Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 26. decembris
Megija, Dainuvīte, Gija

Kā uzcept garšīgas kotletes

Kotlete, protams, neskan ne izsmalcināti, ne romantiski. Visdrīzāk smalka restorāna ēdienkartē šis maltās gaļas brīnums tiks nosaukts visādi, tikai ne par kotleti. Kaut kā neizklausās gardēža cienīgi. Bet velti.

Kotlešu gatavošanai ir trīs izmantojamas pamatgaļas: cūkas, jēra un liellopa. Par visnederīgāko kotletēm es esmu atzinusi liellopa gaļu. Tās galvenais mīnuss ir sausums un neizteiksmīgums. Arī gaļas mētāšana, auksta ūdens pieliešana un citi zili brīnumi neglāba situāciju. Toties to glāba cūkgaļa. Tad nu tiem, kas kotletēm tomēr izvēlas liellopu, es silti ieteiktu to jaukt ar cūkgaļu vismaz 2:1 (interesantākai garšai tas var būt arī kūpināts speķis vai cauraudzis). Kotletei, lai tā būtu sulīga, ir nepieciešams arī treknums, un gana sausa tā sanāks arī tad, ja samalsi tikai cūkas fileju. Tas pats attiecas uz jēru - ja vēlies gardēdisku, nevis pārprasti diētisku baudu, gaļai jābūt ar speķa kārtu. Kotletes konsistenci galvenokārt nosaka tāda klasika kā baltmaizes šķēle, kas mērcēta pienā vai ūdenī (būtisku atšķirību nesamanīju starp abiem šķidrumiem un galarezultātu).

Man ne vienmēr ir baltmaize, tāpēc mēdzu pievienot arī «pelēkās» maizes, pat tās ar riekstiem un sēkliņām. Nekādas vainas! Rīvmaizei ir identiska funkcija, tomēr kotletes ar to sanāk tādas kā stingrākas, ne tik mīkstas kā ar mērcēto maizi (to gan var atrisināt, mērcējot rīvmaizi ūdenī vai pienā). Līdzīgi darbojas arī rīvēts svaigs kartupelis. Par citiem dārzeņiem, piemēram, rīvētu cukīni vai burkānu, es neesmu augstās domās. Un vēl es kotletēm vienmēr lieku klāt vienu olu (uz aptuveni 400 g maltās gaļas) - kad atceros, tad tikai olas dzeltenumu, kad piemirstu, tad kopā ar visu baltumu. Mēdz teikt, ka pēdējais padara kotletes stingrākas, bet noteikti ne tādā mērā, lai es to pamanītu. Var iztikt arī bez olas, ja vien pieliek klāt maizi. Un tikpat iespējams, ka galarezultāta mīkstumam pietiktu ar pāris ēdamkarotēm ledusauksta ūdens un gaļas pamētāšanu (visburtiskākajā nozīmē - paņem maltās gaļas lodi un met atpakaļ bļodā, un tā vairākas reizes pēc kārtas), bet man tomēr patīk maize kotletē.

Garšvielas ir strīdīgākais jautājums - vai kotletei vajag ko vairāk par sāli un pipariem? Es lieku sīpolu un ķiploku gabaliņus, bet vienmēr tos pirms tam smalki jo smalki sakapāju un apcepu. Ar svaigiem garšaugiem neaizraujos, lai gan pētersīļi un salvijas (pie cūkas ideāli) nav smādējami, tomēr tad kotlete šķiet tāda mazliet pārpucēta.

Cepšana? Tikai un vienīgi ātra apcepšana pannā, lai dabūtu kraukšķīgi brūno garoziņu. Krāsnī tāda nekad nesanāk. Turklāt kotlešu cepšanas procesā nav jāizmanto taukvielas, jo tās jau ir pašā kotletē (ja nu vienīgi pašā sākumā mazliet). Ar jēlā vidus problēmu viegli var tikt galā, ja netaisa milzīgas pļeckas, bet patiešām mazas bumbiņas. Sāls problēmu atrisinās izmēģinājuma kotlete - uztaisiet mazu bumbiņu, izcepiet, pagaidiet, kamēr atdziest, nogaršojiet un attiecīgi piekoriģējiet sāls un piparu daudzumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?