Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Krievijas tūristi tausta vidi

Par spīti notiekošajam Ukrainā, Krievijas tūristu skaits Latvijā strauji pieaug. Centrālās statistikas pārvaldes dati atklāj, ka pērn pirmajā pusgadā Latvijas viesnīcās un citās tūrisma mītnēs uzturējušies 132 783 tūristi no Krievijas, savukārt šogad šajā pašā laika periodā to skaits pieaudzis par 16,6 tūkstošiem. Tūrisma eksperti gan norāda, ka notiekošais mainījis šīs valsts ceļotāju paradumus - tagad grupu vietā no Krievijas uz Latviju krietni vairāk brauc individuālie tūristi.

To, ka grupu tūrisms Krievijā lēnām virzās uz krahu, apliecina arī cita pēc citas pienākošās ziņas par bankrotējošām tūrisma kompānijām. Piemēram, pagājušajā piektdienā viena no lielākajām Krievijas tūrisma kompānijām Intaer paziņoja par savas darbības pārtraukšanu. Kā iemesls tika minēts «būtisks valūtas kursa pieaugums un negatīvā politiskā situācija».

Portāla baltictravelnews.com direktors Aivars Mackevičs individuālo tūrismu saista ar vēlmi nodrošināties priekšdienām. «Daļai uzkrājies kaut kāds kapitāls, un viņi bažījas, kā situācija attīstīsies pašā Krievijā. Liela neziņa ir par to, kas notiks tālāk ar sankcijām. Katrs grib, lai šis kapitāls ir drošībā, lai ar to vēlāk varētu darboties arī viņu bērni,» Dienai skaidro A. Mackevičs. Viņš piebilst, ka Baltijas valstis Krievijas iedzīvotājiem ir labs patvērums. Tās atrodas tuvu dzimtenei, un te var runāt krieviski. «Krievijas tūristi uz Latviju brauc aptaustīt vidi. Ja nu gadījumā būs jāmūk no valsts, tad šī viņiem liekas piemērota vieta,» teic eksperts.

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas izpilddirektore Santa Gaikste Dienai atzīst, ka karadarbība Ukrainā ietekmējusi tūristu grupu skaitu gan no Krievijas, gan tālākiem pasaules reģioniem. «Ja viesnīcai sezonā tiek atceltas vairāk nekā 20 grupu, nav grūti aprēķināt zaudējumus,» secina S. Gaikste. Kā piemēru viņa min Japānu, sakot, ka parasti tūristu grupas no šīs valstis apmeklēja Baltiju kopā ar Sanktpēterburgu. «Tagad viņi atsakās, jo nevēlas apmeklēt Sanktpēterburgu. Ir arī grupas, kas paskaidro, ka nevēlas uz šejieni braukt, jo karadarbība ir pārāk tuvu. Piemēram, mūsu Eiropas kolēģi mēdz jaukt Baltijas valstu galvaspilsētas, turpretim no tālākām valstīm Baltiju uztver kā reģionu, kas atrodas līdzās karadarbībai,» teic S. Gaikste.

Hotel Jūrmala SPA Pārdošanas nodaļas vadītāja Dace Strēle stāsta, ka vasaras periodā ceļotāji no Krievijas un NVS valstīm kļuvuši apdomīgāki un naudu tērējuši piesardzīgāk. Saistībā ar situāciju Ukrainā viesu skaits no Krievijas samazinājies aptuveni par 10%. «Šī gada tendence parāda, ka Krievijas ceļotājs rezervē viesnīcu pēdējā brīdī, izmantojot on-line rezervēšanas sistēmas. Tas skaidrojams ar to, ka ļoti daudziem jau ir gada vīza un viņi pie mums var doties jebkurā brīdī. Pēdējā laikā vairāki Krievijas tūrisma operatori ir pārtraukuši savu darbību, līdz ar to ceļotājs kļūst piesardzīgs un paļaujas uz tādām globālām rezervācijas sistēmām kā Booking.com,» norāda D. Strēle.

Nupat medijos izskanējusi informācija, ka ģeopolitiskās situācijas dēļ Liepājā samazinājies Krievijas tūristu skaits. Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks Jurijs Hadarovičs Dienai gan teic, ka mediji viņu pārpratuši. Par samazinājumu liecina vien tas, ka Krievijas tūristi mazāk vērsušies Liepājas Tūrisma informācijas birojā. Sarunās ar Krievijas tūristiem atklājušās viņu bažas par to, vai Latvijā var justies droši. «Viņi baidās, kādu attieksmi no Latvijas iedzīvotājiem saņems, ņemot vērā to, kas notiek Latvijā. Bažījas, vai netiks uztverti kā ienaidnieki,» norāda J. Hadarovičs. Viņš arī pieļauj, ka viesu skaits varētu samazināties sankciju dēļ. Daļai Krievijas tūristu varētu būt patriotiska nostāja - ja Eiropas Savienība ir ieviesusi sankcijas pret Krieviju, tad kāpēc viņiem jābrauc uz Eiropas Savienību un jātērē tur sava nauda.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?