Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Krievijā spriež par laika joslu skaitu

Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva priekšlikums samazināt laika joslu skaitu Krievijas teritorijā kļuvis par visvairāk apspriesto Kremļa saimnieka priekšlikumu no tiem, kuri 12.novembrī tika izteikti ikgadējā uzrunā parlamenta locekļiem. Šonedēļ Krievijas prezidenta padomnieks Arkādijs Dvorkovičs paziņoja, ka drīzumā tiks publiskots zinātnieku viedoklis par šo ideju.

Pašlaik Krievija sadalīta 11 laika joslās, sākot no Austrumeiropas zonas (Griničas laiks +2 stundas - Kaļiņingradas apgabalā) līdz Kamčatkas laika zonai (Griničas laiks +12 stundas). Tādējādi laika atšķirība starp Maskavu un valsts tālākajiem austrumu reģioniem ir deviņas stundas. Viena no izskanējušajām idejām ir sadalīt Krieviju četrās laika joslās.

Seko Ķīnas piemēram

Daži zinātnieki jau izteikuši šaubas par izteikto priekšlikumu. Maskavas Universitātes Ģeogrāfijas fakultātes dekāns Nikolajs Kasimovs uzskata, ka jautājums ir pamatīgi jāizpēta. «Es vispār biju pārsteigts, kad izdzirdēju, ka prezidents par to runā. Neviens tā arī nepaskaidroja, kādēļ tas nepieciešams,» neizpratni pauž N.Kasimovs.

Sevi par idejas iniciatoru uzskata Piejūras novada Likumdevēju padomes deputāts Genadijs Lazarevs no partijas Vienotā Krievija. Septembrī viņš uz Maskavu esot nosūtījis priekšlikumu. Deputāts no Vladivostokas atzīst, ka viņu iedvesmojis Ķīnas piemērs. Ģeogrāfiski trijās laika joslās izvietotā Ķīna dzīvo pēc galvaspilsētas Pekinas laika.

Klusā okeāna stratēģisko pētījumu centra direktors Mihails Terskijs domā, ka Ķīnas piemērs Krievijai neder. «Ķīnā ir administratīva ekonomika,» paskaidro M.Terskijs. «Varbūt Vienotās Krievijas iniciatīvas mērķis ir pie mums izveidot analogu partijas vadības modeli?»

Dabu neapmānīsi

Krievijas Zinātņu akadēmijas Medicīnas un bioloģijas problēmu institūta līdzstrādniece Svetlana Stepanova ir pārliecināta, ka ir iespējams samazināt laika joslu skaitu. Viņa piedāvā ieviest «administratīvās laika joslas», kuru laiks no reālā atšķirtos par divām trim stundām. Šādas joslas Krievijas teritorijā, pēc zinātnieces aprēķiniem, var būt ne vairāk kā septiņas. Vienlaikus S.Stepanova atzīst, ka «tas nozīmēs gaišā diennakts laika samazināšanos un to negatīvi var pieņemt cilvēki».

«Skaidrs, ka laika joslu skaitu var samazināt,» stāsta politologs Dmitrijs Oreškins. «Tomēr pastāv pilnīgi objektīvas ģeogrāfiskas likumsakarības, no kurām neizbēgt, - kad saule lec virs Kuriļu salām, Maskavā vēl ir nakts, un vienots laiks Krievijā šo kārtību neizmainīs.»

Krievijas Ģeogrāfijas biedrība savā interneta mājaslapā uzdevusi jautājumu, vai laika joslu samazināšana vispār ir nepieciešama. Lielākā daļa aptaujas dalībnieku atbildējuši noliedzoši.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?