Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Kurš te ir Štrombergs?

Aicinu pieteikties sponsorus, kurus varētu interesēt reklāma uz mūsu jaunajiem nacionālās komandas braucēju tērpiem, - ar šādu aicinājumu beidzas 1996. gada 13. decembra piektdienas Dienas 13., sporta lapā publicētais lielais raksts Pretī BMX desmitgadei Latvijā. Rakstu ilustrē tā autora Latvijas BMX federācijas priekšsēdētāja vietnieka Jāņa Siliņa fotogrāfija, kurā redzami pieci puišeļi uz goda pjedestāla ar tādiem kā balvas vairogiem rokās, viens no tiem, bildē centrālais, tur Latvijas karogu, cits balvu pacēlis virs galvas.

Fotogrāfijas paraksts vēsta: «Valmierietis Māris Štrombergs šogad uzvarēja UCI BMX kausa izcīņā.»

Kurš no šiem fotogrāfijā redzamajiem puišeļiem ir Māris Štrombergs, šodien droši varētu pateikt tikai viņa draugi un radinieki, jo norādes, no kuras puses skaitīt, parakstā nav. Iespējams, arī Dienas sporta lapas redaktori nav zinājuši, kurš īsti tur ir tas Štrombergs - centrālais ar karogu rokā vai tas, kurš pacēlis balvu virs galvas. Katrā ziņā divkārtējā olimpiskā čempiona vīrišķos vaibstus, kurus tagad pazīst visa Latvija, te vēl skaidri nemana nevienā no deviņgadīgajiem puikām, tikai prieku acīs par pirmajām uzvarām. Tomēr, veroties šajā 16 gadu vecajā fotogrāfijā, dažs labs tālaika potenciālais reklāmdevējs droši vien nožēlo, ka toreiz nenoreaģēja uz raksta aicinājumu pieteikties sponsora godam. Viņiem par aizbildinājumu jāteic, ka raksts gan nedod pat mājienu par iespēju redzēt savu reklāmu uz nākamo olimpisko čempionu krekliem. Var just, ka raksta autors apzinājies: 1996. gadā BMX Latvijā daudziem vēl ir svešs jēdziens. Izskaidrojis sporta veida būtību un atšifrējis abreviatūras BMX nozīmi, Siliņš raksta: «Sacensību dinamiskums, relatīvi īsais, bet ļoti saspringtais cīņas laiks ir guvis lielu atsaucību jaunatnes vidū pasaulē. Arī Latvijā.»

To, ka pirmā īstā BMX trase tapa Valmierā 1988. gadā, tagad droši vien zina katrs Latvijas skolnieks. Izrādās, jaunā sporta veida sākums Latvijā tika likts Saldū - 1987. gadā Vigo Kārkliņa vadībā. Drīz tika nodibināta Latvijas BMX federācija - pirmā starptautiski atzītā sporta federācija pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas. «Tas bija laiks, kad entuziasms Latvijā bija tik liels, ka gandrīz no jauna sākām izgudrot jaunu velosipēdu,» Siliņš atklāj, ka 1991. gadā braukt gribētāju skaits jau pārsniedzis pustūkstoti un vienubrīd bijuši pat 26 BMX klubi, «bet vēlāk ieinteresēto entuziastu pamatnodarbošanās virziena maiņa par labu izdzīvošanai» bijusi par pamatu vairāku klubu darbības beigām. Palikušie turējušies uz puiku vecāku entuziasma. 1996. gadā lielākos panākumus Latvijai bija guvuši tikai jaunāko grupu zēni, kuru izaugsmi tobrīd ierobežoja lielie ceļa izdevumi uz starptautisko sacensību vietām.

Tagad mēs zinām, ka sponsori atradās. Bet 1996. gadā Mārim Štrombergam līdz savam lielās slavas gadam, kopš kura preses fotogrāfijās viņu vairs neviens lasītājs nejauc ar kādu citu, vēl bija jāaug un jāminas 12 gadu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?