Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Latviešu dzejas un prozas iņ un jan

«Latviešu literatūrā patlaban ir ļoti spēcīga vīriešu dzeja un ļoti spēcīga sieviešu proza, taču šoreiz ar dzeju un prozu ir tā, kā ar iņ un jan simbolu, kurā abās figūrās ir pa punktam no otras krāsas,» Literatūras gada balvas 2011 nominantu nosaukšanas preses konferencē savos novērojumos dalījās literatūrzinātniece un ekspertu komisijas dalībniece Andra Konste.

Otrdien tika paziņoti 16 literāri augstvērtīgākie darbi Latvijas rakstniecībā 2011. gadā četrās nominācijās. Kategorijā Labākais dzejas krājums starp tādu dzejnieku kā Eduarda Aivara, Andra Ogriņa un Jura Kronberga vārdiem ir lasāms arī dzejnieces un gleznotājas Rutas Štelmaheres vārds, kura ir nominēta par savu dzejoļu krājumu Klēpis. Savukārt baltais zvirbulis sieviešu rakstnieču kompānijā ir Juris Zvirgzdiņš ar grāmatu Atgriešanās Itakā, kurš kategorijā Labākais prozas darbs sacentīsies ar Margaritu Perveņecku, Noru Ikstenu un Gundegu Repši.

Gaidot 2015. gadu

«Patlaban ir miera, stabilitātes, profesionālisma periods, ko ļoti labi var redzēt pēc visām nominētajām grāmatām: Norai Ikstenai ir baigi labais gabals - tiešām, bet tas ir vienkārši ļoti labs Noras Ikstenas sarakstīts gabals, tāpat arī Gundegai Repšei. Tas bija gandrīz vai prognozējami: ja cilvēks profesionāli darbojas literatūrā, tad galu galā viņš uzraksta forši un pamatīgi, bet nebija pārsteigumu,» saka rakstnieks Guntis Berelis. Īpašs gadījums ir Margarita Perveņecka, kura ir nominēta par savu darbu Gaetāno Krematoss. «Viņa ir gandrīz vai vienīgā, ar kuras darbiem nekad nevar saprast, kas tas ir, viņa ir vienīgā, kas ir tik spilgta, ekstravaganta, bet būtībā arī viņa pieder deviņdesmito gadu paaudzei,» piebilst rakstnieks, kurš, zinot, ka latviešu literatūra attīstās cikliski - mainoties ik pēc 25 gadiem -, cer uz pārsteigumiem nākotnē. «Tas nozīmē, ka uz 2015. gadu vai mazliet vēlāk vajadzētu sākt parādāties atkal kaut kam jaunam un ārkārtīgi izteikti agresīvam, atšķirīgam.» Pārsteigumi esot jāgaida tieši no jauno rakstnieku puses, jo gadījumi, kad rakstnieki sāk savu otru literāro dzīvi, esot ļoti reti - klasisks piemērs ir Zigmunds Skujiņš, kurš 70 gadu vecumā sāka rakstīt pavisam ko citu.

Zaļie asni

Šī gada nominanti kategorijā Spilgtākā debija ir ļoti raibi, bet starp viņiem tomēr ir saskatāma viena kopēja iezīme: visi četri autori tuvojas vai arī ir jau pārsnieguši trīsdesmit gadu slieksni - Iveta Ratinīka, Kristīne Želve, Jānis Vādons un Toms Kreicbergs. «Varbūt jaunie autori nav pārliecināti par sevi un grib vēl nobriest savai pirmajai grāmatai, turklāt patlaban līdz tai ir ļoti grūti nonākt, jo iepriekš atbalsts jaunu grāmatu izdošanai bija lielāks, nekā tas ir šobrīd,» iespējamos iemeslus šim «aizkavēšanās» faktam min dzejnieks Ronalds Briedis, kuru priecē, ka joprojām ir ļoti daudz jaunu un spēcīgu autoru, kuri vēl aizvien izrāda interesi par literatūru un pašaizliedzīgi ziedo citas savas iespējas izpausties dzīvē, lai saglabātu latviešu literatūru un latviešu valodu kā tautas kodolu. Līdzīgs uzdevums ir arī citas kategorijas nominantiem. «Šī ir nominācija, kurā mēs atzīmējām ieguldījumu latviešu valodas kopšanā un attīstībā,» par nominantu izvēli kategorijā Labākais tulkojums latviešu valodā saka literatūras kritiķe Anda Baklāne, jo no citām valodām tulkotās grāmatas liek atrast latviešu valodā aizmirstus vai neesošus vārdus. Viens zaļš asns ir arī šajā kategorijā - Zane Balode, kura no igauņu valodas ir iztulkojusi Andrusa Kivirehka darbu Vīrs, kurš zināja čūskuvārdus.

Detektīvs mūža garumā

Literatūras gada balvas ekspertu komisija, kurā darbojās Pauls Bankovskis, Lita Silova, Andra Konste, Ronalds Briedis, Anda Baklāne, Guntis Berelis, Liāna Langa, Dace Rukšāne-Ščipčinska, līdzās 16 nominantiem izvēlējās arī piecus literāros darbus, kas neiekļāvās nevienā no četrām nominācijām un kļuva par īpašajiem notikumiem Latvijas rakstniecībā 2011. gadā. Savukārt Mūža balva Latvijas literatūrā tiks piešķirta rakstniekam Andrim Kolbergam, kurš «ir vienpersoniski noturējis detektīvu žanru Latvijā, kā arī publicējis vērtīgus dokumentālus dienasgrāmatu pierakstus, stāstus un artistiski aizraujošus novadpētnieciskus ceļvežus par Rīgu un Latviju», raksta dzejniece Liāna Langa.

Andris Kolbergs, kā arī speciālbalvu un balvu ieguvēji katrā no četrām nominācijām tiks pasludināti un sumināti 2012. gada 26. aprīlī plkst. 18 balvu pasniegšanas ceremonijā Rīgas mākslas telpā, bet līdz tam būs iespēja piedalīties arī citos pasākumos - 13. aprīlī plkst. 18 Kalnciema kvartālā, Kalnciema ielā 35, varēs dzirdēt nominēto prozas un tulkojumu darbu lasījumus, bet 18. aprīlī plkst. 18 Vīna studijā, Elizabetes ielā 10, būs dzirdama nominēto dzejas darbu lasījumi autoru izpildījumā. Vairāk informācijas par katru nominantu, speciālbalvām un Mūža balvas ieguvēju un citām aktivitātēm ir pieejama mājaslapā www.laligaba.lv, kurā var arī uzdot jautājumus vai izteikt savu viedokli forumā par dažādām tēmām - Jautājums rakstniekam, Literatūra skolās un kā ar to cīnīties un citām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Nominācijas

Gada balva literatūrā 2011

Nominācija Labākais dzejas krājums
Eduards Aivars Sakvojāžs, Neputns
Andris Ogriņš Zem pulksteņa pulkstenis, Neputns
Juris Kronbergs Ik diena, Mansards
Ruta Štelmahere Klēpis, Mansards

Nominācija Labākais prozas darbs
Margarita Perveņecka Gaetāno Krematoss, Dienas grāmata
Nora Ikstena Vīrs zilajā lietusmētelītī, Dienas grāmata
Juris Zvirgzdiņš Atgriešanās Itakā, Dienas grāmata
Gundega Repše Dzelzs apvārdošana, Dienas grāmata

Nominācija Labākais tulkojums latviešu valodā
Kristina Sabaļauskaite Silva rerum, Zvaigzne ABC, tulkotāja Dace Meiere
Edvarts Vitmors Sīnāja gobelēns, Dienas grāmata, tulkotāja Māra Poļakova
Mišels Velbeks Karte un teritorija, Jānis Roze, tulkotājs Dens Dimiņš
Andruss Kivirehks Vīrs, kas zināja čūskuvārdus, Lauku Avīze, tulkotāja Zane Balode

Nominācija Spilgtākā debija
Kristīne Želve Meitene, kas nogrieza man matus, Mansards
Iveta Ratinīka Rūgts, Mansards
Jānis Vādons Virve, Pētergailis
Toms Kreicbergs Dubultnieki un citi stāsti, Zvaigzne ABC

Notikumi

Īpašie notikumi Latvijas
rakstniecībā 2011. gadā
Māris Salējs Uldis Bērziņš. Dzīve un laiktelpas poētika, LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts

Valentīns Lukaševičs Bolti burti, Latgales kultūras centrs

Korāns, tulkotājs Uldis Bērziņš, Neputns

Autoru kolektīvs MĒS. XX gadsimts. Stāsti, Dienas grāmata

Atis Klimovičs Personiskā Latvija, Dienas grāmata

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?