Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Lasīt sēnes kaut viesistabā

Neiet pēc sēnēm uz mežu, bet novākt tās mājās kaut vai istabas vidū - šādu pieeju cilvēki izmanto gan Latvijā, gan citur pasaulē, piemēram, Nīderlandē. Kamēr Latvijā pie šādas domas vēl jāpierod, tikmēr Nīderlandē, atskaitot veikalu piedāvājumu, šis ir teju vienīgais veids, kā tikt pie sēnēm. Iemesls gan loģisks - Nīderlandē gandrīz nav mežu.

Sīmens Kokss ir viens no uzņēmējiem, kurš Nīderlandē pamesta baseina ēkā uz kafijas biezumiem audzē austersēnes. Viņa mērķis ir piedāvāt gatavo produkciju vietējiem restorāniem, līdz ar to sēņu audzēšanas apmēri ir lieli. Tomēr, pēc viņa teiktā, ikviens interesents kaut ko līdzīgu var darīt pat savās mājās.

S. Kokss, rādot, kā notiek austersēņu audzēšana, Dienai paskaidroja, ka filozofija šādai idejai ir gaužām vienkārša. Pirmkārt, tas ir veids, kā otrreizēji izmantot kafijas atlikumus, kurus var iegūt par brīvu, piemēram, no vietējiem restorāniem. Otrkārt, ierastās pusdienas, kamēr tās nonāk uz pusdienu šķīvja, bieži vien tiek vestas vairākus tūkstošus kilometru. Savukārt šajā gadījumā sēnes tiek piedāvātas tuvējiem restorāniem. S. Kokss gan piebilda, ka sēnēm ir īss realizācijas termiņš, tāpēc citādi, iespējams, pat nevarētu rīkoties. Treškārt, lai iegūtu vienu kilogramu austersēņu, ir nepieciešams viens kilograms izejvielu. Savukārt, piemēram, audzējot liellopus, nepieciešami 25 kilogrami pārtikas, lai nodrošinātu vienu kilogramu gaļas.

S. Kokss audzēt austersēnes sācis vien pirms astoņiem mēnešiem, tāpēc pagaidām tikai vēl eksperimentējot. Lai arī jau tagad pasūtījumu no vietējiem restorāniem netrūkst, tomēr aizvien tiek meklēta vispareizākā pieeja sēņu audzēšanai.

Sešas nedēļas ir nepieciešamas, lai tiktu pie sēnēm, ko var likt galdā. Lielāko laika daļu gan aizņem augsnes sagatavošana, micēlija apstrāde un līdzīgi darbi. Savukārt sēņu augšanas process ilgst apmēram 10 dienu. Pēc tam piecu stundu laikā pēc novākšanas S. Kokss pats tās nogādā pasūtītājiem.

Lai arī austersēņu audzēšana uz kafijas biezumiem var šķist kaut kas unikāls, tomēr arī Latvijā ar to cilvēki nodarbojas. Uzņēmuma Sēņotava īpašnieks Gints Lūkins Dienai pastāstīja, ka ar austersēņu audzēšanu ir pazīstams jau vairāk nekā desmit gadu. Sākumā gan audzējis pats savai lietošanai. Toreiz neesot bijusi izpratne, kā produktu pārdot tālāk tieši īsā realizācijas termiņa dēļ - pāris dienu laikā sēne zaudē savu vizuālo izskatu, un patērētājs to vairs nav ieinteresēts iegādāties. Risinājums gan tika atrasts - cilvēkiem pārdot jau gatavu augsni. Rezultātā desmit dienu laikā katrs pats var novākt sēņu ražu. Pēc G. Lūkina domām, tieši veģetārieši un vegāni varētu būt ieinteresēti audzēt austersēnes, jo tās var lietot kā gaļas aizvietotāju. Tās satur gan olbaltumvielas, gan dzelzi un citus vitamīnus.

Līdzīgi kā Nīderlandes piemērā, arī G. Lūkins izmanto kafijas biezumus, ko iegūst no kafejnīcām, savukārt austersēņu micēliju viņš iegādājas Beļģijā. Pēc tam tiek sagatavota augsne.

G.Lūkins gan ir skeptisks par to, vai katrs pats mājās varētu sagatavot nepieciešamo augsni sēņu audzēšanai: «Teorētiski ir iespējams, bet praktiski nav tik vienkārši. Jūs nekad neizdzersiet īsā laikā tik daudz kafijas.» Tāpat Latvijā ir problēmas iegādāties austersēņu micēliju, un, ja tas tiek pārdots, tad tikai lielos daudzumos, bet sēņu audzēšanai mājās nepieciešami vien pāris simti gramu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Austersēņu cenas

Nīderlandē
Uzņēmumiem: 10 eiro par kilogramu
Privātpersonām: 15 eiro par kilogramu

Latvijā
Ikvienam pircējam: aptuveni septiņi eiro par 500-800 gramiem sēņu
Avoti: S. Kokss un www.senotava.lv

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?