Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Kad nav bankas, dodas uz pastu

Kāda neliela Latgales pašvaldība pēc bankas filiāles slēgšanas reģionālās attīstības centrā atgriezusies pie skaidras naudas izmaksas pašvaldībā strādājošajiem. Divas reizes mēnesī kasiere braucot pēc tās uz vairāk nekā 50 kilometru attālo centru. Ja cilvēkiem ir jāmēro tik tāls ceļš arī līdz tuvākajam bankomātam, tad pašvaldībai nav citas iespējas kā pabalstus un algas maksāt skaidrā naudā. Lauku ļaudis pārsvarā iepērkas tirgū, autoveikalā vai pat palūdz kaimiņus atvest vajadzīgo no pilsētas. Arī sabiedriskajā transportā bankas kartes nepieņem.

Pirms pāris gadiem Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) veiktajā pētījumā atklāts, ka 72 pagastos nebija iespējas izņemt skaidru naudu ne bankomātā, ne pastā, ne tirdzniecības vietā. Pēc SEB filiāļu slēgšanas vairākos reģionālās attīstības centros, starp kuriem ir arī Gulbene, Krāslava, Balvi, Valka un vēl vairāki lielie novadi, Saeimas Budžeta un finanšu komisijā sāka pienākt vēstules, un tāpēc trešdien komisija izvērtēja šo situāciju kopā ar iesaistīto institūciju piedalīšanos.

Komisijas priekšsēdētājs Kārlis Šadurskis (Vienotība) sēdes beigās aicināja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), Finanšu ministriju un Satiksmes ministriju kopā sagatavot kritērijus tā saucamā minimālā pakalpojuma groza nodrošināšanai, nosakot arī maksimālo attālumu līdz skaidras naudas izņemšanas vietai un bankas filiālei. Kreditēšanas pieejamība ir vēl viena no problēmām, uzsvēra Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens (Vienotība), kurš pirmais ierunājās par minimālo standartu noteikšanu pakalpojumu pieejamībai. K. Šadurskis piedāvāja sagatavot likumprojektu, uz kura pamata izveidot Finanšu pakalpojumu nodrošināšanas fondu. Komercbankas varētu kļūt par šī fonda dalībniecēm, iemaksājot tajā, piemēram, 100 000 eiro. Latvijas pasts (LP) kā pakalpojumu sniedzējs tad saņemtu finansējumu no šī fonda. Komisija arī gatavos vēstuli premjerei Laimdotai Straujumai (Vienotība).

Deputāts meklē bankomātu

Komisijas sēdē Igors Pimenovs (Saskaņa) atcerējās, ka pērnajā vasarā uzturējies Latgalē un atskārtis, ka kilometriem lielā teritorijā nekur nav iespējams izņemt skaidru naudu. K. Šadurskis atgādināja, ka laukos ir cilvēki, kuriem nav mājās interneta, bet vēl daļa vecākās paaudzes ļaužu nekad arī neiemācīsies izmantot interneta banku. Ir arī tādi bankas pakalpojumi, kurus var veikt tikai filiālēs, tajā skaitā - saņemt jaunu bankas karti. Tas, ka cilvēki tagad mājās veidos lielākus skaidras naudas uzkrājumus, arī no drošības viedokļa nav labi, piebilda K. Šadurskis.

Pirms komisijas sēdes Diena sazinājās ar vairākiem pagastiem. Rankā, kur ir vairāki lieli uzņēmumi - arī Rankas piens -, ir bankomāts, informēja pagasta pārvaldes vadītājs Māris Jansons. Līdz ar to uz pašvaldības dzīvi SEB filiāles slēgšana Gulbenē daudz nav atsaukusies. Tā paša novada Druvienas pagastā cilvēki naudu var izņemt Latvijas pasta nodaļā, kur iespējams veikt arī maksājumus. Bibliotēkā ir internets, un bibliotekāre apmācot vecākus ļaudis norēķināties, izmantojot interneta banku, pastāstīja pagasta pārvaldes priekšsēdis Juris Graumanis. Kandavas novada Vānes pagasta priekšsēde Daina Priede arī jau saradusi ar jauno situāciju - iedzīvotājiem ir iespēja ar karti norēķināties veikalā, maksājumus var veikt pastā, bet Kandavā ir arī skaidras naudas iemaksas automāts. Ja ir nepieciešami filiāles pakalpojumi, varot aizbraukt uz Talsiem vai Kuldīgu.

Kad SEB paziņoja par filiāļu slēgšanu, liela uzmanība bija pievērsta Valkas novadam, kas ir viens no attīstības centriem. Tajā ir vairāk nekā 10 000 iedzīvotāju, bet nav nevienas bankas filiāles. Latvijas pasta Valkas nodaļā ir atvērta papildu kase, lai nodrošinātu iedzīvotājiem un iestādēm iespēju veikt maksājumus. LP klienti, kas atvēruši norēķinu sistēmas kontu, var veikt skaidras naudas iemaksas un saņemt skaidru naudu, kā arī pārskaitīt to un apmaksāt rēķinus. Budžeta komisijas sēdē LP valdes priekšsēdis Arnis Salnājs apstiprināja, ka ir ticies ar Valkas novada un arī citu pašvaldību vadību. Lai sniegtu nepieciešamos pakalpojumus, Valkas nodaļā ir palielināts darbinieku skaits. Taču Latvijas pasts nevar nodrošināt kreditēšanu, uzsvēra A. Salnājs.

Valkas novada domes priekšsēdis Vents Armands Krauklis (Vidzemes partija) teica: «Ir jāsaprot, ka ārvalstu banku mērķis ir pēc iespējas lielāka peļņa, nevis Latvijas attīstība.» Tāpēc valstij ir jādomā par alternatīvām, kas var būt valsts un pašvaldību attīstības banka vai krājaizdevu sabiedrības, kuru veidošana ir paredzēta arī valdības deklarācijā. No banku filiāļu aiziešanas visvairāk cieš mazie uzņēmēji, kā arī vecāka gadagājuma cilvēki, teica V. A. Krauklis, uzskatot, ka tā ir arī sociāla problēma. To Budžeta komisijas sēdē uzsvēra arī Latvijas Pašvaldību savienības padomniece Lāsma Ūbele, kura tāpat daļēju risinājumu redz krājaizdevu sabiedrībās.

Min globālās tendences

Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis sēdē patiešām nerunāja par Latvijas attīstību, bet gan par globālo situāciju, kas liecinot par banku filiāļu slēgšanu kā ASV, tā Eiropas Savienības valstīs. Latvijā joprojām esot mazākais iedzīvotāju skaits uz vienu bankas filiāli, skaidroja M. Bičevskis. K. Šadurskis aicināja ņemt vērā Latvijas situāciju - arī iedzīvotāju blīvumu, - un saprast, ka «globālām problēmām bieži nav globāla risinājuma». Tas nav tikai Latvijas un Baltijas jautājums, «ir jāsaprot, ka industrija mainās», teica M. Bičevskis. Viņaprāt, katrā pagastā arī nav jābūt naudas izņemšanas vietai.

Neraugoties uz cilvēku pieplūdumu banku filiālēs saistībā ar eiro ieviešanu 2014. gada sākumā, SEB filiālēs klientu skaits pērn samazinājās par 27%, Latgalē - par 37%. Vienīgā vieta, kur ir nedaudz vairāk klientu, ir tirdzniecības centrs Alfa, sēdē informēja SEB valdes priekšsēdētāja vietniece Ieva Tetere. Cilvēki tagad izmantojot attālinātas norēķināšanās iespējas un uzturēt banku filiāles neesot mērķtiecīgi. Jānis Trupovnieks (ZZS) bija sazinājies ar slēgto filiāļu darbiniekiem, kuri atzinuši, ka tās neesot strādājušas ar zaudējumiem. SEB pārstāve neatklāja skaitļus, kas raksturotu filiāļu uzturēšanas izmaksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Globālā tendence

ASV pēdējos gados slēgtas aptuveni 10 000 banku filiāļu
Eiropas Savienības valstīs
2012. gadā - 5500 banku filiāles
2013. gadā - 8713 banku filiāles
Lietuvā - filiāļu skaits pēdējos gados samazinājies par 18,8%
Igaunijā - par 37,5%
Latvijā - par 43,1%
Avots: Latvijas Komercbanku asociācija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?