Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Krievu valodā runāt pat izdevīgāk nekā latviski

Apzvanot vairāk nekā 30 privātuzņēmumu, valsts un pašvaldību iestādes un sarunājoties gan latviski, gan krieviski, Diena secina, ka valodas barjeras sadzīvē faktiski nepastāv. Turklāt zīmīgi, ka krievu valodai, par kuras kā valsts valodas statusu šobrīd sākta cīņa un notiks referendums, tiek izrādīta pat lielāka pretimnākšana nekā latviešu valodai. Proti, vairākās vietās, kur pirmā atbilde izskanēja latviski, pēc Dienas sāktās sarunas krieviski sarunbiedrs pārgāja uz sarunu krieviski. Otrādi tā notika vienīgi ar izņēmumiem, lai arī tas ir likuma pārkāpums.

Jau ziņots, ka šobrīd savākts nepieciešamais parakstu skaits, lai prasījumam par krievu valodu kā otru valsts valodu pavērtu ceļu uz referendumu. Līdzās akcijas iniciatoru - biedrības Dzimtā valoda aktivitātēm, kā arī Rīgas mēra Nila Ušakova (Saskaņas centrs) ar savu parakstu paustajam atbalstam televīzijas kanāls PBK īstenoja arī informatīvu kampaņu, kuras viens no vadmotīviem bija «gribu runāt savā dzimtajā valodā».

Kā zvana, tā atbild

Kā pārliecinājās Diena eksperimenta laikā, runājot krieviski, pilnīgi neviens no sazvanītajiem gan privātiem, gan valsts vai pašvaldību uzņēmumiem neaicināja zvanītāju runāt latviski, turklāt vairākās vietās zvanītājam pat centās atbildēt krieviski. Arī aptaujā iestāžu darbinieki noliedza, ka krievu valodā runājošam cilvēkam varētu būt kādas problēmas. «Parasti jau krieviski vien zvana, latvieši zvana stipri retāk. Tomēr man tas nekādus kreņķus nesagādā, man nav problēmu atbildēt un parunāties ar to cilvēku krievu valodā,» Dienai skaidroja darbiniece Gaiļezera slimnīcā, kas strādā pie informatīvā tālruņa. Tādu pašu atbildi Diena saņēma arī Stradiņa slimnīcā: «Kādā valodā cilvēks zvana, tādā arī parasti atbildam.» Arī vienā no Latvijas novadiem - Aizputē, kur latviešu īpatsvars ir būtiski lielāks nekā cittautiešu, ar valodas lietojumu aizspriedumu neesot. Pašvaldības pārstāve gan norādīja, ka faktiski nesaņem zvanus krievu valodā. Tomēr, ja zvana krieviski, visticamāk, tas varētu būt kāds lietuviešu tirgotājs pirms gadatirgus, un viņa bez grūtībām spējot atbildēt arī krieviski: «Es esmu no tās paaudzes, kas māk krievu valodu. Nē, man nebūtu grūti atbildēt krievu cilvēkam krieviski.»

Latviski runā ne visi

Tajā pašā laikā tikai latviski runājošiem cilvēkiem gan varētu rasties atsevišķas problēmas, zvanot, piemēram, uz nelieliem privātuzņēmumiem. Kā eksperimentā pārliecinājās Diena, bija vairāki uzņēmumi, kuru pārstāvji nemaz necentās ar zvanītāju runāt latviski, īstenojot modeli - jautā latviski, atbild krieviski. Tiesa, lielākoties jautājumi tika saprasti, izņemot kādu datortehnikas tirdzniecības uzņēmumu, kura pārstāvis vairākkārt pārjautāja, ko zvanītājs īsti grib. Lielākos uzņēmumos, lai arī atbildētāju vidū dažkārt bija jūtams krievu valodas akcents, atbildes tika sniegtas latviski. Aptaujājot pašvaldības, kurās ir liels krievvalodīgo iedzīvotāju īpatsvars, Dienai noliedza, ka ar latviešu valodu būtu kādas problēmas. Daugavpils domes darbiniece atzina, ka lielākoties zvanus saņem no krieviski runājošajiem, tomēr arī, ja kāds zvana latviski, saruna grūtības nesagādājot, jo visi darbinieki labi pārvalda latviešu valodu. «Domē bieži vēršas pavecāki iedzīvotāji ar sadzīviskas dabas jautājumiem. Mana dzimtā valoda ir krievu, un būtu muļķīgi, ja es tantiņai, kas ir piezvanījusi un runā krieviski, visu tagad stāstītu latviešu valodā. Es domāju, ka tas ir loģiski,» norādīja domes darbiniece.

Sūdzību skaits aug

Saskaņā ar likumu, ja zvanītājs runā, piemēram, krieviski, atbildēt krievu valodā ir atļauts, savukārt, ja zvana latviešu valodā, ir jāatbild latviski. Tas attiecas arī uz telefona sarunām. Administratīvais sods par Valodas likuma pārkāpumiem ir no 25 līdz 200 latiem.

Pērn Valsts valodas centrs (VVC) sastādījis aptuveni 800 protokolu par valsts valodas pārkāpumiem, šogad pēdējo mēnešu laikā sūdzību skaits ir pieaudzis, kopumā jau šogad fiksēti 1010 pārkāpumi. «Es domāju, ka tas ir skaidrojams ar parakstu vākšanu referendumam. Cilvēki ir satraukušies, uztver visu saasināti,» skaidro VVC Valodes kontroles nodaļas vadītājs Antons Kursītis, turklāt mainījies arī sūdzību raksturs - pārkāpumi kļuvuši agresīvāki. Viņš arī norāda, ka latvieši nav vienīgie, kas sūdzas par valodas lietojumu: «Sūdzas arī daudz krieviski runājošo iedzīvotāju par angļu valodas lietošanu - uzrakstiem uz precēm, uzrakstiem publiskās vietās. Viņi jautā, kādēļ krieviski nedrīkst, bet angliski drīkst būt uzraksti,» min A. Kursītis. Saskaņā ar likumu privāti uzņēmumi drīkst izvietot uzrakstus jebkurā svešvalodā, bet noteikti klāt jābūt tulkojumam arī latviski ne mazākā izmērā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?