Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Kraukļa ievēlēšana ar nozīmi

Nelielās Vidzemes partijas kārtējais kongress, kas nesen notika Rūjienā, varbūt arī nebūtu lielas uzmanības vērts, ja vien tās vadībā kā priekšsēdētāja vietnieks nebūtu atgriezies Valkas novada priekšsēdis Vents Armands Krauklis. Viņš ir arī Reģionālo attīstības centru apvienības vadītājs. Vidzemes partija kopā ar Reģionu aliansi veido Latvijas Reģionu apvienību (LRA), no kuras Saeimā ievēlēti astoņi deputāti. Līderu komandas nostiprināšanu var uztvert arī kā gatavošanos dalībai valdībā, ja tāda izdevība kādreiz rastos.

«Šodien nav darba kārtībā diskusijas par jaunu valdību un līdz ar to - arī par tās potenciālo sastāvu,» Dienai uzsvēra Vienotības līdere Solvita Āboltiņa, atbildot uz vaicāto, cik pamatotas varētu būt LRA cerības kādreiz nonākt pie varas. Jau iepriekš S. Āboltiņa norādījusi, ka koalīcijai nav svarīgāka uzdevuma par nākamā gada valsts budžeta pieņemšanu, kas paredzēta 30. novembrī. Tāpēc var tikai atgādināt to, ko Vienotības vadošie politiķi ir sacījuši pirms vairākiem mēnešiem. Kad sākās neformāli minējumi par iespējamo valdības maiņu, tika secināts, ka jauna koalīcija būs efektīva tikai tad, ja tā būs plašāka. Toreiz vairāki politiķi šaubījās par LRA prognozējamību, ja tās redzamākais politiķis ir Artuss Kaimiņš, kas ar savu individuālo darbību Saeimas komisiju sēdēs var paralizēt ikvienu no tām, ja vien to vēlas. Arī LRA līderis Mārtiņš Bondars ir darbojies ar izteiktām opozicionāra metodēm. Taču par viņa spēju mainīties Vienotības frakcijas vadītājas vietnieks Kārlis Šadurskis tolaik bija cerīgāks - pieredze liecinot, ka, nonākot koalīcijā, politiķi kļūst citādi. Partneri no Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) un Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) vasarā šos minējumus uztvēra tikai kā viņu pabiedēšanu.

Ņemot vērā notikumus pasaulē, arī tagad Vienotība nevarot pieļaut, ka valstī ir politiskā nestabilitāte. Taču iepriekš bija jautājums, vai šo politisko stabilitāti var nodrošināt esošā valdība. No koalīcijas paplašināšanas varētu būt vismaz divi ieguvumi - neviens no partneriem vairs nevarētu diktēt noteikumus. Savukārt, ja opozīcijā paliktu tikai divi politiskie spēki - Saskaņa un No sirds Latvijai -, tām divatā vairs nebūtu iespējams savākt vienas trešās daļas deputātu parakstu, kas nepieciešami, piemēram, lai ierosinātu parlamentāro izmeklēšanas komisiju izveidi. M. Bondars sacīja - tagad aktuāls ir nevis jautājums, kas būs jaunajā valdībā, bet gan - kurš gāzīs esošo valdību.

LRA jau ir demonstrējusi gribu būt konstruktīviem un tāpat kā Saskaņa atbalstīja valdības piedāvāto nacionālo pozīciju jautājumā par bēgļu uzņemšanu, kad par to nevēlējās balsot ZZS un NA. LRA ir arī sagatavojusi lēmuma projektu par Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces (NA) atbrīvošanu no amata. M. Bondars ir pārliecināts, ka jau tagad šai iniciatīvai Saeimā būtu vairākums, bet pirms valsts budžeta pieņemšanas daudzi no spīkeres demisijas kārotājiem par to neuzdrošinātos atklāti balsot. LRA to iesniegšot tad, kad būšot pārliecināti par pozitīvu iznākumu. Daļa Vienotības un LRA politiķu sapratās arī tad, kad Saeima lēma atbrīvot no Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes tās priekšsēdētāju Aināru Dimantu.

Vidzemes partijas un Reģionu alianses veidotās LRA pārstāvju sanāksme ir plānota 3. decembrī, kad tā apspriedīs aktuālos jautājumus, ieskaitot Saeimas frakcijas darbības pilnveidošanu. Šajās sanāksmēs no katras puses ir trīs cilvēki. No Vidzemes partijas bez V. A. Kraukļa un Vidzemes partijas priekšsēdētāja, Rūjienas novada vadītāja Gunta Gladkina piedalīsies arī Aizkraukles novada domes priekšsēdis Leons Līdums. Reģionu alianses līderis, Babītes novada mērs Andrejs Ence tāpat kā Vidzemes partijas vadītājs G. Gladkins Dienai apstiprināja, ka katrs politiskais spēks, kurš piesaka sevi Saeimas vēlēšanās, cer nonākt arī pie varas. «Tas būtu saprātīgi no abām pusēm,» piebilda V. A. Krauklis. Viņš līdz šim nebija partijas valdē. Jāatgādina, ka iemesls tam bija arī domstarpības ar atsevišķiem Vidzemes partijas biedriem, kuri viņam pārmeta individuālas aktivitātes - tajā skaitā centienus sadarboties ar Vienotību.

Uz vaicāto, kā LRA varētu pārliecināt, ka spētu būt konstruktīvs sabiedrotais, V. A. Krauklis atbildēja - Saeimas frakcijā ir arī Nellija Kleinberga, Jānis Ruks, Mārtiņš Šics. M. Bondara iepriekšējā darbība arī, viņaprāt, bijusi konstruktīva. Valkas novada mērs sacīja: «Retorika, kādu izmanto opozīcijā, nenozīmē, ka nevari būt labs partneris koalīcijā.»

LRA frakcijā ir astoņi deputāti, no kuriem neviena nav no Vidzemes partijas, bet A. Kaimiņš ir no partijas Apvienība Iedzīvotāji. Frakcijas vadītājam Dainim Liepiņam uz laiku liegts piedalīties Saeimas darbā, kamēr nav beigusies tiesvedība lietā par nepilnībām viņa amatpersonas deklarācijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ciešam senču nepiesardzības dēļ

Mūsu tālo priekšteču tūkstošiem gadu laikā uzņemtie vīrusi lielā mērā nosaka, kādas slimības un noslieces šodien draud mums.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?