Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Laižam ārā krāsas - siltzemju tauriņus!

Inga Patmalniece

«Pelēkās dienas nu ir garām!» teic biologs un tauriņu pētnieks Kaspars Ozoliņš. Kā nu ne, ja Latvijas Universitātes Botāniskā dārza Tropu tauriņu mājā izšķīlušies tauriņi. Tie ir tropu iemītnieki, kuriem atšķirībā no Latvijas tauriņiem nav ziemas guļas - zina stāstīt biologs. «Viņi savā dzimtenē dzīvo nepārtraukti, jo tur nav klimata maiņas. Pirms apmeklētājiem atveram tauriņu māju, saņemam kūniņu sūtījumu no tauriņu audzētājiem. Kūniņas ievietojam inkubatorā, kur ir pastāvīgs klimats, un, kad no šīm kūniņām izšķiļas tauriņi, laižam tos ārā Tauriņu mājā,» stāsta K. Ozoliņš, uzsverot, ka šis process atkārtojas gadu no gada vienā periodā.

Tauriņi no Dienvidamerikas, Āzijas un Āfrikas tropiskajiem džungļiem - zilie morfīdi, pūčtauriņi, dažādu sugu dižtauriņi - Tropu tauriņu mājā lidinās kopš Valentīndienas, pagājušās piektdienas, un māja apmeklētājiem būs atvērta katru dienu no plkst. 11.00 līdz 16.30 līdz pat oktobrim. Lai krāsainajiem lidoņiem ziemas laikā Tauriņu mājā patiktu, tā sagatavota tā, lai eksotiskie lidoņi tajā justos tikpat labi kā dabā: ir pietiekoši daudz dažādu tauriņiem tīkamu tropu augu, piemērota barība, siltums un mitrums.

«Izskatās krāsaini!» saka K. Ozoliņš. Viņš stāsta, ka, nākot aplūkot tauriņus, ir jāņem vērā, ka lidoņiem spārnu virsējais krāsojums ir krietni spilgtāks nekā apakšējais. «Kad viņi sakļauj spārnus, izskatās pelēcīgi. Tas tāpēc, lai maskētos un saplūstu ar apkārtējo fonu. Citādi, ja attaisīs spārnus vaļā, tā elektrozilā krāsa aicina - nāciet mani apēdiet!» K. Ozoliņš skaidro tauriņu dabu un turpina: «Tiem mēdz būt arī cits krāsojums - baltā krāsā vai koši sarkans. Tas savukārt signalizē - es esmu indīgs, mani neaiztieciet!» Interesanti, ka ne tikai tauriņi ir dažādas krāsas un lieluma, bet arī to kūniņas atšķiras - ir krāsainas, neparastu formu, līdzīgas nelieliem mākslas darbiem, atklāj biologs. Pavisam Tropu mājā šogad izšķīlušies 250 tauriņu.

Vai tauriņi ir pavasara vēstneši? Nav vis! «Drīzāk tie ir vasaras vēstneši vai vēla pavasara vēstneši. Protams, ka ir tādas sugas, kas aktīvi sāk lidināties arī tad, kad ir sniegs, bet tauriņi Latvijā mostas tikai maijā - kad saulīte iesilusi.»

Tauriņi patlaban nav vienīgais prieks acīm Botāniskajā dārzā. Nesen atvērta arī Acāliju māja, kur patlaban ir šo augu pats ziedēšanas košums. Daudzi acāliju krūmi dārza kolekcijā aug vairāk nekā 50 gadu, un to ziedu vainags sasniedz divu metru apkārtmēru. Tā ir Baltijā lielākā šo augu kolekcija. Tāpat Botāniskajā dārzā patlaban apskatāmas arī palmu, tropu un kaktusu siltumnīcas. Plašāk - www.botanika.lu.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūža ilguma maksimums sasniegts

Ļoti iespējams, liela daļa fiziski veselo šā brīža jauniešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam, taču maz ticams, ka bez fundamentālas ārējas iejaukšanās cilvēka ķermeņa darbībā šo robežu izdosies ievēro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?