Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Ko ēd dakterītis?

Visai drīz Latvijas Televīzijas skatītāji iepazīs kabeļkanāla NBC kulta seriāla statusu iemantojušo filmu Hanibāls. Gastronomiskajā slejā nebūtu īstā vieta rakstnieka Tomasa Herisa dīvainajā fantāzijā dzimušā izsmalcinātā slepkavas - maniaka Hanibāla Lektera baiso darbību aprakstam, ja ne kāds blakusapstāklis.

Romānu sēriju par dakteri Lekteru lasījušie un kauč vai oskaroto slaveno filmu Jēru klusēšana redzējušie atminēsies, ka šis briesmīgais un gudrais cilvēks - kanibāls bija izcils vīnu zinātājs un izsmalcinātu ēdienu baudītājs (nu, kaut vai leģendārās frāzes - «Jums liekas, ka cilvēka gaļa garšo pēc vistas. Nē, tā atgādina maigu jaunlopu, un vislabākās no sulīgās miesas sanāk Vīnes šniceles un cilvēka smadzeņu suflē ar Toskānas kjanti - mēli var norīt!», ko Hanibāls izdvesa CIP izmeklētājai Klarisai Sterlingai). Jaunajā seriālā, kur filmas sera Entonija Hopkinsa Lektera vietā stājies harismātiskais dāņu aktieris Madss Mikelsens, daudz uzmanības tiek veltīts Hanibālam kā pavāram - viņš regulāri cienā savus uz smalkām maltītēm uzaicinātos viesus (un viena alga, vai tie ir viņa kanibālisko orģiju potenciālie upuri vai psihoanalīzes seansu pacienti) ar ēdienu, kādu vairums no mums iedomājas atrodamies haute cuisine (augstās pavārmākslas) restorānos. Vērot, kā Mikelsens - Lekters gatavo ēst, patiešām ir baudījums. Interesanti, ka reālajā filmēšanas laukumā Kanādā filmas grupa patiešām arī ēdusi Madsa sagatavotos ēdienus - arī aktieris ir lielisks kulinārs!

Taču man visintriģējošākais šķiet, ka seriāla veidotāji no NBC uzaicinājuši par filmu gastronomiskā stila veidošanā vienu no pasaulē izcilākajiem pavāriem Hosē Andresu (2012. gadā Time magazine Andresu ierindoja 100 pasaules ietekmīgāko cilvēku sarakstā, viņam pieder frāze «pārtika, ko ēdam, ir mūsu personības sirds atslēga vislabākajos un bēdīgākajos dzīves brīžos»), bet par daudzo filmā gatavojamo ēdienu satriecošo vizuālo stilu rūpējās pārtikas stiliste Dženisa Pūna - vairākkārtēja Michelin augstākā līmeņa - triju zvaigznīšu - īpašniece (skat. www.janicepoonart.com). Pūna atklāj dažus filmēšanas noslēpumus: visvairāk cilvēku iekšas līdzinās cūkas iekšām, tās regulāri no Toronto lopkautuvēm tika piegādātas uz filmpaviljonu; bet visgrūtāk kā «pārtikas vielu» bija imitēt cilvēka acis - nācās vien gatavot tās no stikla, bet aktieri tika brīdināti - dies'pas' neapēdiet. Vēl viens pačukstētais noslēpums no Hanibāla paviljoniem - Mikelsenam šausmīgi garšo manis gatavotā mortadella, soppressata (kaltēti itāļu cīsiņi) un Vidusaustrumu maltās gaļas bumbiņas kibbe - kotletītes no mēles, plaušām un stiprām garšvielām. Ā, un vēl, protams, teicams prošuto ar melonēm - tās mēs uz studijas rēķina saēdāmies visai dzīvei.

Uz vaicājumu, vai Pūnas kundzi nemulsina fakts, ka viņai jādekorē un jāservē galds cilvēkēdājam, viņa smejoties attrauc - nu, tad jau Madsam vispār būtu jānošaujas - viņš taču ir šo ēdienu autors!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?