Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Kaimiņus uztrauc pārprodukcija

Latvijas kaimiņvalsts Lietuvas uzņēmēji varētu paplašināt eksportu uz Brazīliju, Dienvidāfrikas Republiku, Japānu un citām valstīm, pieļāvis Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkevičs. Arī Lietuvas uzņēmēji atzīst par iespējamu jaunu tirgu apguvi, bet norāda, ka grūtības var radīt pārtikas produktu pārprodukcija Eiropas Savienības (ES) iekšējā tirgū.

Jau ziņots, ka Krievija pagājušajā nedēļā noteica embargo lielākajai daļai pārtikas produktu, kas tiek importēti no ES, ASV un citām rietumvalstīm, kuras ieviesušas sankcijas pret Maskavu.

Lietuvas Gaļas pārstrādātāju asociācijas direktors Egidijs Mackevičs atzinis, ka lielākās problēmas varētu rasties liellopu audzētājiem. «Lietuvā liellopu cenas ir zemākas nekā citās ES valstīs. Tas bija galvenais iemesls, kāpēc šo gaļu mēs varējām vest uz austrumu valstīm. Eksporta aizliegums radīs problēmas, jo šo gaļu Lietuvas audzētājiem nāksies pārdot ES iekšējā tirgū,» skaidro E. Mackevičs.

Lietuvas Dārzeņu audzētāju asociācijas vadītāja Zofija Cironkiene portālam 15min.lt atzinusi, ka «aizliegums radīs problēmas visai ES, tāpēc visu valstu audzētājiem būs jāmeklē jauni tirgi, nemaz jau nerunājot par kaimiņvalsti Poliju, kuras pārtikas preces Lietuvas tirgos jau tā vienmēr bijušas lētākas.» Viņa gan pieļāvusi, ka iekšējo patēriņu varētu palielināt.

Lauksaimniecības produkcijas pārstrādes uzņēmumu grupas Kauno Grūdai vadītājs Tautvīds Barštis atzinis, lai arī uz Krieviju uzņēmums eksportējis tikai 5-7% produkcijas, naudas izteiksmē tas nozīmē 2,9-5,8 miljonus eiro mēnesī. Viņš gan piebilst, ka šī nauda vēl nav jāuzskata par zaudētu. «Ne jau valstis biznesu Krievijā taisa, daudz kas balstīts uz cilvēciskām attiecībām. Brauksim, runāsimies, tad jau redzēsim,» izteicies uzņēmējs.

Kompānijas Rokiškio pienas vadītājs Daļus Trumpa vēl pirms Krievijas paziņojuma par sankcijām laikrakstam Verslo žinios atzina, ka eksportēt piena produkciju uz Krieviju jau labu laiku kļuvis sarežģīti un pieprasījums vairs nav bijis tik liels kā pērn.

Nordea bankas Lietuvā ekonomists Žīgimants Maurics norādījis, ka Krievijas sankcijas vērstas tikpat kā pret visu Rietumu pasauli, tāpēc ražotāji saskarsies ar pārprodukcijas problēmu.

Jautāts, vai Lietuvā nesāks ieplūst lētāka ārvalstu ražotāju produkcija, Ž. Maurics gan atbildējis, ka Lietuvas tirgus ir mazs un «šajā gadījumā tas mūs glābj». «Intensīvākās cīņas risināsies par lielākiem tirgiem. Tiks arī meklēti ceļi, kā sankcijas apiet. Piemēram, varētu būt tā, ka mēs eksportēsim uz Azerbaidžānu, bet tā savukārt vedīs produkciju uz Krieviju,» prognozē ekonomists.

LETA

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?