Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Lai lēmums balstīts sirdsapziņā

Atklāta vēstule Andrim Bērziņam, Valsts prezidentam, 4. maija Deklarācijas kluba biedram

Atnācis vēl viens Purvīša pavasaris, un saule austot iezīmē Latvijas lauku ainavu neatkārtojamos vaibstus. Negribas ne mirkli novērst acis un domas no šīs mūsu zemes burvības. Mierīgums, gudra lēnprātība, zemniecisks spēks un pamatīgums man vienmēr šķitis latviešu tautai piedienošs. Arī sarunās un strīdos. Tāpat kā gudrība - visu kārtīgi pirms darāmā darba nomērīt un «hop» teikt tikai tad, kad esi pārlēcis grāvim. Skumji, ka šī laikmeta griežos esam tik daudz zaudējuši no mūsu identitātes līnijām. Lēkājam kā tādi sabiedēti zaķi no ciņa uz cini, klaigājot, ka tūlīt iekritīsim, samērcēsim kājas purva rāvā, nemaz nenojaušot, ka pamazām jau esam ievilkti svešas identitātes akacī.

Neiecietības, naidīguma, dusmu klaigas un mums tik neraksturīgā rupjība sociālajos tīklos, ziņu portālu anonīmajos komentāros mūs pamazām pārvērš par nenovīdīgiem tiepšām, kas katrā sabiedrisko attiecību guru izmestajā cilpā paklūp vai apmaldās pirmajās trīs priedēs. Nu jau nav vairs ne miņas no tā burvīgā rīta un Purvīša ainavas. Esmu ieslēdzis datoru un sērfoju pavisam nelatviskā, bet šim laikmetam piederīgā vidē. Mani gan kaut kā nebiedē ne troļļi, ne informatīvais karš, ne «zaļie cilvēciņi». Man ir un pieder 4. maijs, kad neaprakstāmā saviļņojumā un sirdspukstu kanonādē katrs savā balsošanas biļetenā ierakstījām - «Par!». Kopā ar visiem, kas nobalsoja par neatkarību, kopā ar tautu, kas gavilēja pie Jēkaba ielas nama un krastmalā, uzticot mums sava mūža svarīgāko misiju. Tagad, apskatot balsošanas urnā iemesto lapiņu, kuras kopijas mums katram vēlāk uzdāvināja piemiņai, redzu - satraukums bijis tik liels, ka paraksts viļņojas kā karogs Svētā gara tornī.

Arī tagad, satiekot ikvienu Latvijas Tautas frontes (LTF) frakcijas biedru, sajūtu tās vienreizējās trīsas, kuras šorīt dāvāja bērzu sulas krūze. Nav bijuši vienkārši šie gadi pēc atmodas pavasara, barikādēm, mūsu dziesmotās revolūcijas, Godmaņa krāsniņām, reketa laikiem un bankrotiem. Mēs visi esam bijuši šai laikā ar savu piedalīšanos vai klusējošu piekrišanu. Saule un rīts mūs katru atmodina un atkausē, lai varam atkal sēsties sev atvēlētā laika upes laiviņā un izdzīvot vēl vienu dienu un daudzas nākamās, savām un mūsu bērnu acīm. Arī visu mūsu mīļo aizgājušo acīm, karos kritušo, gulagā un čekas pagrabos nomocīto, trimdā rimušo vēl pirms Latvijas augšāmcelšanās.

Tomēr, lasot ziņas un viedokļus, nemanāmi piezogas pārdomas un šaubas, cik stipras vēl mūsos ir latviskās identitātes līnijas. Vai mūsu jauno identitāti nebūvē svešas un naidpilnas intereses, alkas pēc varas, naudas, ietekmes, kurai prasmīgi kalpo desmitiem un simtiem profesionālu manipulatoru. Tagad bieži dzirdu, kā kaimiņš ar kaimiņu, pār sētu žogu pārliekušies, runā par karu, ne pavasara darbiem, vecmāmiņas, tiekoties pie pārtikas izbraukuma busiņa, vaicā pārdevējai, ko tad šie tur augstajā namā liks par prezidentu, savukārt jaunieši tramvajā čato mobilajos un planšetēs, dzīvojot savā virtuālajā pasaulē.

Pavisam nedaudz atlicis līdz 4. maijam, kad atkal satikšu LTF kolēģus un cīņubiedrus. Nezinu, kāpēc, bet tieši viņu vidū jūtos vislabāk, lai arī kā reizēm strīdamies un diskutējam gan par tām dienām pirms 25 gadiem, gan šo laiku. Tāpēc aicinu un aicināšu visus mudināt Tevi, mūsu kluba biedru, kandidēt vēl vienam prezidenta laikam. Mēs, kas labi pazīstam Tevi, zinām - lai kādi būtu argumenti, lēmumu pieņemsi pats. Zinām Tavu mierīgumu, dzīves gudrību, godprātību, arī nesamāksloto mulsumu, dažreiz pat neveiklo minstināšanos, uzrunājot dažādas auditorijas. Bet tas taču ir cilvēciski! Tu nekad neesi bijis un nebūsi partiju sabiedrisko attiecību radīts «kens», ar kuru strādā profesionālas un labi apmaksātas mediju treniņu un tēla veidošanas komandas.

Zinu, ka vēl neesi pieņēmis galīgo lēmumu, bet ticu, ka Tavs lēmums būs godīgs gan pret mums - LTF biedriem -, gan arī tiem, kuri ir pret Tavu kandidēšanu. Lai Tavs lēmums balstīts sirdsapziņā un atbildībā par Latviju!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Normunds Beļskis,
dzejnieks, 4. maija
Deklarācijas kluba biedrs, Triju Zvaigžņu ordeņa
komandieris

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?