Kapučīno (cappuccino - it.) nāk no senās Itālijas. Kapucīniešu mūki mēdza dzert kafiju ar siltu pienu. Uzsildot piens parasti uzputojās, un siltās putas kļuva par šī dzēriena rozīnīti. Siltais smaržīgais dzēriens baltajās piena putās, neraugoties uz savu vienkāršo izcelsmi, sniedza baudu cilvēkiem, tāpēc ātri ieguva popularitāti.
Mūsdienās kapučīno gatavo no espresso kafijas un līdz izkusuša saldējuma konsistencei uzputota piena. Savu uzvaras gājienu restorānos un kafejnīcās kapučīno sāka XX gadsimta sākumā, kad parādījās pirmie espresso automāti. Tāds kapučīno, kādu to pazīstam mūsdienās, izveidojās pēc Otrā pasaules kara. Tā pagatavošanā valda strikti likumi un standarti, notiek čempionāti, kuros barista - kafijas dzērienu pagatavošanas speciālisti - sacenšas par labāko kapučīno.
Tradicionālo itāļu kapučīno gatavo, espresso kafijai (30 ml) klāt pielejot 100 ml 60-65 grādu temperatūrā putojot uzsildīta piena. Augstāka temperatūra nedrīkst būt, jo tad piens kļūst rūgts. Ļoti būtiska ir arī piena izkusušā saldējuma konsistence - tāds piens neizšķīst kafijā, bet labi ar to saplūst. Dzēriens iegūst divas garšas - piena un kafijas -, bet neviena nav dominējoša. Tomēr labam kapučīno drīzāk ir nedaudz kafijaina garša. Ja tā ir pienaina, barista to neuzskata par labu.
Ja pienu sakuļ pārāk stingrās putās, tās turas virs dzēriena un ar kafiju nesajaucas. Kapučīno Eiropā parasti pasniedz 150-180 ml krūzītēs, taču dažās kafejnīcās to pasniedz arī lielākās krūzēs. Svarīgākais ir saglabāt pareizo espresso un piena proporciju.
Itālijā kapučīno dzer dienas pirmajā pusē - līdz 12. Tas ir barojošs dzēriens, baudāms kopā ar kādu smalkmaizīti. Likt vai nelikt cukuru pie kapučīno - tā ir gaumes lieta.
Kā pagatavot kapučīno mājās? Ja nav speciālā kafijas automāta, pareizu kapučīno mājās pagatavot nav iespējams. Tomēr arī mājās var gatavot kapučīno. Gatavojiet savu ierasto kafiju, tikai «īsāku» nekā parasti. Klāt pielejiet ar putotāju uzputotu pienu. Virtuves piederumu veikalos nopērkami arī lēti, speciāli kapučīno piena gatavošanai paredzēti putotāji.
Kur meklēt labāko kapučīno Rīgā? Laba kapučīno pagatavošanā ir svarīga kafijas un piena kvalitāte, bet visvairāk - bārmeņa zināšanas, pieredze un talants. Es kā laba kapučīno vietas varu ieteikt Index cafe, Balzama bārus, Double Coffee Kr.Barona un Raiņa bulvāra stūrī.#
*Andris Petkēvičs ir Paulig kafijas treneris, vada kafijas mācības bāru un restorānu sfērā strādājošajiem.