Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Kijeva gatava atgūt Donbasu

Pēc promaskavisko kaujinieku izspiešanas no vairākām Austrumukrainas pilsētām Kijeva ir apņēmusies «iztīrīt» arī Doņecku un Luhansku, kas ir pēdējie nozīmīgie separātistu bastioni. Tomēr tas būs ļoti sarežģīts uzdevums, jo abās pilsētās ir liels iedzīvotāju skaits, kas nozīmētu milzīgus civiliedzīvotāju upurus, ja Ukrainas valdība izlemtu dot militāru triecienu dumpinieku pozīcijām.

Pagrieziena punkts

Ukrainas prezidenta Petro Porošenko administrācija pirmdien paziņoja, ka separātistu kaujinieki ir padzīti no Doņeckas apgabala pilsētām Artemivskas un Družkivkas, kas atrodas blakus sestdien atbrīvotajām Slovjanskai un Kramatorskai.

Tieši Slovjanskas atgūšana ir ļoti svarīga, jo tas ir uzskatāms par nozīmīgāko Ukrainas armijas panākumu trīs mēnešus ilgajās cīņās pret promaskaviskajiem spēkiem, kas aprīļa sākumā ieņēma administratīvās ēkas vairākās Doņeckas un Luhanskas apgabala pilsētās.

«Tā nav pilnīga uzvara. Tomēr Slovjanskas attīrīšanai no cilvēkiem, kuri bija bruņojušies līdz zobiem, ir milzīga simboliska nozīme. Tas ir sākums pagrieziena punktam cīņās par Ukrainas teritoriālo nedalāmību,» paziņoja P. Porošenko, kurš esot devis pavēli «savilkt cilpu ap teroristiem», raksta Reuters.

Ukrainas spēka struktūru pārstāvji ir apliecinājuši, ka ap Doņecku un Luhansku sāks blokādi, lai nepieļautu nemiernieku apgādi. Tā turpināšoties līdz brīdim, kad «separātisti un bandīti būs spiesti nolikt ieročus».

Separātistu kaujinieku komandieris Igors Strelkovs apgalvo, ka viņa vīri, «stratēģisku apsvērumu vadīti», pametuši Slovjansku un devušies «aizsargāt» Doņecku, kas būšot daudz vieglāk nekā «aizstāvēt nelielo Slovjansku».

Separātistu pašpasludinātās «Doņeckas tautas republikas» vadītājs Pāvels Gubarevs saviem atbalstītājiem solījis sākt «īstu partizānu karu». «Mēs tos neliešus noslīcināsim asinīs,» viņu citē britu raidsabiedrība BBC.

Tajā pašā laikā separātisti atzīst, ka viņiem trūkst ieroču un dzīvā spēka, jo Ukrainas valdība pēdējās nedēļās ir pastiprinājusi kontroli uz valsts austrumu robežas, caur kuru no Krievijas puses nemiernieki iepriekš netraucēti saņēma palīdzību. «Krievija nevēlas mums palīdzēt atkalapvienoties ar saviem tautiešiem. Ir grūti atzīt, ka neesam saņēmuši [Maskavas] palīdzību vairākus mēnešus,» sūkstās I. Strelkovs.

Doņecka - cietāks rieksts

Lai atgūtu Slovjansku un citas Austrumukrainas pilsētas, valdības spēki veica arī artilērijas un gaisa uzbrukumus separātistu kaujinieku pozīcijām. Tā rezultātā cieta civiliedzīvotāji un tika iznīcināta infrastruktūra. Eksperti uzskata, ka šādu taktiku būs sarežģīti izmantot Doņeckā un Luhanskā, kur iedzīvotāju skaits ir attiecīgi miljons un 425 tūkstoši.

Ņujorkas Universitātes Starptautisko attiecību centra drošības eksperts Marks Galeoti ir pārliecināts, ka Ukrainas valdības spēkiem Doņeckas ieņemšana būs «cietāks rieksts». «Ja armija mēģinās atgūt Doņecku ielu kaujās, tad no tā ieguvēji būs nemiernieki, kuri šādos apstākļos ir bijuši daudz efektīvāki par Kijevas kontrolētajiem spēkiem,» M. Galeoti sacīja ziņu aģentūrai AP.

Arī Krievijas laikraksts Vedomosti brīdina, ka Doņeckā un Luhanskā var sākties partizānu karš, kurā nemiernieki mēģinātu iedragāt valsts varu, veicot zibensuzbrukumus valdības institūcijām, policijai un armijas vienībām, iebrūkot bankās un ražotnēs, sagrābjot ķīlniekus.

Citi uzskata, ka Ukrainas valdībai jāatsakās no spēka lietošanas un jāatjauno pamiers, lai mēģinātu sarunu ceļā iedzīvināt prezidenta P. Porošenko piedāvāto miera plānu, kas paredz varas decentralizāciju, garantēt krievu valodas tiesības un par valsts līdzekļiem atjaunot iznīcināto infrastruktūru.

Tā uzskata arī Ukrainas bagātākais cilvēks Rinats Ahmetovs, kurš Donbasa reģionā, ko veido Doņeckas un Luhanskas apgabali, nodarbina 300 tūkstošus cilvēku. «Doņecku nedrīkst bombardēt. Donbasu nedrīkst bombardēt. Nedrīkst iznīcināt pilsētas un infrastruktūru. Galvenais - mums ir jāizvairās no miermīlīgu cilvēku ciešanām un bojāejas,» miljardieris sacīja intervijā telekanālam Ukraina.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?