Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Kā vērtējat Saeimas balsojumu par Valsts prezidentu?

Eksprezidente

Vaira Vīķe-Freiberga

Ne tik vien nesākas jauna ēra, bet esam diezgan krietnus soļus atkāpušies atpakaļ tieši politiskajā neatkarībā no oligarhiem. Saskatu soli atpakaļ, nevis uz priekšu.

Ja runā par atklātu politiku, jābūt arī impīčmenta procesam. Patlaban tāda nav, tā ka, pilnīgi pēc pašreizējās Satversmes, varam gatavoties uz četru gadu ilgu jaunievēlētā prezidenta Bērziņa kunga valdīšanu. Kamēr tauta zināmus cilvēkus uzskatīs par lieliem varoņiem un lielākiem mīluļiem, viņi tos arī dabūs kā vadošos spēkus savā zemē.

Valdis Dombrovskis

(Vienotība) premjers

Saeimas vairākums nav uzklausījis sabiedrības pieprasījumu pēc politikas, kurā nav vietas oligarhu ietekmei, un ir sodījis Valdi Zatleru par viņa drosmi. Novēlu nākamajam Valsts prezidentam Andrim Bērziņam rēķināties ar sabiedrības pieprasījumu, turpinot cīņu par oligarhu lomas mazināšanu politikā. Tauta savu viedokli izteiks 23. jūlijā, un tas prezidentam sniegs skaidru signālu.

Sarmīte Ēlerte

(Vienotība) kultūras ministre

Šī ir oligarhu uzvara, ievēlot sev tīkamu prezidentu. Tas padara vēl skaidrāku un skaudrāku jautājumu, kuru tautai uzdeva Zatlers, rosinot Saeimas atlaišanu. Šis jautājums ir - vai jūs gribat, lai pār Latvijas valsti valda un to, kā mēs dzīvojam, nosaka oligarhi? Ja tautas atbilde ir nē, šī Saeima referendumā ir jāatlaiž. Kā arī jāatceras, ka šis būs vienīgais un svarīgais jautājums, uz kuru nākotnes labā tautai būs jāatbild ārkārtas Saeimas vēlēšanās.

Aivars Lembergs

(LunV) Ventspils mērs

Putas nosēdīsies. Par Zatleru aizmirsīs ļoti ātri. Viņu atcerēsies kā kukuļu ņēmēju un to, kurš nodedzināja Romu. Zatlers ir Nerona skolnieks. Es domāju, ka līdz Zatlera sestdienas paziņojumam abiem kandidātiem bija ļoti līdzīgas izredzes, bet Zatlers neizturēja pārbaudījumu ar varu. Vara viņam tika pienesta uz zelta paplātes, pašam nepieliekot nekādas pūles. Viņš parādīja sevi kā nenobriedušu politiķi. Tā vietā, lai ietu godīgā cīņā, viņš gļēvi gāja atriebes ceļu.

Jānis Streičs

Kinorežisors

Ja esam demokrātiska valsts un gribam dzīvot, kā pasaulē pieņemts, tad pienākums man šodien liek teikt tā - karalis ir miris, lai dzīvo karalis. Tas ir viss. Mums ir jāpieņem tas, kas ir noticis, ja esam demokrātiska valsts. Jāapslāpē emocijas un viss pārējais un jāpakļaujas likumiem, pēc kuriem cenšamies dzīvot. Ir notikusi prezidenta maiņa, mums jāapsveic jaunais prezidents, un tas arī viss. Jātic vairākumam, kas viņu ievēlēja un jādod uzticības garants. Kaut vai līdz pirmajai viņa runai, jo viņš vēl nav amatā, būs tikai ar 8. jūliju. Dūru vicināšana ir par vēlu, vilciens ir aizgājis.

Anna Žīgure

Rakstniece

Es cerēju, ka Saeimas deputāti varbūt būs ieklausījušies Valda Zatlera runas būtībā un izdarījuši savus secinājumus. Taču tas nav noticis, viņi vairāk domāja, kāpēc Zatlers un kā interesēs tieši tagad par to runāja, nevis par runas būtību, ko viņš teica, uz kādu nākotni un valsti Latvijai vajadzētu iet. Liela daļa sabiedrības to saprata. Pirms četriem gadiem mēs arī bijām pie Saeimas, atbalstīdami Aivaru Endziņu, kritisku aci skatīdamies uz procesu, kā izvirzīja Valdi Zatleru, kurš izrādījās cienījams valstsvīrs. Vai Bērziņš tāds būs, paliek uz viņa sirdsapziņas. Šis balsojums parāda, ka lielai daļai Saeimas sirdsapziņas nav.

Imants Lancmanis

Rundāles pils direktors

Šāds Latvijas Valsts prezidenta vēlēšanu iznākums mani nepārsteidz, jo Valdis Zatlers jau savā uzrunā tautai, kuras laikā paziņoja par ierosinājumu atlaist Saeimu, sacīja, ka ar šo soli iedragās savu karjeru. Ceturtdienas Valsts prezidenta vēlēšanu rezultāts ir sava veida deputātu atriebība Zatleram. Jaunajam prezidentam Andrim Bērziņam šajā grūtajā brīdī novēlu tikt galā ar sarežģīto situāciju. Visticamāk, iedzīvotāji referendumā nobalsos par Saeimas atlaišanu. Kopīgā atmosfēra ir ļoti nokaitēta, un tādā polarizētā stāvoklī strādāt būs sarežģīti. Vajag ļoti lielu pieredzi, aukstasinību un ārkārtīgi lielas diplomātiskās spējas. A. Bērziņš neizskatās pēc diplomāta.

Marina Kostaņecka

Rakstniece

Diemžēl tas, par ko runāja V. Zatlers savā runā, atlaižot Saeimu, ka viss šai valstī ir izpārdots, vēlreiz tika apstiprināts. Jautājums, vai Zatlers apstāsies pie tā, kas ir, un pateiks, cik es varēju, tik es izdarīju valsts labā, un paies pilnīgi malā, un neko nedarīs, tas būs tautai ļoti liels blieziens. Zatleram nebija izredzes uzvarēt vēlēšanās. No tā, vai viņš turpinās politisko cīņu būs atkarīgs tautas liktenis, vai tā atslīgs pilnīgā depresijā vai arī Zatlers mēģinās kaut ko darīt. Es ļoti ceru, ka viņš saņemsies un nepametīs politiku. Ļoti gaidu, vai viņam būs plāns B, jo viņu atbalstīs arī tauta. Bērziņš ir bijušais augsti stāvošs padomju ierēdnis, kas solīja, ka pēc četriem gadiem Latvija uzplauks. Bail man tam ticēt.

Jānis Domburs

Raidījuma Kas notiek Latvijā? vadītājs

Ņemot vērā sabiedriski politisko saspīlējumu, Andrim Bērziņam Valsts prezidenta amats ir ļoti liela atbildība. Būs liels izaicinājums strādāt par labu valstij. Nevis saturs, bet situācija ir uzplēsusi strutojošas brūces - gan politiski, gan morāli mentāli, gan tiesiski. A. Bērziņam būs ļoti grūti, ārkārtīgi grūti saspīlētajā situācijā, kas valda. Bet mēs visi esam līdzatbildīgi par situāciju, kurā esam. Visi, ne tikai trīs oligarhi. Jautājums Bērziņam - kā viņš spēs «paņemt laukumu». Būtiski, kā A. Bērziņš spēs 2 miljoniem cilvēku radīt sajūtu, ka viņi ir līdzvērtīgi demokrātijas procesos, lai cilvēki nedzīvo ar sajūtu, ka kādas atsevišķas cilvēku grupas ir pārākas par citām.

Ilmārs Mežs

Demogrāfs

Lai nu dievs dod jaunajam prezidentam izpratni par savu jauno lomu un spēju orientēties starp valsts un grupējumu interesēm. Var jau būt, ka Bērziņš varētu līdzīgi Zatleram strauji augt, tomēr līdz šim, daudzus gadus jau esot politikā, tajā skaitā augstos amatos, viņš nav atstājis pārliecinošu iespaidu. Papildu grūtības Bērziņam būs izprast vienkāršā latvieša dzīvi un problēmas, jo viņš jau vairākus gadu desmitus dzīvo citu dzīvi ar citām problēmām, citos apstākļos un ar citām naudas summām. Tauta šo krupi gan jau norīs, taču jācer, ka rūgtā pēcgarša daudziem būs saglabājusies arī līdz ārkārtas vēlēšanām septembrī. Tāpēc šis Saeimas solis varētu tomēr kādai daļai no līdzšinējiem ZZS un PLL vēlētājiem likt pārdomāt, vai ir vērts turpināt būt uzticīgiem šiem politiķiem.

Gundega Repše

Rakstniece

Režīms «mafija» vinnē. Elementāra aritmētika, Vienotība jau spēlē ar tikpat netīriem līdzekļiem kā «kliķe», tas ir bumerangs, kas nācis atpakaļ. Liekas, ka tiem cilvēkiem ielās ir kaut kāds iespaids uz dīvaino cilvēku Saeimā prātiem un ka viņi sadzirdēs, kam viņi ir gatavi. Zatleram bija tāda simboliska loma, aiz kā sabiedrība varētu iet. Šis varēja izvērsties par pārmaiņu laiku. Tagad ir morālās paģiras, kurās nevajadzētu ieslīgt, bet apkopot spēkus. Man prasītos iet ielās - tas neko nemaina, bet tas ir cilvēku gara stiprināšanai. Vajag spēt saņemt dūšu un teikt patiesību.

Guntis Belēvičs

Uzņēmējs

Ja Zatleram izdosies rosināt ceturto tautas atmodu, varbūt tas ir labākais, kas ar Latviju varēja notikt.

*Diena.lv, LETA, BNS,

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?