Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

Klintones un Trampa pārmetumu divkauja

Abpusējiem uzbrukumiem un apvainojumiem bagātas izvērtās ASV prezidenta amata kandidātu - demokrātes Hilarijas Klintones un republikāņa Donalda Trampa - pirmās televīzijas debates, kas norisinājās naktī uz otrdienu pēc Latvijas laika.

Rekordliela auditorija - aptuveni 100 miljoni skatītāju - noraudzījās, kā abi kandidāti intensīvi apmainās viedokļiem par visdažādākajiem jautājumiem, tajā skaitā H. Klintones privātā e-pasta serveru izmantošanu darba vajadzībām laikā, kad viņa bija ASV valsts sekretāre, D. Trampa izvairīšanos publicēt savu ienākumu nodokļu pārskatu un miljardiera aizvainojošajiem izteikumiem par sievietēm.

Neizmantoja iespējas

Ņujorkā notikušās debates, kuras rīkoja telekompānija CNN, bija pirmā reize, kad H. Klintone un D. Tramps tikās aci pret aci pirms 8. novembrī paredzētajām ASV prezidenta vēlēšanām. Jau no paša sākuma abi kandidāti centās izmantot konkurenta vājās vietas. Piemēram, D. Tramps kārtējo reizi pieminēja H. Klintones e-pasta skandālu, uz ko bijusī ASV valsts sekretāre atbildēja: «Es netaisnošos, tā bija kļūda.» D. Tramps atcirta, ka tā bijusi «vairāk nekā kļūda».

Miljardieris pie šī temata atgriezās, kad debašu vadītājs - telekanāla NBC žurnālists Lesters Holts - un H. Klintone viņu kritizēja par kavēšanos atklāt, vai viņš ir nomaksājis visus federālos nodokļus. D. Tramps atbildēja, ka publicēs savu nodokļu deklarāciju pēc tam, kad H. Klintone nodos atklātībā 33 tūkstošus e-pasta vēstuļu, kas tika izdzēstas, izmeklējot apsūdzības par privāto serveru izmantošanu klasificēta satura nosūtīšanu un saņemšanu laikā, ka viņa vadīja ASV ārlietas.

Tajā pašā laikā D. Tramps neizmantoja iespēju uzbrukt konkurentei par džihādistu nāvējošo uzbrukumu ASV diplomātiem Lībijas pilsētā Bengāzī 2012. gadā un Klintonu ģimenes labdarības fonda donoru ciešajiem sakariem ar ASV Valsts departamentu.

Savukārt H. Klintone sāncensim atgādināja par viņa daudzus gadus izteiktajiem apgalvojumiem, ka pašreizējais ASV prezidents Baraks Obama ir dzimis ārpus Savienotajām Valstīm. Viņa arī atgādināja, ka D. Tramps sievietes nosaucis par «cūkām, dīkdienēm un suņiem».

Labāk sagatavojusies

Prezidenta amata kandidāti pieskārās arī globālās drošības draudiem. H. Klintone atklāja, ka viņa kā ASV prezidente aktīvāk sadarbotos ar sabiedrotajiem Tuvajos Austrumos, lai apkarotu džihādistu kustību Islāma valsts (IV). Viņa arī uzsvēra nepieciešamību cīnīties pret IV propagandu internetā.

D. Tramps pašreizējos notikumos Tuvajos Austrumos un IV izveidē vainoja B. Obamu un H. Klintoni. Viņš neatklāja savu plānu cīņai pret teroristisko organizāciju, lai neatklātu ienaidniekam visas kārtis. H. Klintone uz to atbildēja: «Viņam esot slepens plāns. Vienīgais noslēpums ir tas, ka viņam nav plāna.»

Runājot par NATO, D. Tramps atkārtoja, ka ASV sabiedrotajiem ir jāmaksā par dalību aliansē. Viņš piebilda, ka Amerika vairs nevarot atļauties būt par pasaules policistu. H. Klintone kritizēja viņa izteikumus, nosaucot tos par bīstamiem un ASV sabiedrotos satraucošiem. Viņa atgādināja, ka vienīgā reize, kad ticis iedarbināts NATO 5. pants, bija pēc 2001. gada 11. septembra teroristu uzbrukumiem ASV.

Pēc debatēm analītiķi norādījuši, ka H. Klintone bija labāk sagatavojusies, bet D. Tramps daudz improvizējis. Tas viņu brīžiem padarījis nervozu, tāpēc miljardieris vairākkārt nav spējis savaldīties. Portāls Vox.com saskaitījis, ka 90 minūšu ilgo debašu laikā D. Tramps savu konkurenti pārtraucis 51 reizi, bet H. Klintone - 17 reizes.

CNN veiktā pēcdebašu aptaujā 62% respondentu atbildējuši, ka pirmajās debatēs uzvarējusi H. Klintone, bet tikai 27% uzskatīja, ka labāks bijis D. Tramps. Šeit gan jāpiebilst, ka tikai 26% no 521 intervētā sevi identificēja kā republikāņus, bet 41% sevi nosauca par demokrātiem. Arī viens no Lielbritānijā un Īrijā lielākajiem bukmeikeru kantoriem Paddy Power par debašu uzvarētāju nosaucis bijušo ASV valsts sekretāri.

Nākamās ASV prezidenta amata kandidātu debates notiks 9. oktobrī Sentluisā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?