Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Krāšņi simfonisks atpūtas skanējums

Inese Lūsiņa

«Mums ir tā priekšrocība, ka akadēmiskās mūzikas zvaigznes nav jāaicina no ārzemēm, jo Latvijā ir daudz izcilu izpildītāju,» sākot vasaras sezonu Dzintaru koncertzālē, priecājas koncertzāles jaunais vadītājs Guntars Ķirsis. Dzintaru koncertzāle ir gatava sezonai - teritorija ir sakopta, celiņi nobruģēti, un virs skatuves ir renovēti akustiskie griesti. Sezona vēsturiskajā brīvdabas koncertzālē sola ap 80 pasākumiem. Atklāšanas koncertā piektdien, 6. jūnijā, plkst. 19.00 klausītājus gaidīs tikšanās ar starptautiski atzītiem Latvijas māksliniekiem - Kseniju Sidorovu, Vestardu Šimku, Intu Dālderi un tradīcijām bagāto Liepājas simfonisko orķestri. Koncerta īpašais viesis būs klasiskās un džeza mūzikas televīzijas šova Radīti mūzikai uzvarētājs Kaspars Šmits. Pie diriģenta pults - Latvijas Nacionālās operas galvenais diriģents Mārtiņš Ozoliņš.

Koncerta programma būs kūrortam atbilstoši krāšņa. Pianists Vestards Šimkus, kuram Vācijā tikko piešķirta ievērojamā starptautiskā Reingavas Mūzikas festivāla balva (Fᅢᄊrderpreis des Rheingau Musik Festivals, ar naudas prēmiju 15 000 eiro), izpildīs populāro Rapsodiju blūza stilā - amerikāņu džezmeņa Džordža Gēršvina debiju akadēmiskajā mūzikā, kas atnesa viņam pasaules slavu. V. Šimkus atzīst, ka izaicinājums ir atrast tik plaši pazīstamajā skaņdarbā ko iepriekš nepamanītu, neizceltu. «Man šis darbs ir ne vien blūza un ne vien pa pusei akadēmiskās mūzikas paraugs - tur ir arī daudz tautas mūzikas elementu. Mūzikā atspoguļojas, kādos apstākļos Gēršvins dzīvojis, kādu mūziku klausījies,» izpētījis V. Šimkus. Rapsodijas pirmatskaņojums 1924. gadā pamodinājis publiku, kas jau bija zaudējusi pacietību garum garā koncertā telpā, kurā nestrādāja ventilācijas sistēma. Publika sajūsmā lēkusi kājās un aurojusi - arī pasaulslavenais komponists un pianists Sergejs Rahmaņinovs. Pats Gēršvins atzinis, kas rapsodija ir kā Amerikas kaleidoskops, kurā dzirdama gan lielpilsētu kņada, gan dažādo kultūru sajaukums, gan amerikāņu spēja nepadoties grūtībām.

Londonā dzīvojošajai akordeonistei Ksenijai Sidorovai, kura atskaņos divus Pjacollas skaņdarbus, šī būs atgriešanās Dzintaru koncertzālē, kur spēlēts pirms desmit gadiem. Toties LTV šova Radīti mūzikai uzvarētājs Kaspars Šmits pirmoreiz uzstāsies tik ievērojamu mūziķu sabiedrībā. Zinot, ka daudzi tubu uztver kā milzīgu instrumentu, no kura var dabūt laukā tikai piecas skaņas, viņš nolēmis parādīt tubas iespējas, melodisko plūdumu. Ar lielisku humoru apveltītās Pētera Plakida Vēl vienas Vēbera operas solists būs klarnetists Ints Dālderis. Koncertā skanēs arī paša K. M. Vēbera uvertīra operai Oberons un melodijas no Leonarda Bernsteina operas Kandids.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?