Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Kuluāru sarunās uzzinu, kā kura valsts reaģēs

Zemkopības ministrijas valsts sekretāra vietnieks

Aivars Lapiņš

Parasti Briselē cenšos sakombinēt laiku tā, lai tas pietiktu dažādiem pasākumiem. Piemēram, no rīta satiekos ar Eiropas Komisijas cilvēkiem. Bet pēcpusdienā, trijos, eju uz Īpašo lauksaimniecības komitejas sanāksmi. Tur ne tikai izrunājam kārtējos jautājumus, bet šī ir arī kuluāru sarunu vieta. Uzzinu, piemēram, kā kura valsts reaģēs uz vienu vai otru informāciju, vienojamies, kā varam atbalstīt kādu valsti jautājumā, kas viņus interesē, lai pēc tam šo atbalstu saņemtu tad, kad tas vajadzīgs Latvijai. Attiecībā par mūsu nacionālo interešu virzīšanu spilgts piemērs ir benzpirēns šprotēs - lēmums vēl nav pieņemts. Es varu darboties politiskā līmenī, piemēram, pārliecinot EK, bet citos līmeņos paralēli strādā arī mūsu eksperti. Taču visu laiku jārēķinās, ka to pašu gan dara arī citas valstis, kuras ieinteresētas panākt šo aizliegumu, jāseko līdzi, kurā virzienā EK iet.

Elīna Šimiņa- Neverovska

Satiksmes ministrijas Eiropas Savienības Lietu koordinācijas nodaļas vadītāja

Vispirms, kad Eiropas Komisija ir nākusi ar savu likumdošanas iniciatīvu, valstis parasti divas trīs nedēļas to izvērtē un izstrādā nacionālo pozīciju. Kādreiz mēdz būs situācijas, ka viedoklis jāsniedz ļoti ātri - bijis pat tā, ka tam jābūt gatavam jau nākamajā dienā, kad priekšlikums pirmo reizi tiek skatīts darba grupā. Pirmo reizi sanākot, pirmajā darba grupā notiek vispārīgas diskusijas par projektu, bet ar katru nākamo sanāksmi sarunas ir par arvien specifiskākiem jautājumiem, parādās valstu nacionālās pozīcijas. Beigu stadijā šajās darba grupās jau ir cīņa par katru vārdu, katru formulējumu. Bet interesantākais ir darbs ar kolēģiem no citām valstīm. Darba grupā savu viedokli izdodas aizstāvēt vai nu ar ļoti pārliecinošiem, spēcīgiem argumentiem, vai kooperējoties ar citām valstīm, vai arī caur neformālajiem kontaktiem. It kā jau tehniski varētu šīs sanāksmes organizēt, izmantojot videokonferences, taču tādā gadījumā pazūd cilvēciskais kontakts.

Jānis Bordāns

Premjera padomnieks tieslietās (patlaban - bijušais)

(Pērn Briselē bija uz tikšanos ar vairākiem ļoti augsta līmeņa ES ierēdņiem, lai runātu par iekšējā tirgus, informāciju tehnoloģiju likumdošanas un zinātniskās pētniecības jautājumiem.)

Šajās tikšanās reizēs jo īpaši sapratu, cik Latvijas attīstībai nozīmīga ir iespēja iegūt tiešu, nepastarpinātu informāciju par konkrētām jomām. Ar Eiropas Rīcībpolitiku padomnieku biroja direktoru Margariti Šinu runājām par ES iekšējā tirgus liberalizācijas jautājumiem, kuri Savienības ekonomikas attīstībai ir ļoti svarīgi, bet lielvalstis šo procesu ierobežo. Tāpēc EK meklē sabiedrotos tajās valstīs, arī Latvijā, kurām atvērts iekšējais tirgus ir izdzīvošanas jautājums. Iekšējā tirgus attīstībā arvien lielāka nozīme ir informācijas tehnoloģijām, tāpēc runājām par Latvijas situāciju šīs jomas attīstībā, sākot ar likumdošanu līdz pat organizatoriskiem jautājumiem. Roberts Jans Smits, EK Izpētes ģenerāldirektorāta direktors, mudināja, lai Latvijas politiķi aktīvāk iesaistās domnīcu darbā - tur top jaunās idejas, kuras attīstīsies rītdienas Eiropā. Ja tur neesam, ja nav šīs informācijas, varam strādāt tikai vakardienai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?