Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Lai došanās mežā ir droša!

Kad televīzijas ziņās atskan informācija par to, ka atkal kāds pazudis mežā, tad tā vien gribas saritināties zem segas un nekur neiet, lai neatgadītos kāda nelaime. Taču nevajag baidīties, bet vajag - piesargāties! Vasara un rudens ir laiks, kad pēc iespējas vairāk jākustas svaigā gaisā un, ja ir spēks un enerģija, jāvāc arī krājumi ziemai - ogas, sēnes, ārstniecības augi.

Taču viss jādara mierīgi, novērtējot savus spēkus, un arī prātīgi, nezaudējot jēgu un nesajaucot debespuses. Bet gadās, ka pat pazīstamā mežā, ieraugot baraviku klājienu, sēņotājs aizraujas un, grozoties šurpu turpu, zaudē orientierus.

Pēc Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) datiem, pērn reģistrēti 32 negadījumi, kad cilvēki apmaldījušies mežā un purvā un saviem spēkiem nav varējuši atrast atpakaļceļu. Tie notikuši augustā, septembrī un oktobrī, kad dienas jau kļuvušas īsākas un tumsa iestājas ātrāk. Taču cik vēl nav tādu gadījumu, kad «vadātājs» piesitas uz dažām stundām un cilvēks, pārguris maldoties, pats tomēr atrod ceļu. «Apmaldīties gadās arī tiem, kuriem sēņošana un ogošana gadu gadiem ir vaļasprieks,» saka VUGD Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas priekšniece Inga Vetere.

Rūpējieties par savējiem!

Stāsts jau nav tikai par pazušanu mežā, bet arī par to, ka cilvēks var noklīst pat pilsētā. «Jo īpaši gados veci cilvēki var samulst un apjukt pat sev tik zināmajā apkaimē,» zina stāstīt portāla Bezvests.lv projektu vadītāja Inguna Stāmure. «Tāpēc mājās pēc iespējas biežāk ar vecākiem un arī ar bērniem jāpārrunā dažādas situācijas un arī varianti - kā rīkoties. Par saviem vecākiem un vecvecākiem vajag uztraukties un laiku pa laikam viņiem piezvanīt, lai apjautātos, kā klājas, vai kaut ko nevajag,» viņa iesaka.

«Ja cilvēks dzīvo viens, jākontaktējas ar kaimiņiem un viņiem jāiedod gan savs tālruņa numurs, gan arī radu telefona numuri. Mobilais telefons vairs nav nekas ekskluzīvs, bet gan dzīves nepieciešamība. Arī vienkāršākajos modeļos ir ātro zvanu poga. Noteikti jāieraksta tālruņa sarakstā ne tikai sava ģimenes ārsta, bet arī tuvākā policijas iecirkņa dežuranta numurs. Tas noderēs ne tikai tad, kad nomaldīsies, bet arī tad, ja kāds iemaldīsies pie durvīm neaicināts.»

Spilgts un košs apģērbs

«Ģērbjoties domājiet ne tikai par to, kā pasargāt sevi no ērcēm, bet arī par to, lai glābējiem būtu pēc iespējas vieglāk ieraudzīt, tāpēc apģērbam un galvassegai jāizvēlas spilgtas un košas krāsas,» iesaka Inga Vetere. «Ejot mežā, virs drēbēm jāuzvelk košā, atstarojošā veste,» piekodina I. Stāmure. «Līdzi jāpaņem arī lietusmētelis, jo laika apstākļi ir tik mainīgi.»

Spilgta šalle noderēs, ja ogošana notiek purvā. To piesien pie koka tajā vietā, kur no meža ieiet klajumā, lai pēc tam būtu vieglāk atrast atpakaļceļu.

Bet ārsti iesaka uz mežu iet gandrīz vai baltās drēbēs. Kāpēc? Uz gaiša apģērba vieglāk saskatīt ērces. Nevajag baidīties izskatīties muļķīgi un bikšu gali drošības pēc jāiebāž zeķēs, tad ērcei nebūs iespējas palīst zem apģērba un tikt pie miesas. Ērce piesūcas tikai tad, kad cilvēks ir miera stāvoklī. Tāpēc pats pirmais darbs, atnākot no meža mājās, - rūpīgi pārbaudīt savu ķermenni, vai nelien kāds kukainis. Īpaši ērcei patīk iemitināties locītavās, grūtāk pieejamās un saskatāmās ķermeņa vietās.

Aptiekās, mednieku un makšķernieku veikalos ir nopērkami ērces atbaidoši līdzekļi. Pirms iešanas mežā ar kādu no šiem preparātiem jāapsmērē ķermeņa atklātās daļas, rokas. Ja tos smērē uz sejas, tad jāsarga (!) acis, mute un deguns. Preparātiem ir dažāds iedarbības ilgums (tas rakstīts uz lietošanas pamācības).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Padomi, kas jāielāgo

Valsts ugundzēsības un glābšanas dienests iesaka, kā rīkoties, lai neapmaldītos, un ko darīt, ja tomēr gadās apmaldīties.

Pirms došanās uz mežu informējiet savus piederīgos par to, kurā vietā plānojat sēņot vai ogot, kā arī laiku, kad plānojat atgriezties.

Ja iespējams, nedodieties mežā viens. Pat labi zināmā mežā var atgadīties kāds negadījums, piemēram, paklupt un izmežģīt kāju.

Pirms došanās mežā pilnībā uzlādējiet sava mobilā tālruņa bateriju.

Ja ik dienas jālieto kāds medikaments, pārliecinies, ka tas ir paņemts līdzi pat tad, ja paredzat, ka drīz atgriezīsieties.

Paņemiet līdzi ūdens pudeli un šokolādi. Paņemiet līdzi arī kabatas lukturīti. Tāpat noderēs svilpīte.

Ja mākat rīkoties ar kompasu, neatstājiet to mājās! Ierodoties mežā, palūkojieties visapkārt. Dzelzceļš, ceļi, zīmīgi koki vai dabas objekti var būt labi orientieri apmaldīšanās gadījumā. Turklāt sēņojot vai ogojot skatieties ne tikai uz sēnēm un ogām, bet ik pa laikam palūkojieties apkārt un iegaumējiet lietas, kas apmaldoties pašiem palīdzēs atrast ceļu.

Centieties sekot līdzi laikam, lai neatgadās tā, ka mežā paliekat līdz tumsai.

Ja saprotat, ka esat apmaldījies, nekrītiet panikā! Apsēdieties, atpūtieties, centieties noorientēties apvidū un tikai tad uzsāciet atpakaļceļu. Nemēģiniet sākt haotiski staigāt pa mežu un meklēt atpakaļceļu, tā jūs varat ieiet mežā vēl dziļāk. Centieties saklausīt, vai tuvumā neatrodas šoseja, liels ceļš vai dzīvojamā māja.

5Ja gadās apmaldīties purvā, rūpīgi pārbaudiet ik vietu, kur plānojat spert soli. Vislabāk to darīt ar garāka koka palīdzību.

Ja saprotat, ka pašu spēkiem nespēsiet izkļūt no meža, zvaniet glābējiem pa tālruni 112 un nosauciet tiem pēc iespējas konkrētākus orientierus - kurā vietā iegājāt mežā, cik ilgi esat tajā uzturējies. Jebkurš sīkums var palīdzēt glābējiem jūs atrast.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?