Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Labie valdības nodomi

Visas Latvijas valsts ieceres uzlabot uzņēmējdarbības vidi, palielināt ekonomisko izaugsmi, nodrošināt reemigrāciju utt., atgādina bijušās Padomju Savienības Tautsaimniecības plānu. Nekas konkrēts netiek teikts, un, kā nonākt līdz šo mērķu sasniegšanai, netiek pamatots. Šis fakts gan jau nav vairs nekas pārsteidzošs.

Pārsteidzoši ir, ka CSB (LR Centrālais statistikas birojs), kura pienākums ir sniegt precīzus datus, neuzņemoties atbildību par datiem, publicē apbrīnojamas lietas. Aija Žīgure (Centrālā statistikas biroja vadītāja), kura savā laikā apgalvoja, ka nav jāuztraucas par emigrāciju, sniedz informāciju par šobrīd Latvijā it kā dzīvojošiem 2320 tūkst. cilv., un pēc kaut kādiem aprēķiniem pierāda, ka kritums gadā ir tikai 11 tūkst. cilvēku, tāpēc, viņasprāt, nav vietas pesimismam. CSB vadītāja pat neņēma vērā 2011. gada tautas skaitīšanas rezultātus, saskaņā ar kuriem tika reģistrēti 2067 tūkst. cilvēku. Tieši reģistrēti, nevis dzīvojuši. Pēc demogrāfu datiem, dzīvojuši - 1800 tūkst. Atšķirība 267 tūkstošos tiek izskaidrota ar elektroniskās reģistrēšanas skaitīšanu. Pat tad, ja ņemtu tautas skaitīšanas ciparu 2067 tūkst. cilv. un atņemtu 22 tūkst., pēc A. Žīgures datiem, būtu jābūt 2045 tūkst. cilvēku, nevis 2320 tūkst. Vai varbūt statistika nemelo un pie mums tiešām atbraukuši 275 tūkst. cilvēku, bet mēs par to paši neko nezinām? Būtu vēlams saņemt no Žīgures kundzes un no Latvijas valdības paskaidrojumus par šiem datiem. Tā pati A. Žīgure norādīja, ka pārstrādes nozare sasniegusi apgrozījumu 22 milj. eiro. Pārsteidzoši, bet tas ir vairāk nekā viss Latvijas iekšējais kopprodukts.

Kā var šādos apstākļos runāt par mūsu ekonomikas lielo izaugsmi? Ir dažas rietumu valstis, kas tai tic un mūs ļoti slavē. Bet mēs taču zinām, ka, lai cik bieži atkārtotu vārdu «cukurs», saldākas mutes no tā mums nepaliek.

Valdis Dombrovskis, būdams Latvijas valsts premjerministrs, neveica nevienu reformu. Tas gan šķiet dīvaini, jo to nemitīgi pieprasīja SVF (Starptautiskais Valūtas fonds) un Eiropas Komisija, bet tā arī reformas nepanāca. Šajā īsajā rakstā grūti uzskaitīt visas nepieciešamās reformas. Bet svarīgāko es minēšu. 2006. gadā pirms finanšu krīzes valsts pārvaldē, ieskaitot municipālās struktūras, bija nodarbināti 160 tūkst. cilv., un tagad šajās pašās struktūrās nodarbināti 180 tūkst. 2006. gadā Latvijā dzīvoja 2340 tūkst. cilvēku, bet tagad ir 1800 tūkst., vai arī pēc tautas skaitīšanas - 2045 tūkst. cilvēku (kā tas tika skaitīts augstāk).

Būtu veicis Dombrovska kungs ar koalīcijas biedriem reformu par vismaz 30 tūkst. darbinieku, kas ir nodarbināti tieši valsts pārvaldē, skaita samazināšanu, tas dotu izmaksu ietaupījumu par vismaz 355-400 milj. eiro gadā, bet, ņemot vērā lielo apkalpojošo personālu, mašīnu autoparku, iespējams ietaupīt pat vēl vairāk. Ja tam vēl pieskaitītu milzīgo skaitu dažādu aģentūru un konsultatīvo firmu, kas saņem naudu no budžeta (izmaksu summas netiek publicētas), bet pēc dažiem datiem tas ir ne mazāk kā 142 milj. eiro gadā, tad kopējais ietaupījums varētu sasniegt vismaz 500 milj. eiro gadā.

Lūk, tad arī varētu runāt par reformām medicīnā, nodokļu pazemināšanu utt. Tad būtu reālas iespējas. Citādi visi labie nodomi ir tāda vienkārša atrunāšanās.

*Ekonomikas doktors, profesors, a/s Dzintars valdes priekšsēdētājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?