Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Kredītbirojs raisa cerības

Valdība nesen atbalstīja likumprojektu kredītbiroju darbības ieviešanai Latvijā. Šis lēmums uzskatāms par nozīmīgu soli, lai nākotnē izvairītos no kļūdām, kas izraisīja ekonomisko krīzi mūsu valstī, kā arī radītu papildu stimulus tautsaimniecības attīstībai.

Kredītbiroju darbības pamatā ir nepieciešamība sniegt ticamu un precīzu informāciju par klientu tiem uzņēmumiem, kuru pakalpojumi saistīti ar kredītrisku. Citiem vārdiem sakot, visi tie uzņēmumi, kuri kreditē savus klientus aizdevumu veidā vai arī saņemot samaksu par preci vai pakalpojumu ar pēcapmaksu, ikdienā sastopas ar gandrīz nepārvaramu problēmu objektīvi un precīzi novērtēt klientu spēju atmaksāt izsniegtos līdzekļus.

Nepastāvot konkrētam problēmas risinājumam, katrs pakalpojumu sniedzējs savā veidā mēģina izbēgt no riska, ka klientam izsniegtie līdzekļi netiks atgūti. Piemēram, bankas, lai izvairītos no iepriekš pieļautajām kļūdām, kredītus izsniedz ļoti piesardzīgi.

Savukārt patērētāju kreditētāji izvēlējušies iespējamo aizdevuma neatmaksāšanas risku ierēķināt aizdevuma procentu likmē un pārlikt to uz maksātspējīgo klientu pleciem. Nekustamo īpašumu apsaimniekotāji par klienta finansiālajām grūtībām uzzina tikai pēc vairāku mēnešu parāda uzkrāšanās un savus zaudējumus lūdz kompensēt no pašvaldību budžetiem vai arī pārliek uz citu namīpašnieku pleciem.

Lieki piebilst, ka neviens no minētajiem risinājumiem nav optimāls, jo noved pie situācijas, kad par atsevišķu personu parādiem maksā tie, kuri godprātīgi pilda savas saistības. Nav būtiski, vai samaksa tiek veikta kredīta procentu vai nelietderīgi iztērētu nodokļu ieņēmumu veidā, jo neviens no minētajiem risinājumiem nav taisnīgs.

Kredītbiroju uzdevums ir vienviet apkopot informāciju gan par personas mantisko stāvokli, gan arī saistību izpildes maksājumu vēsturi un palīdzēt uzņēmumiem, kuru pakalpojumi saistīti ar kredītrisku, labāk izvērtēt potenciālā klienta maksātspēju. Iecerēts, ka, izvērtējot klienta mantisko stāvokli no ticamiem avotiem, uzņēmumi spēs saviem klientiem piedāvāt individuāli pielāgotus noteikumus, kas atbilst personas līdzšinējai maksāšanas kultūrai. Tāpat pie ieguvumiem tiek minēta izmaksu samazināšana saistībā ar informācijas par klienta maksātspēju iegūšanu, kā arī atteikšanās no nepieciešamības potenciālajiem klientiem iesniegt izziņas par ienākumiem, īpašumiem un citām saistībām.

Jebkura šāda mēroga informācijas apkopošana parasti tiek pavadīta ar bažām, ka informācija, iespējams, tiek izmantota ļaunprātīgi un dod iespēju nesankcionēti iejaukties personas privātajā dzīvē. Šie riski attiecas arī uz kredītbirojiem, tāpēc iecerētais kredītbiroju darbības princips paredz augstus drošības standartus gan kredītbiroja dibināšanas, licencēšanas, gan arī darbības uzraudzības veidā.

Lai gan būtu pārlieku optimistiski sagaidīt, ka kredītbiroju darbības ieviešana automātiski atrisinās visas ar kredītrisku saistītās problēmas, tā izveidošana ir vērtējama kā solis pareizā virzienā. No patērētāja skatu punkta raugoties, šādai sistēmai jau drīzumā vajadzētu nest taustāmus rezultātus labāku kredīta, auto līzinga vai pirkuma noteikumu veidā.

* Zvērinātu advokātu biroja Borenius partneris, zvērināts advokāts

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?