Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Kādēļ krāt to, ko vari ziedot?

Rīdzinieces Amandas Grases-Kotļevas darba ikdiena paiet Jauno psiholoģiju centrā - organizējot kursus, seminārus, konsultējot uzņēmumus. Taču, strādājot algotu darbu un audzinot meitu un dēlu, jaunā sieviete atrod laiku arī labdarībai. To novērtē līdzcilvēki - kolēģe Dita Blūma-Balinska Amandu pieteikusi Latvijas lepnuma balvai. Jau gadiem Amanda palīdz grūtībās nonākušām daudzbērnu ģimenēm Latvijas reģionos. No personīgās iniciatīvas kustība jau aizgājusi plašumā, un ar sociālā tīkla Facebook Labdarības lapas palīdzību gadā tiek atbalstītas ap 50 ģimeņu.

Gribas palīdzēt vairāk

Amanda sekoja līdzi labdarības diskusijām dažādos interneta portālos, centās palīdzēt cilvēkiem, kad tas bija iespējams. Pirms vairāk nekā diviem gadiem Amanda kādai labdarības grupai, kura atbalstīja jaunās māmiņas un daudzbērnu māmiņas, kas nonākušas grūtībās, palūdza divu ģimeņu kontaktus, lai aizgādātu tām nepieciešamās mantas. «Gribēju, lai tās nav tikai vienas bikses vai viena jaka, ko noziedoju, jo pašas ģimenei vairs nav vajadzīgs, bet gan nopietnāka palīdzība. Iesaistīju arī tuviniekus, kopā ar kolēģiem un ģimeni salikām pakas - uzzināju, kas cilvēkiem vajadzīgs no apģērba, saimniecībā noderīgām lietām, arī pārtikas. Savākto ar kurjeru aizsūtīju. Man ļoti patika sajūta, ka daru ko labu, un es uzmeklēju nākamo ģimeni, ko atbalstīt,» stāsta Amanda.

Kādu laiku viņa šādi darbojusies, taču tad beidzās palīdzēšanai nepieciešamie resursi, jo kurjeram bija jāmaksā, pārtika bija jāpērk... Amanda sāka iesaistīt radus un draugus, pati viņiem zvanīja, uzrunāja, jautājot, vai viņi vēlas palīdzēt. Bērni aug ātri, un drēbītes nenovalkājas, arī rotaļlietas paliek - kādēļ gan tās krāt pieliekamajā, ja var atdot kādam, kam tās ir nepieciešamas? Tā kā palīdzības lūdzēju kļuva aizvien vairāk, radās ideja izveidot atsevišķu Labdarības lapu Facebook. Lapa strauji kļuva populāra, un tai ir aptuveni 2500 sekotāju. Gada laikā palīdzību - apģērbu, saimniecības lietas, pārtiku, pat mēbeles - saņēmušas ap 40 ģimeņu.

Kad mammas netiek galā

Trūkumā nonākušās ģimenes, kam palīdz Amanda, parasti ir no reģioniem, ļoti reti no Rīgas. Sākotnēji grūtību piemeklētie cilvēki reti pieteicās paši, lielākoties palīdzību lūdza kāds cits, kas zināja, ka šai ģimenei neiet viegli, - kaimiņi, radi, kāda labdarības organizācija. Arī sociālie dienesti vērsās pie Amandas. «Šobrīd prasa trūkumcietēji paši, un ģimeņu, kam palīdzēt, kļūst aizvien vairāk, ir pat rinda. No vienas puses, ir prieks, ka cilvēki zina - pie manis saņems palīdzību, no otras puses, grūtāk ir pārbaudīt situāciju un arī visu noorganizēt. Bet parasti jau kāds no manu domubiedru grupas aizbrauc, aizved mantas, apciemo ģimeni.»

Lielākā daļa palīdzību saņēmušo ir tādas daudzbērnu ģimenes, kurās attiecības starp bērnu vecākiem nav tās vienkāršākās. «Daudzas sievietes, kuras pašas nāk no nabadzīgām daudzbērnu ģimenēm, cita veida dzīvi nav redzējušas. Vienai no mammām 30 gadu vecumā bija jau astoņi mazuļi no dažādiem tēviem! Tikai pēc astotā bērniņa dzimšanas valsts bija gatava nodrošināt bezmaksas kontracepciju,» stāsta Amanda.

«Man ļoti gribētos palīdzēt ne tikai ar mantu sūtīšanu vai naudu. Jā, gadās arī tā, ka uzzinām - bērniem kādā ģimenē nav ko ēst. Un, ja tuvumā nav neviena, kas tūlīt varētu aizvest pārtiku, palūdzu konta numuru un ieskaitu naudu. Bet es gribētu rast iespēju šiem cilvēkiem parādīt, ka var dzīvot arī citādi un ka sievietes misija nav tikai būt par māmiņu. Man ir idejas, kā to darīt, taču tam vajadzīgs laiks un lielāki resursi.» Iespēju robežās Amanda palīdz sievietēm arī ar darba meklējumiem, uztur kontaktus un ik pa laikam painteresējas, kā ģimenēm klājas. Citas tiek uz kājām, citām jāpalīdz regulāri... Cilvēki zvana ne tikai, lai palūgtu kaut ko taustāmu, citreiz vajag padomu vai gribas vienkārši parunāties, just atbalstu - ka viņš kādam ir svarīgs un rūp.

Sliktas pieredzes Amandai neesot, sasūtītās mantas cilvēki nepārdod, nav gadījies arī, ka ģimenēm būtu izteiktas problēmas ar alkoholu. «Jā, reiz man par vienu ģimeni stāstīja, ka tēvs mīl iedzert, bet vai tādēļ viņa bērniem mazāk gribas ēst vai nevajag zābaciņus?» prāto sieviete.

Iesaistās visa ģimene

Amandas bērni arī iesaistās labdarībā - nāk ar mammu šķirot mantas, brauc līdzi pie ģimenēm. «Brīžiem ir pagrūti, reizēm domāju, ka samazināšu palīdzības sniegšanas apjomu, bet atliek vien tā nodomāt, un uzreiz kāds atkal lūdz palīdzību. Un es nevaru atteikt! Vīrs šad tad parūc, ka citiem tiek vairāk mana laika nekā ģimenei, taču kopumā viņš mani atbalsta - palīdz izvadāt mantas, arī ikdienas darbos...» viņa atzīstas. Bērni jau zina, ka drēbītes, no kurām izauguši, atdos labdarībai. Vecāki viņiem skaidro, kāpēc jādalās ar citiem, - dzīvē var gadīties grūtības, un, ja tev iet labi, jāpalīdz tam, kurš pats netiek galā.

Inga Melberga

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?