Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Kopā cer, ka izdosies

Ar apbrīnojamu veiklību Tautas partija (TP) sestdien ārkārtas kongresā politiskajiem konkurentiem cīņā par lauku vēlētāju Zaļo un Zemnieku savienībai izsita no rokām tās lielāko trumpi, paziņojot par gatavību Tautas partijas programmā iekļaut dienu iepriekš Latvijas Pašvaldību savienības kongresā pieņemtās rezolūcijas. Ar tādu pašu mērķtiecību TP līderis Andris Šķēle un vēl vairāki runātāji centās iegalvot, ka apvienībā ar Aināra Šlesera vadīto LPP/LC partija nezaudēs savu principiālo nostāju nacionāli konservatīvajos jautājumos un Rietumu orientāciju ārpolitikā.

Lēmumu par apvienības veidošanu kopā ar LPP/LC, reģionu partijām un uzņēmēju kustību Par labu Latviju! uz 10. Saeimas vēlēšanām TP pieņēma tikpat kā vienbalsīgi. Vismaz tā izskatījās, jo paceltos mandātus neviens nesaskaitīja. Lai abu politisko spēku biedrus sagatavotu apvienības veidošanai, A. Šķēle un A. Šlesers iepriekš tikās ar viņiem reģionos. Cēsu novada mērs Gints Šķenders un Aizkraukles novada mēra vietnieks Leons Līdums atzina - sākotnēji priekšroka tikusi dota startam ar atsevišķu sarakstu, tagad nodaļas atbalsta partiju konsolidāciju. Lēmumā par apvienības veidošanu ir ierakstīti TP svarīgi principi - nacionālais valstiskums un demokrātija, latviska Latvija Eiropā, spēcīgi reģioni, stipras ģimenes, cilvēka brīvība, privātīpašums, taisna un neatkarīga tiesa.

Kongresā bija arī LPP/LC līderis A. Šlesers un viņa partijas biedre Ieva Plaude-Rēlingere, kas pārstāvēja kustību Par labu Latviju!. A. Šlesers uzstājās ar viesu statusam neraksturīgi garu runu, bet kongresa rīkotāji ar to bija rēķinājušies. Uzstāšanos vairākkārt pārtrauca aplausi, kas sekoja arī pēc sadaļas par lidostas attīstību, ko delegāti no reģioniem, kur viesojušies AŠ2, jau vismaz reizi bija dzirdējuši. A. Šlesers pārmeta TP, ka iepriekš tā gribējusi visu laiku būt populāra, bet tās vēlētājs vēlas nevis populismu, bet pragmatismu. «Tautas partijas līderi mēģināja sagulēt vienā gultā ar Sorosa organizāciju pārstāvjiem,» pavēstīja LPP/LC līderis un aicināja negaidīt brīnumus no A. Šķēles un A. Šlesera, «bet katram kļūt par līderi, jo mēs stāvam lielu izmaiņu priekšā - šī konsolidācija ir vēsturisks notikums, kas veidos Latvijas nākotni».

Daiļiem izteikumiem bagāta bija arī TP līdera A. Šķēles runa, kurā līdzās solījumiem kritika tika veltīta Valda Dombrovska (JL) valdībai un visiem konkurentiem, īpaši Vienotībai un ZZS, par kuru A. Šķēle teica: «Tā ir tipiska otrās izvēles partija, kurai raksturīgs politiskais gludenums, pielāgošanās un deguna turēšana pa vējam, bet ZZS vēl arvien ir saglabājis savu spēcīgo kārti - Ventspils mēru Aivaru Lembergu.» Runu TP priekšsēdis pabeidza ar vārdiem: «Būsim visi kopā par stipru un labu Latviju!» Pēc divām nedēļām lēmumu par iesaistīšanos apvienībā plāno pieņemt LPP/LC, bet 12. jūnijā notiks tās dibināšana pēc kustības Par labu Latviju! aicinājuma, kas pati nebūs dibinātāju vidū, bet deleģēs kandidātu sarakstā savus pārstāvjus.

TP bijušais priekšsēdis Aigars Kalvītis, kurš 9. Saeimas vēlēšanās ieguva vislielāko vēlētāju atbalstu un kopā ar toreizējo TP priekšsēdi Ati Slakteri 2006. gada vēlēšanās atnesa uzvaru TP vēlēšanās, kongresā nepiedalījās. Savukārt A. Slakterim, kurš vēlējās debatēt, laika trūkuma dēļ nedeva vārdu, lai gan citi runātāji uzstājās bez laika ierobežojuma. A. Kalvītis Dienai sacīja, ka negatavojas kandidēt vēlēšanās, tāpēc arī neesot nācis uz kongresu. Tajā A. Šķēle sacīja: «Īsta komanda nekad neļauj savus cīņu biedrus nomētāt ar akmeņiem, nekad nepriecājas, redzot tos pazemotus, un neviens no komandas nesper guļošam.» Teiktais ir nedaudz pretrunā ar to, kas partijā ir noticis, ja atceras kaut vai liegumu A. Kalvītim pērn nākt uz kongresu tāpat kā vecbiedram Gundaram Bērziņam, kurš tagad ir to vairāk nekā 400 biedru vidū, kas šo partiju ir atstājuši. «Noliedzot to, kas ir bijis, jau nevar būvēt neko jaunu,» Dienai atzina A. Kalvītis.

Tie, kuri tagad ir kopā ar A. Šķēli, atzīst, ka no menedžmenta viedokļa partija ir sakārtota, un, ja tāda skaidrība par lēmumu pieņemšanu būtu agrāk, iespējams, izdotos izvairīties no vairākām kļūdām. Valdē ievēlēja visus A. Šķēles ieteiktos kandidātus - Māri Riekstiņu (529 balsis), Edgaru Zalānu (518), Māri Kučinski (518), Gunti Gūtmani (516), Kristiānu Lībani-Šķēli (507), Oskaru Spurdziņu (504), Gintu Šķenderi (499), Mārtiņu Zemīti (496), Reini Bērziņu (463), Aldi Adamoviču (459), kurš ir Preiļu novada mērs un kuru A. Šķēle noskatījis TP valdes reģionu padomē. Taču valdē nebūs TP frakcijas vadītāja vietnieka Venta Armanda Kraukļa, kurš tajā bija līdz šim. Bija iespaids, ka A. Šķēles lēmums viņu valdē neaicināt politiķim bijis negaidīts. «Partijas vadītājam ir savs redzējums, kā viņš vēlas strādāt. Tā tas Tautas partijā vienmēr ir bijis, un tur ir sava loģika,» Dienai teica V. A. Krauklis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?