Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Kājām pa Britu salu ārēm

Ceļojot pa Lielbritāniju, gandrīz jebkurā reģionā var ieraudzīt norādes ar ozolzīli. Tā Lielbritānijā apzīmē tūristu takas, pa kurām ejot var izbaudīt šīs zemes skaistumu. Tiesa, Skotijā gan uz taku norādēm ozolzīles vietā ieraugāms nacionālās puķes - dadža - zieds. Daudzi vietējie Lielbritānijas iedzīvotāji brīvajā laikā dodas pārgājienos, nodrošinājušies ar ērtiem apaviem, lietu necaurlaidīgu apģērbu, līdzi ņemot sviestmaizītes un karstu tēju vai kafiju termosā.

Speciāli izveidotais tūristu taku tīkls tūkstošiem kilometru garumā, kas tiek rūpīgi uzturēts kārtībā, liecina par to, ka došanās pastaigās Lielbritānijā ir ļoti iecienīta.

Dienvidrietumu piekrastes taka vien ir vairāk nekā 1000 kilometru gara, pa to ejot var atklāt Kornvolas un Devonas gleznainos ciematus un izbaudīt klinšainos krastus. Ļoti iecienīts ir 306 kilometrus garais ceļš no piekrastes līdz piekrastei, kas šķērso Angliju tās ziemeļos, ved caur ainavisko un kalnaino Ezeru apgabalu un Jorkšīru. Skotijas dabu var izbaudīt, dodoties pa Vesthailendas ceļu, savukārt Velsā izveidota Pembrukšīras piekrastes taka.

Jāatzīmē, ka šo taku malās nomestus papīrus vai citu drazu neredz pat tajos posmos, kur gājēju plūsma ir samērā intensīva. Nekas lieks dabā netiek atstāts, jo soļotājus vieno cieņa pret dabu.

Gandrīz ikvienā darba kolektīvā Lielbritānijā būs kāds, kuru aizrauj pastaigas. Briti arī labprāt piekrīt izrādīt savas zemes skaistumu ārzemniekiem, uzaicinot doties pārgājienos. Došanās pastaigās un pārgājienos ir populārs brīvā laika pavadīšanas veids Lielbritānijā, atzīst Kornvolas Lū ciemata iedzīvotājs Braiens Miltons.

«Iešana kājām neko nemaksā, tas ir labs vingrinājums, kā arī vislabākais veids, lai izbaudītu lauku ainavu vai izpētītu pilsētu,» tā šo vaļasprieku raksturo Braiens. Visbiežāk Braiens dodas 10-14 kilometru pārgājienos Kornvolas rietumos, tam atvēlot 4-5 stundas.

Skotijā dzīvojošais dabas gids Gordons Stronaks pastaigā dodas gandrīz ik dienu, neraugoties uz laika apstākļiem. Parasti viņš noiet 20-30 kilometru. Gordons iecienījis Roba Roja taku, kā arī pārgājienus pa Grifina mežu. Garākais pārgājiens Gordonam līdz šim ir bijis 170 kilometru pa Dienvidrietumu piekrastes taku no Osmingtona līča līdz Tinmutai, ko viņš paveica 31 stundā un 23 minūtēs, ejot gandrīz bez apstājas, arī naktī.

Gordona skatījumā Lielbritānijā cilvēki ir pārliecināti, ka pārgājieni palīdz tikt galā ar modernās dzīves grūtībām. Viņš norāda, ka iešana prasa «godīgu un reālistisku savas izturības un tās robežu novērtēšanu», tāpat «nodrošina gājēju ar iespēju padziļināt izpratni par savām individuālajām spējām» un attīsta tādas rakstura īpašības kā «neatlaidība un attapība».

Pārgājienos izpaužas arī vēlme izpētīt apkārtējo pasauli, bet pētnieka gars ir viena no britu «nācijai raksturīgām pazīmēm», uzskata Gordons un uzsver, ka iešana kājām cilvēkiem palīdz izprast sevi un savas dzīves vērtības, kuras citādi var pazust «šajā reklāmu, sociālo mediju un viedtālruņu nepārtrauktas klātesamības radītajā troksnī». Gordons gan ar nožēlu atzīst, ka Lielbritānijā pēdējā laikā arvien vairāk cilvēku pastaigu vietā izvēlas apmeklēt fitnesa centru, tomēr daudzi saglabā arī sportisko pastaigu tradīcijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūža ilguma maksimums sasniegts

Ļoti iespējams, liela daļa fiziski veselo šā brīža jauniešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam, taču maz ticams, ka bez fundamentālas ārējas iejaukšanās cilvēka ķermeņa darbībā šo robežu izdosies ievēro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?