Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Kur kavējas piedāvājums

Ticība jaunu asiņu brīnumainajam spēkam ir veca kā pasaule. Teju ikvienas pasaules tautas mītos ir atrodami nostāsti par jaunu asiņu enerģiju - ieplūstot vecās artērijās un vēnās, tās spējot atdot pagurušai miesai spirgtumu.

Jaunu asiņu mītiskajām spējām, šķiet, tic ne tikai tie, kas mēdz mērot ceļu uz šarlatānu mitekļiem. Zīmīgi, ka, līdzīgi kā savulaik Vaira Vīķe-Freiberga, arīdzan viņas pēctecis Valsts prezidenta amatā Valdis Zatlers mudina jaunus cilvēkus nākt politikā - acīmredzami ticot, ka jaunas asinis spēs iedvest jaunu elpu arī pagurušajā politiskajā elitē.

Politiskās elites būtiska atjaunošanās Latvijā pēdējo reizi notika 2002.gada nogalē pēc 8.Saeimas vēlēšanām, kad, iekļūstot parlamentā ZZS, JL un LPP, nomainījās teju divas trešdaļas parlamenta deputātu. Jādomā, jaunas sejas politiķu portretu galerijā varētu ienest arī 10.Saeimas vēlēšanas - tādas varētu parādīties Vienotības sarakstā, kur, visticamāk, netrūks arī jau sen pazīstamu politiķu. Protams, arī Saskaņas centram ir lielas izredzes iegūt plašu pārstāvniecību, bet tas vēl ne tuvu nenozīmē, ka Saskaņas centrs spēs piedāvāt spilgtus politiskos līderus.

Pieprasījums ir, loģiski būtu sagaidīt, ka politiskās partijas uz to reaģēs ar piedāvājumu. Tomēr nešķiet īpaši ticams, ka esošajām politiskajām partijām izdosies atrast daudzus jaunus spilgtus rekrūšus. Spilgti jauni politiķi, visticamāk, varētu iznākt tikai no cilvēkiem, kas spējuši gūt panākumus kādā citā arodā.

Ko gan šiem cilvēkiem dotu iesaistīšanās politikā? Varu un ietekmi? Reālistiski vērtējot, jāatzīst, ka diez vai tie politiķi, kuri jau apsildījuši degunu Saeimā, pašvaldību spicē, ministru krēslos vai partiju valdēs, īpaši alkst dalīties varā un ietekmē ar jaunuļiem.

Aicinājums tiem, kas uzskata, ka spētu valsti vadīt labāk nekā politiskajā elitē ilgstoši esošās TP, ZZS, LPP/LC, JL un tēvzemieši, nekurnēt, bet pašiem kļūt par aktīviem politiķiem, ir likumsakarīgs. Tas gan ir pretrunā ar senāku demokrātiju tradīcijām, saskaņā ar kurām politisko karjeru cilvēki veido ilgi un pacietīgi. Taču sabiedrības pieprasījums pēc jaunām sejām politiskajā elitē ir izskaidrojams vismaz ar cerību, ka elites atjaunošanās spētu ienest arī kādus jaunus tikumus.

Bet ko no jauniesaucamajiem cer sagaidīt esošā politiskā elite? Tikai pienesumu, kas materializējas lielākā skaitā par konkrētu vēlēšanu sarakstu nodoto balsu? Ja tā, tad jauno asiņu pieplūdumu kārtējo reizi nāksies meklēt karjeras norietam tuvu esošu sportistu, populāru aktieru vai šlāgerdziedoņu vidū. Jo jaunos profesionāļus, kuri patiešām pamatoti varētu uzskatīt, ka spētu valsti pārvaldīt labāk vai vismaz dot būtisku ieguldījumu, lai kaut ko vērstu par labu, diez vai vilina tikai Saeimas deputāta nosaukums un amatalga.

Pret iespēju nomainīt karjeru medicīnā, jurisprudencē, biznesā, zinātnē vai kādā citā jomā ar iespēju paklausīgi spiest balsošanas iekārtas pogas atbilstoši frakcijas priekšsēža norādē viņi, visticamāk, ir noskaņoti skeptiski. Tādēļ šādi cilvēki rūpīgi vērtē ne vien iespējas tikt kaut kur ievēlēti, bet arīdzan savas iespējas reāli ietekmēt politisko darba kārtību. Tāpat skaidrs, ka nebūs tā, ka, iekļūstot parlamentā, pietiks uzkāpt tribīnē ar savu sakāmo, lai vecāka kaluma politiķus pēkšņi piemeklētu atklāsmes, kas liktu balsot pretēji koalīcijas sanāksmēs, partiju valdēs vai vispār kaut kur šaurā lokā lemtajam. Ir taču acīmredzami, ka ne tikai politisko partiju darba grupas un programmas, bet arī Saeimas debates jau sen pārvērtušās par formalitāti.

Gana daudzi no tiem, kas kādreiz apsvēruši iespējas veidot politisko karjeru, iespējams, jau izmēģinājuši savus spēkus nevalstiskajā sektorā un pietiekami pragmatiski spēj izvērtēt, vai vērts pamest esošo nodarbi, lai ietu politikā, kur neviens galvu neglaudīs un varētu izrādīties, ka viņu labās idejas gan uzklausa, bet gandrīz nekad nerealizē. Tieši šis apsvērums - pieticīgās izredzes reāli ietekmēt lēmumu pieņemšanas gaitu, varētu būt viens no iemesliem, kādēļ potenciālās jaunās zvaigznes nesteidz klauvēt pie politisko partiju biroju durvīm. Apziņa, ka neviens tevi tā īsti negaida, nav diez cik motivējoša.

Velti cerēt, ka pietiks ar dažām vai pat dažiem desmitiem jaunu seju, lai lauztu iesīkstējušās tradīcijas, kas jaunuļiem ātri vien apgriež spārnus. Jau pieredzēts, ka aktīvi protestētāji un sabiedrības interešu paudēji, tādi kā Andis Kāposts no ZZS, tiekot pie vietas parlamentā, zaudē visu cīņas sparu un ļaujas mierīgam peldējumam pa straumi. Šāda perspektīva diez vai īpaši vilina tos, kuru iesaistīšanos politikā cer sagaidīt V.Vīķe-Freiberga, V.Zatlers un tā sabiedrības daļa, kas sakās esam vīlusies pašreizējā politiskajā elitē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvie paši sevi apzīmogo

Var tikai apbrīnot aklumu un kurlumu, ar kādu to vai citu viedokli tautās laiž Progresīvie, ja burtiski nedēļu pēc pašu radikālajiem un tuvredzīgajiem publiskajiem izteikumiem par Izraēlas me...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?