Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Kur stingri bija pret, tagad gatavi piekāpties un diskutēt

Pirms 11. Saeimas vēlēšanām vairums partiju nāca klajā ar dažādiem ierosinājumiem un gana drosmīgiem reformu piedāvājumiem - augstākās izglītības finansēšanas modeļa maiņa, pensiju indeksācija, samazinātās PVN likmes atcelšana vai valsts apmaksātas izglītības īstenošana tikai valsts valodā. Valdības koalīcijas veidošanas sarunās, kas turpināsies šonedēļ, pašas reformu ierosinātājas vēl arvien negrasās no savām idejām atkāpties, tomēr, runājot par citu priekšlikumiem, kurus partiju pārstāvji iepriekš mēdza kritizēt, nu pauž gatavību par tiem diskutēt.

Pirms vēlēšanām Saskaņas centrs (SC) pauda, ka eiro ieviešana, kas plānota 2014. gadā, būtu atliekama, šobrīd tas kļuvis pielaidīgāks un gatavs apspriest veidu, kā tiks panākta atbilstība Māstrihtas kritērijiem. Vienotības valdes loceklis Kārlis Šadurskis, kurš piedalās koalīcijas veidošanas sarunās, saka - ir divi SC: «Ir vecais SC, kas piedalījās vēlēšanās un bija gatavs iztērēt visu, nedomājot, kā dzīvosim tālāk. Un ir šis SC, kas ir piekāpīgāks, elastīgāks un gatavs saprātīgākai saimniekošanai.» SC pozīcija pensiju indeksācijas jautājumos gan nav mainījusies - piektdien tā lūgusi Valsts prezidentu nākamās Saeimas sēdes darba kārtībā iekļaut jautājumu par pensiju indeksāciju jau no 2012. gada. Vienotība par šo jautājumu ir nepiekāpīga. Tās Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis uzsvēra, ka indeksācija nav iespējama no nākamā gada, jo valstij tam vienkārši nepietiek resursu. Pensiju indeksāciju atbalsta Zaļo un Zemnieku savienība, mazās pensijas indeksēt jau no 2012. gada būtu gatava arī Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK.

Zatlera Reformu partija nav atteikusies no izglītības ministra kandidāta Roberta Ķīļa piedāvātā augstākās izglītības finansēšanas modeļa, kas pēc studiju pabeigšanas paredz valsts apmaksāto studiju summas dzēšanu gadījumā, ja, piemēram, absolvents strādā noteiktu laiku valstij stratēģiski vajadzīgā profesijā, vai arī tiek noformētas kā ilgtermiņa kredītsaistības. Kā atzina ZRP premjera amata kandidāts Edmunds Sprūdžs, ZRP un koalīcijas veidošanā iesaistītās partijas augstākās izglītības jautājumos tuvojas salāgojamam viedoklim, taču Dz. Zaķis norādīja: lai gan šāds modelis ir drosmīgs, tomēr finansiāli ietilpīgs un, visticamāk, nav realizējams no nākamā gada. Gatavs par to runāt ir arī SC, taču VL!-TB/LNNK pašlaik tam nepiekristu.

ZRP ierosinājums atcelt samazināto PVN likmi nav guvis sajūsmu potenciālajos koalīcijas partneros, lai gan E. Sprūdžs pieļāva, ka arī par šo jautājumu partijas spēs vienoties. «Jāskatās nodokļu reforma kopumā, tad saruna ar partneriem iet labāk,» sacīja E. Sprūdžs. SC deputāts Boriss Cilevičs norādīja, ka šī rosinājuma pieņemšana atkarīga no idejas autoru priekšlikumiem par kompensācijas mehānismiem, kas attieksies uz mazturīgajiem. Arī Vienotība par to ir gatava runāt, lai gan šāds rosinājums, kā uzskata Dz. Zaķis, ir sociāli sāpīgs.

Tautas vēlēta prezidenta institūcijas ieviešanu atbalsta teju visas partijas, kompromisa dēļ gatava par to runāt arī Vienotība, tāpēc ZRP neredz nevienu iemeslu, lai no šī rosinājuma atkāptos. Ievērojami noraidošākas partijas ir jautājumā par VL!-TB/LNNK iniciatīvu valsts apmaksāto izglītību īstenot tikai latviešu valodā. Tomēr viens no Nacionālās apvienības līderiem Imants Parādnieks atzina, ka partijas virzība uz valsts apmaksātas izglītības īstenošanu tikai valsts valodā ir stingra un principiāla.

Valdības deklarācijā ZRP būtu gatava iekļaut arī SC rosināto punktu, pasludināt, ka Latvijā nav okupantu. Šādu prasību par politiskām spēlītēm un valdības deklarācijai neatbilstošu jautājumu dēvē Vienotības un ZZS pārstāvji. Arī Nacionālā apvienība šādu punktu SC piedāvātā formā nebūtu gatava iekļaut deklarācijā, lai gan nekādā veidā nevēlas apšaubīt šeit dzīvojošo cilvēku tiesisko statusu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?