Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Konkursiem ir jābūt taisnīgiem

Šogad, 2013. gadā, svarīgākais valdībai veicamais uzdevums būtu uzlabot valsts un pašvaldību iepirkumu konkursu prasības. Patlaban valsts un pašvaldības pārtikas preču iepirkumu nosacījumi formulēti tā, lai uzvarētu starpnieks, nevis ražotājs, jo iepirkums tiek izsludināts daudzām preču grupām vienlaikus, turklāt pieprasot, lai tikai būtu pēc iespējas zemāka cena. Tas nozīmē, ka šajos konkursos uzvara garantēta pretendentam, kas izvēlas un piegādā lētākos produktus, bet visbiežāk tos raksturo arī zemāka kvalitāte.

Ja iepirkums tiek izsludināts dažādām pārtikas produktu grupām vienlaikus, piemēram, piena un graudu produktiem, tad vietējais ražotājs nereti tiek izslēgts no dalības, jo nevar piegādāt citas pārtikas produktu grupas, vienīgi pašu ražoto. Tas atkal un atkal noved pie tā, ka arvien biežāk konkursos uzvar starpnieki, kuri piegādā lētākus, bet mazāk kvalitatīvus produktus no ārvalstīm, piemēram, Polijas, Lietuvas un citām.

Prasība par lētāko cenu ietekmē kopējās tendences pārtikas produktu iepirkumos, jo ierasta parādība ir tā, ka uzvarētājs ne vienmēr var lepoties ar augstāko kvalitāti. Zinu, ka Zemkopības ministrija strādā pie Latvijas pārtikas kvalitātes sistēmas, kas paredz iepirkumos noteikt produktu kvalitātes specifikāciju. Jācer, ka šajā specifikācijā tiks pārstāvētas visas pārtikas produktu grupas.

Vērtējot graudaugu tirgu un prognozējot šogad gaidāmo situāciju, jāsecina, ka spekulācijas pasaules biržās var veicināt pārtikas cenu kāpumu pasaulē un Latvijā. Graudu cenas Latvijā un ārvalstīs vistiešākajā veidā saistītas ar norisēm pasaules biržās. Lai gan atsevišķos reģionos graudaugu ražas 2012. gadā patiešām bijušas zemākas, tās tomēr nebija rekordzemas. Prognozējam, ka spekulatīvu darījumu ietekmē iepirkumu cenas graudaugiem pasaules biržās turpinās būt stabili augstas un nekas neliecina, ka tuvākajā laikā būtu gaidāms kritums.

Diemžēl pēdējā laikā cenu tendences biržās arvien vairāk nosaka spekulatīvi darījumi, kuru skaits un apjomi turpina pieaugt. Spekulatīvu darījumu ietekmē kāpj cenas gan pārtikas produktiem, gan arī degvielai. Savukārt degvielas cenu kāpums noved pie daudzu dažādu preču cenu kāpuma. Uzņēmējiem šobrīd ļoti grūti prognozēt ražošanai nepieciešamo izejvielu cenu attīstību nākotnē. Tas apgrūtina ražošanu un galaprodukcijas cenu noteikšanas politiku ilgtermiņā. Šobrīd cenu prognozes vairs nevar veikt, balstoties uz agrāk novērotām likumsakarībām.

Tāpēc ļoti svarīga ir efektivitāte. Pērn, piesaistot finansējumu no Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta, Rīgas dzirnavnieks realizējis nozīmīgu investīciju projektu - apkures katla nomaiņu, būtiski samazinot energoresursu izmaksas. (Atteicāmies no fosilā kurināmā izmantošanas, tā vietā izvēloties videi draudzīgākās auzu atbiras, ko iegūst no ražotnē pārstrādātajām auzām.)

Viens no nozīmīgākajiem izaugsmes faktoriem ir eksporta attīstība, un patlaban eksports veido 30% no uzņēmuma apgrozījuma. Lielākie produkcijas eksporta tirgi ir Lietuva, Igaunija, Somija, Krievija un Ukraina. Par vienu no galvenajām prioritātēm esam izvirzījuši jaunu eksporta tirgu apgūšanu, piemēram, pērn tika uzsākts produktu eksports uz Čehiju, turklāt turpinās darbs eksporta aizsākšanai uz Lielbritāniju un Īriju.

* A/s Rīgas dzirnavnieks ģenerāldirektors

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?