Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Kā sevi pasargāt tumsā? Kāds mājās nepārnāca

Līdz šim rudenim tumsas nekad neesmu bijusies. Arī nāve nobraucot līdz tam novembra vakaram šķita neiedomājama. Reiz gan gandrīz notika starpgadījums - naktī, braucot pa neapgaismotu zemes ceļu, sēdot blakus šoferim, tumšos gājējus pamanījām brīdī, kad, kā saka, līdz ar nagiem izdevās izvairīties no sadursmes, citādi būtu beigta balle. Pārliecinājos, ka šoferu skandētais - gājējus tumsā bez atstarotāja neredz - tik tiešam atbilst patiesībai.

Tas līdzinās krievu ruletes spēlēšanai, tādēļ tūlīt iegādājos atstarotāju. Bezgaumīgi sarkanu. Tāpēc nemaz nebēdāju, kad to nozaudēju, jo dienas gaišajā daļā to no somas kabināju nost. No kabatas izvilku tikai tad, kad tuvojās krēsla.

Īstu vajadzību pēc atstarotāja nejutu arī pilsētā, laternu gaismā ejot pa ietvi. Ja nu tiešām kur vajadzēja, izmantoju mobilā tālruņa spožo ekrānu. Šogad par latu iegādājos rokas bateriju. Lai, ejot pa salauztu ietvi, nepakristu. No automašīnām nebīstos, jo garus ceļa posmus vēlā vakarā vai tumsā vairs kājām nemēroju, lepni sēžu autobusā. Daru to ne jau tāpēc, lai saudzētu kājas, bet nervus.

Taču šoruden arī manā ģimenē notika negadījums. Kāds mājās nepārnāca. Māte šķērsoja ceļu, kur tas nav atļauts. Šoferis nepaspēja ievērot luktura gaismu. Atstarotājs viņai nebija līdzi, un notika liktenīga sadursme, kas uz vietas izdzēsa manas mātes dzīvību. Ceļu pārredzēt apgrūtināja arī pelēka, grūti caurredzama migla. Kāpēc? - tagad jautāju dvēseles dziļumos, bet tas vairs neko nemaina. Turklāt atbildi zinu - ne tikai atstarotājs vai lukturītis pasargā no sadursmes, bet arī ceļu satiksmes noteikumu ievērošana.

Tagad arī pati vairs nešķērsoju ceļu vietās, kur nav gājēju pārejas, vai arī, ja deg sarkanā gaisma un automašīnu tālumā neredzu. Esmu apņēmusies ievērot noteikumus. Sēdot automašīnā, pārmetu šoferim, ja viņš grib runāt pa telefonu, ēst pie stūres vai aizpīpēt. Esmu kļuvusi pārlieku piekasīga? Bet šāda novēršanās no braucamā ceļa var izdzēst kāda cilvēka dzīvību.

Vēl joprojām neesmu iegādājusies atstarotāju. Īsti nav skaidrības, vai Rīgā, ejot pa trotuāru, to vajag. Neviens no policistiem aizrādījumu nav izteicis. Bet darbu viņi dara labi. Nesen, braucot no Rīgas pa Daugavpils šoseju, manīju, kā ceļa policisti izdala atstarotājus «mīlas priesterienēm». Ar interesi gaidīju nākamo dienu, lai redzētu, vai meitenes naktī spīguļos vai arī ne. Spīguļoja gan. Un tā ir pat labāk. Gan meitenes ir drošībā, gan potenciālie klienti viņas var labāk ieraudzīt.

Turpinām Privātās dzīves diskusiju

Kā sargāt sevi tumsā?

Policija sākusi akciju Esi redzams. Statistika rāda, ka šogad Latvijā ceļu satiksmes negadījumos gājuši bojā 19 velosipēdistu un 64 gājēji. Vairāk nekā puse negadījumu notikuši diennakts tumšajā laikā. Cik jūs esat piesardzīgi tumsā uz ceļiem? Vai lietojat atstarotājus? Diskusijā aicinām izteikties arī autovadītājus - izstāstiet gājējiem, cik labi viņus pamanāt tumsā ceļa malās?

Rakstiet:[email protected]

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?