Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Latvijai atver eirozonas durvis

Latvija ir pārliecinoši izpildījusi visus konverģences kritērijus un no 2014. gada 1. janvāra kļūs par astoņpadsmito eirozonas dalībvalsti - šādu prognozējamu, bet Latvijai vēsturisku lēmumu tikšanās laikā vienbalsīgi pieņēmusi Eiropas Savienības valstu finanšu ministru padome. Zudušas arī bažas, kuras iepriekš pauda daudzi pret eiro skeptiski noskaņotie iedzīvotāji un politiķi - eiro kurss pret latu vairs nemainīsies un saglabāsies Ls 0,702804 par vienu eiro.

Ieguvums arī Eiropai

«Latvijas pievienošanās eirozonai ir ne tikai ieguvums pašai Latvijai, kura ar pievienošanos kļūs par daļu no Eiropas ekonomiskā un politiskā kodola, bet arī eirozonai, kura ar šo lēmumu veiksmīgi kliedē bažas par eirozonas stabilitāti,» uzsver Eiropas Komisijas viceprezidents, ES ekonomikas un monetāro lietu komisārs Olli Rēns. Kā novēroja Diena, svinībās Eiropas Komisijas ēkā Briselē, kuru laikā Latvijas premjeram Valdim Dombrovskim, finanšu ministram Andrim Vilkam un Latvijas Bankas prezidentam Ilmāram Rimšēvičam tika pasniegti simboliski Latvijas eiro monētu maketi, parasti atturīgais O. Rēns un Eirozonas valstu finanšu ministru padomes prezidents Jerūns Deiselblūms bija atklāti gandarīti par jauno eiro kluba dalībnieci. Tiesa, kopējais noskaņojums gan Briseles amatpersonu, gan mediju pārstāvju vidū skaidri liecināja, ka amatpersonu uzmanības centrā šajās dienās vairāk bija nevis patīkamais un politiski vieglais lēmums par Latviju, bet gan smagās sarunas ar krīzes nomocīto Grieķiju un tās aizdevējiem.

A. Vilks atzina - pēdējos mēnešos citu Eiropas valstu attieksme pret Latviju kā eirozonas nākamo dalībnieci ir bijusi ļoti labvēlīga. «Pēdējo tikšanos laikā no citu dalībvalstu puses nav izskanējušas nekādas šaubas - tieši otrādi, citas Eiropas valstis pret Latviju izturējās ar lielu pietāti,» teica finanšu ministrs.

Atbalsta trūkums neuztrauc

Lai gan iepriekš kā viens no iespējamajiem klupšanas akmeņiem Latvijas dalībai eirozonā nereti tika minēts sabiedrības zemais atbalsts eiro un sabiedrībā valdošais uzskats par to, ka Latvija nav īsti gatava ieviest eiro, O. Rēns ir pārliecināts, ka, Latvijai turpinot īstenot stabilu ekonomikas politiku, ieguvumus no eiro drīzumā sajutīs un attieksmi mainīs arī Latvijas iedzīvotāji. Igaunijas pieredze pēc pievienošanās eirozonai rāda, ka valsts var gūt labumus no eiro valūtas stabilitātes, var piesaistīt ārējās tiešās investīcijas, norāda O. Rēns. To, ka eiro zemais atbalstītāju skaits Eiropā vairs netiek uzskatīts par nozīmīgu problēmu, neoficiālās sarunās atzīst arī vairāki Briseles ierēdņi, kuri norāda - arī Igaunijā pirms eiro ieviešanas atbalstītāju īpatsvars ir bijis zems, tomēr pēc ieviešanas tas ir būtiski audzis.

Savukārt A. Vilks prognozē, ka sabiedrības skepse pret eiro samazināsies pēc tam, kad valdības plānoto informatīvo kampaņu iespaidā augs tās informētība. Pēc A. Vilka domām, lielā mērā sabiedrības skepse pret eiro ir izskaidrojama arī ar krīzi eirozonā, tāpēc, ja tuvāko mēnešu laikā nebūs sliktu jaunumu no eirozonas, sabiedrības atbalsts augs. Finanšu ministrs uzskata, ka atbalsts turpinās augt arī tad, kad Latvijas iedzīvotāji izbaudīs eiro sniegtās priekšrocības - zemākas procentu likmes, mazākus izdevumus par valūtas konvertāciju, kā arī ievērojami lielāku valūtas stabilitāti. A. Vilks arī nepiekrīt viedoklim, ka Latvijai nav pa kabatai eirozonas stabilizācijas mehānisma iemaksas, kuru kopējā summa piecos gados būs ap 199 miljoniem eiro - pēc finanšu ministra domām, ikgadējā iemaksa aptuveni 40 miljonu eiro apjomā nav liela, turklāt Latvija šo naudu nevienam nedāvina, bet gan uzkrāj līdzekļus, kuri var kalpot kā atbalsts nepieciešamības gadījumā.

Jāatgādina, ka saskaņā ar SKDS aptaujas datiem jūnija vidū eiro ieviešanu Latvijā atbalstīja 22% aptaujāto, neitrāla attieksme bija 21%, bet eiro ieviešanu neatbalstīja 53% respondentu.

Latviju vērtēs elastīgāk

EK amatpersonu teiktais ļauj secināt, ka līdz ar Latvijas iestāšanos eirozonā tās ekonomiskie rādītāji vairs netiks novēroti tik skrupulozi kā līdz šim. Piemēram, vairāki EK pārstāvji Dienai atzina - Briselē nav noslēpums, ka Latvijā, līdzīgi kā Igaunijā, elektroenerģijas tirgus liberalizācijas iespaidā varētu būt vērojams inflācijas kāpums, tomēr tas netiek uzskatīts par nozīmīgu problēmu, jo galvenokārt uzmanība tiks pievērsta tam, cik līdzsvarota ir ekonomika kopumā. Tāpēc par īslaicīgu inflācijas kāpumu Latvijai sankcijas no EK nedraud.

Vēl jo vairāk - EK pārstāvji atzīst, ka, ņemot vērā pakāpenisko dzīves līmeņa un atalgojuma izlīdzināšanos starp ekonomiski stiprākajām un mazāk attīstītajām ES valstīm, straujāks, bet samērīgs inflācijas kāpums tādās valstīs kā Latvija un Igaunija tiek vērtēts kā normāla parādība. Tiesa, ilgstošākas inflācijas gadījumā tiks pievērsta uzmanība tam, kādi ir inflācijas iemesli, un trekno gadu pārmērības atkārtot vairs neatļaus. O. Rēns uzsvēra - galvenais, kas tiek sagaidīts no Latvijas pēc iestāšanās eirozonā, ir sabalansēta, atbildīga un ilgtspējīga ekonomiskā politika.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Latvija eirozonā

Ieviešanas datums: 01.01.2014
Eiro kurss pret latu:
Ls 0,702804 = 1 EUR
Vienlaicīgais lata un eiro cenu atspoguļojuma periods: no 01.10.2013
Vienlaicīgais eiro un lata apgrozības periods: 01.01.2014-15.01.2014
Latu pēdējais maiņas datums (Latvijas Bankā): 30.06.2014
Nepieciešamais eiro banknošu skaits: 110 miljoni
Nepieciešamais izgatavojamo eiro monētu skaits:
400 miljoni
Avots: Eiropas Komisija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?