Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Krustvārdu mīkla un Gārfīlds - 20.05.2014

Ziemeļvalstis gadu desmitiem ir pazīstamas kā vienas no liberālākajām un tolerantākajām sabiedrībām, kas ir atvērtas pret cilvēkiem, kuri politisku vai ekonomisku apsvērumu dēļ izvēlas šīs valstis par savu pagaidu vai pastāvīgo mītnes vietu.

Tomēr pēdējos gados, kad Eiropas ekonomika stagnē un miljoniem cilvēku ilgstoši ir bez darba, visā kontinentā, tostarp pārtikušajos ziemeļos, aizvien lielāka daļa iedzīvotāju savās problēmās vaino līdzšinējo imigrācijas politiku un pabalstu sistēmu, kas, viņuprāt, bijusi pārlieku dāsna pret iebraucējiem.

Vēlētāju noskaņojumu veikli izmanto nacionālistu un populistu partijas, kas runā par imigrācijas iegrožošanu un mazākiem pabalstiem iebraucējiem. Zviedrijā, Somijā un Dānijā pret imigrantiem noskaņotie politiskie spēki var lepoties ar rekordaugstu atbalstu un rēķināties ar labiem panākumiem šonedēļ notiekošajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās.

Dārgā atvērtība

Pagājušā gada maijā Zviedrijas galvaspilsētas Stokholmas guļamrajonā Husbijā, kur pārsvarā mīt imigranti, izcēlās vardarbīgi protesti pēc tam, kad policija nošāva kādu vīrieti, kurš, bruņojies ar mačeti, klīda pa priekšpilsētu. Grautiņu dalībnieki paziņoja, ka viņi tādējādi reaģējot uz Zviedrijā pastāvošo nevienlīdzību starp vietējiem un iebraucējiem.

Arī zviedru prese un sabiedriskās organizācijas toreiz izteica viedokli, ka ar ālēšanos ielās protestētāji vēlējušies pievērst uzmanību augstajam bezdarbam imigrantu vidū un iebraucēju izolētībai no pārējiem Zviedrijas iedzīvotājiem. Savukārt centriskais premjerministrs Frēdriks Reinfelts atzina, ka ir pieļautas kļūdas integrācijas politikā.

15% no Zviedrijas 9,6 miljoniem iedzīvotāju ir dzimuši ārzemēs, tas ir augstākais rādītājs ziemeļvalstīs. Imigrantu vidū ir ļoti augsts bezdarbs - 16%, bet no Zviedrijā dzimušajiem iedzīvotājiem tikai 6% ir bez darba.

Zviedrija ir viena no pirmrindniecēm Eiropas Savienībā pēc uzņemto patvēruma meklētāju daudzuma. 2012. gadā valsts piešķīra patvērumu gandrīz 44 tūkstošiem cilvēku, kas bija par 48% vairāk nekā 2011. gadā.

Zviedru atvērtībai ir augsta cena. Šogad patvēruma meklētāju uzņemšanas izmaksas varētu pieaugt par gandrīz 50%, sasniedzot septiņus miljardus kronu (775 miljoni eiro), kas ir aptuveni procents no Zviedrijas 2014. gada budžeta.

Uzņēmuši par daudz

Pret imigrantiem noskaņotā partija Zviedru demokrāti, kas grautiņus nodēvēja par bezatbildīgas imigrācijas politikas sekām, uzskata, ka valsts nevar atļauties būt pretimnākoša katram, kas bēg no nabadzības vai kara. «Zviedrija ir uzņēmusi pārāk daudz cilvēku pārāk īsā laikā,» partijas biedrs Frēdriks Ēriksons sacīja aģentūrai Reuters. «Mūsu labklājība ir zem milzu spiediena.»

Līdzīgi uzskata daudzi Zviedrijas iedzīvotāji. Nesen publicētā aptaujā, kas veikta pēc Zviedrijas sabiedriskās televīzijas pasūtījuma, 44% respondentu sacīja, ka valsts ir uzņēmusi pārāk daudz imigrantu. Pērn tā domāja 37% zviedru.

Zviedru demokrātu līderis Džimijs Okesons, kurš vēlas panākt, lai Zviedrija samazina imigrācijas apjomu par 80-90%, domā, ka aptuveni 8% lielais atbalsts viņa partijai ir «nepārprotams signāls» tradicionālajām partijām, ka «vēlētāji nav priecīgi par pašreizējo imigrācijas politiku».

Pēdējās nedēļās visā valstī ir notikušas protesta akcijas pret Zviedru demokrātiem un citām galēji labējām partijām, bet premjers F. Reinfelts nesen aicināja vēlētājus doties balsot EP vēlēšanās, lai «ārstētu eiropiešu nacionālisma slimību», piebilstot, ka «nepilnīga ES ir labāka par agresīvu nacionālismu».

Sargā sociālo sistēmu

Arī Zviedrijas kaimiņvalstīs Somijā un Dānijā plašāku vēlētāju atbalstu iekaro pret imigrantiem noskaņotas partijas. Eiroskeptiskā Somu partija EP vēlēšanās varētu iegūt 15-20% balsu, liecina jaunākās aptaujas. Tādējādi partija saņemtu vēl vienu vai pat divus papildu mandātus jau esošajam, ko politiskais spēks ieguva 2009. gada vēlēšanās.

Tāpat kā Zviedru demokrāti, arī Somu partija ir pārliecināta, ka imigranti nevar saņemt tādas pašas sociālās garantijas kā vietējie. «Mums ir jāizvairās no kļūdām, ko ar imigrantiem pieļāva Vācija un Lielbritānija,» stāsta partijas sekretāre Rīka Slunga-Poutsalo. «Mēs esam pret visu imigrantu pielaidi Somijas sociālās drošības sistēmai.»

20% vēlētāju balsu EP vēlēšanās varētu iegūt skandalozā Dānijas Tautas partija, kas 2011. gadā piespieda centrisko labējo valdību ieviest stingrāku robežkontroli apmaiņā pret atbalstu balsojumā par valsts budžetu. Lielbritānijā valdošajā Konservatīvajā partijā nesen izcēlās asas debates, kad partijas EP līderis paziņoja, ka pēc vēlēšanām aicinās Dānijas Tautas partiju pievienoties konservatīvo frakcijai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?