpību un acis sasildītu. Līdz ar to - katru reizi, kad acs tiek pamirkšķināta, ir tāds sūknītis, kas atsūknē šo lieko šķidrumu. Ja tā ir ļoti daudz, sūknītim ir ļoti intensīvi jādarbojas,» vienkāršoti skaidro ārste Blezūra. «Ar laiku šis muskuļu spēks mazinās, tāpēc acu asarošana ziemā un vējā ir dabiska aizsargreakcija, kuru ir diezgan grūti novērst.»

Ko darīt? Gunta Blezūra iesaka, piemēram, likt uz acīm brilles (arī saulesbrilles), kas varētu mazināt gaismas plūsmas intensitāti. Ja pastiprināti izdalās asaras, jācenšas acis pēc iespējas vairāk mirkšķināt, lai darbinātu sūknīti. Līdzīgi ir arī tad, ja emociju iespaidā sariešas asaras, tad atliek tikai intensīvāk samirkšķināt acis un asaru «plūdus» var novērst. No rīta pamostoties acis var izskalot ar vēsu ūdeni, kas tonizēs acs ābolu. Pēc ūdens procedūras acis kārtīgi jāsamirkšķina vairākas reizes, lai iesildītu muskuļus.

Jāievēro, ka asarojošas acis jāslauka no ārējās malas (no deniņiem) uz iekšējo (deguna pusi), jo tādā veidā tiek veicināta sūknīša darbība.

Cerot, ka šoziem būs arī sniegs, saulainā dienā noderēs arī saulesbrilles vai tonētu stiklu brilles. Tās mazinās spilgto žilbinājumu, kas rodas, baltam sniegam mirdzot saulē, kas var pastiprināt acu asarošanu. Brilles pašas par sevi arī aizsargā acis no vēja. Ja ir sausās acs sindroms, gaismas kairinājuma sajūta ir vēl izteiktāka. Ir cilvēki, kuriem ir izteikta jutība pret spilgtu gaismu, un to nekā nevar ietekmēt.

Sarkano acu problēma

Viena no biežākajām acu problēmām bērniem un arī pieaugušajiem ir konjunktivīts. Nepatīkama, bet ne bīstama slimība, ja to konstatē sākuma stadijā. Galvenais - higiēna, lai no vienas acs šo problēmu nepārnestu otrā. Konjunktivīta izcelsme var būt bakteriāla, vīrusu vai arī alerģiska.

«Ne vienmēr acu berzēšana ar dūrainīti ir pie vainas acu iekaisumam. Drīzāk tā var ieberzēt acīs kādu pūku no cimda,» par sarkano acu simptomu ziemā Guntai Blezūrai ir savs skaidrojums. «Taču vīrusa konjunktivīts, kas visbiežāk sākas vienā acī un pāriet uz otru, izplatās gaisā pilienu ceļā. Acis ir sarkanas un asaro. Pie vīrusu konjunktivīta var tikt nejauši. Piemēram, kāds, kuram ir konjunktivīts, nošķaudās, pieliekot mutei priekšā roku, un pēc tam atver durvis. Nākamais, kurš pieskaras rokturim un pēc tam nejauši paberzē acis, var tikt inficēts.» Visvienkāršākā profilakse, kā izvairīties no šīs problēmas - acis nekad neaiztikt ar rokām, bet, ja gribas tās paberzēt, izmantot papīra salveti vai kabatas lakatiņu.

No cimdiem acīs var dabūt kādu mikrobiņu, pūku, var saberzēt aci. Konjunktivīts visbiežāk ir bērnudārza bērniem, kuriem ir daudz kopīgi mantu, ar kurām spēlēties. Šī saslimšana var izpausties arī kā vispārēja vīrusu slimība - var būt neliela temperatūra, drudzis, kakla sāpes un iesnas.

Taču sarkanas un asarojošas acis ir arī iesnu laikā. «Mehānisms ir vienkāršs - iesnu gadījumā tiek inficēta aizdegune, un degunā veidojas gļotādu tūska. Acu asaru kanāls sākas acī un atveras degunā, un tas ir ļoti šaurs. Ja gļotāda ir pietūkusi, asaru kanāla atvere samazinās un asaras sliktāk notek, tās sakrājas acīs,» skaidro Gunta Blezūra. Ja asarojošās acis intensīvi tiek slaucītas, tajās var iekļūt arī kāds mikrobs, un tad jau var sekot arī konjunktivīts, kuram ir bakteriāla izcelsme. Tas nav lipīgs citiem apkārtējiem, lai gan skats uz iesnu nomocītu cilvēku ir žēlīgs - sarkans ir ne tikai deguns, acis ir apsārtušas un asarojošas. Viens veids, kā to ārstēt - sākt ar deguna tūskas mazināšanas pasākumiem, un līdz ar to uzreiz arī uzlabosies acu stāvoklis.»

Tradicionālā metode, kā mazināt pietūkušo, iekaisušo plakstiņu kairinājumu un apsārtušas acis, ir kumelīšu tējas kompreses. Ārste Gunta Blezūra kā efektīvu līdzekli iesaka melnās tējas kompreses, jo melnajā tējā ir tanīns, kas mazina tūsku. Ir arī speciāli acu pilieni un mitrinātāji, kas atvieglo iekaisušu acu stāvokli.

Ja acis ir par sausu

Tikpat lielu diskomfortu kā asarojošas acis rada arī sauso acu sindroms. Tas ir acs stāvoklis, kad tās virsma netiek pietiekami mitrināta. «Katru reizi, kad acis tiek mirkšķinātas, radzene tiek noklāta ar asaru plēvīti, kas rada cilvēkam komforta sajūtu. Normālos apstākļos tai uz acs radzenes būtu jāturas 10 sekundes. Ja plēvīte pārtrūkst ātrāk, tad rodas sajūta, ka acis niez, grauž, ka tajās ir iekļuvis kāds svešķermenis,» skaidro G. Blezūra. Tāda sajūta var būt arī tad, ja acis pārāk reti tiek mirkšķinātas. Jo īpaši tas izpaužas datorlietotājiem un situācijās, kad telpās ir sauss gaiss, kā tas ir tagad - apkures sezonas laikā. Datora lietotāji acis tur plaši atvērtas, jo ekrāns atrodas priekšā un acu skatiens tiek koncentrēts gandrīz vienā punktā un bieži vien acis netiek mirkšķinātas.» Grāmatu lasītājiem sausās acs sindroms nav problēma, jo skats ir vērsts mazliet uz leju un acs ir puspievērta, tā nodrošinot pietiekamu mitrumu.

Ja sausās acs sindroms traucējošs ir vairākiem kolēģiem, kuri ir vienā telpā, tad vispirms jānovērtē (jāizmēra), kāds mitrums ir telpā. Dzīvojamās un darba telpās ieteicamais relatīvais gaisa mitrums ir 30-60%, optimālais - 45-50%. Telpas bieži jāvēdina.

«Pilieni, kas nopērkami aptiekās bez ārsta receptes, palīdz acs mitrināšanai,» informē G. Blezūra. «Ar konservantiem bagātinātus pilienus ilgāk var glabāt, tie mēdz būt pildīti lielāka tilpuma pudelītēs. Īslaicīgai lietošanai ir piemēroti acu pilieni bez konservantiem. Tos pilda īpašās devās, ko var izpilināt vienas dienas laikā.»

Ārste iesaka stingri ievērot acu pilienu glabāšanas noteikumus un termiņus. «Nedariet tā, ka acu pilienus, kas atvērti un mazliet lietoti, glabā ledusskapī ilgāku laiku un atsāk lietot, kad atkal rodas problēma. Tas ir gluži tāpat kā ar konserviem, uz kuriem ir gan rakstīts, ka derīguma termiņš ir divi gadi, bet, kad tos atver, tie jālieto, nevis jāglabā. Saskarē ar gaisu medikamentā var iekļūt baktērijas, un no tām pēc tam būs nevis labums, bet var pat iedzīvoties infekcijā.

«Acs mitrinātāji atšķiras pēc konsistences. Tie var būt kā pilieni, kas ir ērti lietojami, taču tie arī visātrāk izgaro no acs. Ir gēlveidīgi pilieni un substances, želejas, smēres. Efekts no biezākas konsistences līdzekļiem būs ilgstošāks, bet var rasties miglošanās. Parasti pilienus lieto dienas laikā un gēlus, smēres - uz nakti,» iesaka G. Blezūra un atgādina, ja brilles nepieciešamas, tad tās arī jālieto, jo acs darbs tiks atvieglināts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ieteikumi

Datora ekrānam jāatrodas 40-60 cm attālumā un novietotam tā, lai skatiens būtu vērsts nedaudz uz leju.
Svarīgs ir apgaismojums un gaisa temperatūra telpā. Karsts, sauss gaiss veicina sausās acs sindroma rašanos.
Monitors, kas raustās, ir lieks apgrūtinājums. Jānoregulē acij patīkams monitora spilgtums.
Acis jāatpūtina. Vienreiz pusstundā vai stundā jāskatās tālumā, izskaitot līdz 10. Ik pēc divām stundām vajag 15 minūšu pārtraukumu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūža ilguma maksimums sasniegts

Ļoti iespējams, liela daļa fiziski veselo šā brīža jauniešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam, taču maz ticams, ka bez fundamentālas ārējas iejaukšanās cilvēka ķermeņa darbībā šo robežu izdosies ievēro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?