Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Koalīcijas neveidosies viegli

LPP/LC līderis Ainārs Šlesers pēc vēlēšanām ir gatavs sadarboties arī ar Vienotību, ja tā vēlēšanu kampaņā «neķengāsies un nezākāsies». Uz jautājumu, vai LPP/LC un Tautas partijas veidotā partiju apvienība pieļauj koalīciju ar Vienotību, viņš nedomājot atbildēja: «Protams. Taču svarīgs būs cilvēciskais faktors un tas, kādas veidosies attiecības pirms vēlēšanām.

» LPP/LC kongresā pagājušajā nedēļā ne viņš, ne viesos atnākušais Tautas partijas līderis Andris Šķēle nepieminēja _Vienotību_ sliktā nozīmē. No _Jaunā laika_ līderes Solvitas Āboltiņas teiktā gan neradās iespaids, ka _Vienotība_ ticētu pamieram un būtu gatava atsaukties «kauliņu kopā mešanas» priekšlikumam.

Ja topošā AŠ2 apvienība vēlas nosaukumā ietvert ideju par labu Latviju, tad, attiecībās ar konkurentiem demonstrējot negatīvu attieksmi, tā varētu nonākt vārdu un darbu nesaskaņā, tāpēc LPP/LC līdera mēģinājumus vienlaikus mazināt konkurentu vēršanos pret sevi var saprast. Taču noticēt A. Šlesera pamiera piedāvājumam apmaiņā pret iespējamo iesaistīšanu pēc vēlēšanām valdībā uzreiz nebūtu pamata, jo pirms pašvaldību vēlēšanām Rīgas vicemērs A. Šlesers, kad vēl gribēja kļūt par mēru, solīja Rīgas domes koalīcijā iesaistīt visus 60 deputātus, bet pēc vēlēšanām atstāja Pilsonisko savienību un JL opozīcijā.

To atceras arī Rīgas domnieks Edgars Jaunups (JL), kurš vēlēšanās nekandidēs. «Būs nesaudzīga kritika tādām balamutēm un 2010. gada zīgeristiem, kāds ir Ainārs Šlesers,» Dienai teica E. Jaunups, atgādinot gan vicemēra solītās daudzās darbvietas, gan apņemšanos iesaistīt visus deputātus domes darbā. JL pārstāvis AŠ2 apvienībai sola «iznīcinošu kritiku no visas sabiedrības, jo nevar tie, kas ir radījuši problēmas valstī, solīt to risināšanu».

Pašreizējās aptaujas rāda, ka Vienotībai varētu būt izredzes iegūt lielāku vēlētāju atbalstu nekā TP un LPP/LC apvienībai, kuru paredzēts dibināt sestdien. Tiesa, TP kā vēlēšanu uzvarētāja divas reizes palikusi opozīcijā - 1998. un 2002. gadā. Tagad tāds liktenis tiek prognozēts Vienotībai, ja sabloķēsies vecās varas partijas, ieskaitot Zaļo un Zemnieku savienību, un Saskaņas centrs. ZZS, tāpat kā otru valdības partneri TB/LNNK, kopā ar Visu Latvijai! JL vadība uzskata par pirmajiem sabiedrotajiem. ZZS arī tādu iespēju nav izslēgusi. E. Jaunups personīgi domā, ka varētu sadarboties arī ar SC, kas ir parādījis sevi kā nopietns politiskais spēks un jau ilgu laiku ir aptauju līderis.

Sadarbību ar Vienotību, kurā būs arī Sarmīte Ēlerte, nav noraidījis arī A. Šķēle. Pirms vairākiem mēnešiem intervijā žurnālā SestDiena A. Šķēle uzteica S. Ēlerti par iesaistīšanos politikā: «Ēlertes kundze nodarbosies tikai ar politiku, līdz ar to viņai būs jauns dzīves posms, viņa pati tiks pakļauta soģiem. Ļoti sen neesmu saticis Ēlertes kundzi, man nav pret viņu privātas nepatikas. Man būtu ko jautāt, ko teikt.» Šāda saruna vēl nav notikusi.

A. Šķēle, tāpat kā S. Ēlerte, uzskata - daudz ko noteiks, cik kurš politiskais spēks saņems vietu Saeimā un kuri cilvēki no katras partijas gūs vēlētāju uzticību. S. Ēlerte atkārtoja, ka tikai Valda Dombrovska (JL) valdība var nodrošināt Latvijas izaugsmi un Vienotībai ir jāstrādā tā, lai cilvēki saprastu, ka izvēle ir par to, vai viņi grib redzēt valsti ar pašapziņu un pašcieņu. Viņa tic, ka Vienotība iegūs redzamu pārsvaru, un tad, koalīciju veidojot, ir jāskatās «pēc mazākā ļaunuma». Lūgta raksturot mazāko ļaunumu, S. Ēlerte, kura par pirmo partneri minēja TB/LNNK un VL!, atbildēja: «Nevar būt pieņemama prokremliska orientācija un korupta sistēma kā valsts stils.»

Nesen intervijā Dienai bijušais TP līderis Aigars Kalvītis kā savu lielāko kļūdu atzina to, ka pēc uzvaras 9. Saeimas vēlēšanās viņš kā premjers nepaņēma valdībā JL. Arī ar oponentiem ir jāspēj strādāt kopā, sacīja A. Kalvītis un pieļāva, ka jaunu Saeimu var nākties vēlēt jau pēc diviem gadiem, ja viņa kļūdas vecās varas partijas mēģinās atkārtot arī pēc 10. Saeimas vēlēšanām. Pēc Valsts prezidenta Valda Zatlera iniciatīvas pieņemtie Satversmes grozījumi, kas stāsies spēkā 2011. gadā, paredz tautai tiesības rosināt Saeimas atlaišanu. S. Āboltiņa Dienai apstiprināja - ja vecās varas partijas ignorēs Vienotības vēlētājus, kuru atbalsts apvienībai tiek prognozēts liels, tad «mēs aktivizēsim sabiedrības grupas un centīsimies parādīt, kas valstī notiek». Viņa atgādināja, ka LPP/LC un TP bija visas iespējas strādāt valdībā, ko tās neizmantoja. S. Āboltiņa uzsvēra, ka arī Vienotība nāks ar piedāvājumu un citu kritizēšana nebūs tās kampaņas dominante.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?