Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Latvijas politiķi pieļauj privatizāciju tikai pēc krīzes

Latvijas valsts meži (LVM) un citi ne mazāk stratēģiski svarīgi valstij piederoši uzņēmumi neparādīsies privatizējamo uzņēmumu sarakstā, ko Latvijas valdība apsolījusi starptautiskajiem aizdevējiem, - to sola visi Dienas uzrunātie Saeimā pārstāvētie politiskie spēki, kam pēc rudenī gaidāmajām vēlēšanām ir izredzes tikt arī nākamajā parlamentā.

Savukārt citus, ne tik nozīmīgus valsts uzņēmumus varētu nodot privatizācijai, taču to varētu darīt vien tad, kad situācija ekonomikā būs uzlabojusies. Tad par valstij piederošo uzņēmumu daļu pārdošanu varētu iegūt ievērojami vairāk resursu, izriet no vairākuma politiķu teiktā. Vienīgi Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis Dienai norādīja, ka savienībā «nav viedokļa, ka kaut ko vispār varētu privatizēt».

Par to, ka Latvijai ir jāveido privatizējamo uzņēmumu saraksts, sabiedrība uzzināja šonedēļ, kad atklātībā nāca Latvijas valdības un starptautisko aizdevēju, tostarp ar Eiropas Komisiju (EK) parakstītais memorands. Teju vienlaikus sabiedrībā izplatījās ziņa, ka Latvija jau rosinājusi EK privatizēt LVM. Vārds «privatizācija» parādījies kādos ar šo uzņēmumu saistītos dokumentos, kur tas, kā vēlāk Latvijas Radio skaidroja EK, parādījies kļūdas dēļ. Komisija noliedza, ka jebkad no Latvijas puses būtu rosināts LVM privatizācijas jautājums. Tās par baumām sauc arī premjera Valda Dombrovska (JL) pārstāvētās apvienības Vienotība pārstāve Gunda Reire, kura Dienai norādīja, ka apvienība atbalsta valdības ieceri veidot privatizējamo uzņēmumu sarakstu, bet tajā nekādā gadījumā nedrīkst iekļaut jau šobrīd ar likumu atzītus neprivatizējamus uzņēmumus, tostarp LVM.

«Tuvākajos gados nav argumentu, kāpēc būtiskie valsts uzņēmumi būtu jāprivatizē,» apvienības Visu Latvijai - TB/LNNK pozīciju skaidroja politiskā spēka līderis Roberts Zīle (TB/LNNK). Līdzīgi domā arī apvienība Saskaņas centrs (SC), kā arī apvienība Par Labu Latviju! (PLL). «Ir jādefinē tie uzņēmumi, kas ir stratēģiski svarīgi valsts tālākai attīstībai vai ir valsts nozīmes resursu turētāji. Tā, piemēram, apvienība nepieļaus valsts uzņēmuma LVM pārdošanu,» Dienai teica PLL pārstāvis Edgars Vaikulis. Savukārt par iespējami privatizējamiem, ne tik stratēģiski svarīgiem uzņēmumiem, pēc E. Vaikuļa sacītā, jābūt diskusijai gan politiskā līmenī, gan iesaistot uzņēmējus un nevalstiskās organizācijas. SC savukārt ir būtiski veikt revīziju, pirms lemt par šādu uzņēmumu nodošanu privatizācijai, noteica SC līderis Jānis Urbanovičs.

Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāvis Kaspars Lore Dienai norādīja, ka pirms privatizējamo uzņēmumu saraksta izveides jāizstrādā koncepcija, kas noteiks principus - vadlīnijas, saskaņā ar kurām valsts piedalās komercdarbībā. Koncepcijas projekts, pie kā EM jau strādā, paredzēs saglabāt jau šobrīd esošos principus (piemēram, valsts var piedalīties komercdarbībā stratēģiski svarīgā nozarē; jomā, kur ir dabīgais monopols u.c.). Savukārt otrajā koncepcijas variantā būs jauni principi, ko EM pārstāvis pagaidām neatklāja. Kad valdība būs izšķīrusies, vai atstāt spēkā esošos principus vai ieviest jaunus, tad EM saskaņā ar valdībā apstiprinātajām vadlīnijām arī veidos privatizējamo uzņēmumu sarakstu. Patlaban par neprivatizējamiem atzītos deviņus valsts uzņēmumus nevarēs iekļaut privatizējamo uzņēmumu sarakstā, jo tos aizsargā likumi, piebilda K. Lore. Koncepciju ar principiem valdībā plānots iesniegt septembrī, bet privatizējamo uzņēmumu saraksts jāiesniedz līdz novembrim. Patlaban gan grūti pateikt, vai par šo sarakstu lems pašreizējā vai jaunā valdība. Tas lielā mērā būs atkarīgs no tā, cik ātri pēc jaunās Saeimas sanākšanas, kas paredzēta 2. novembrī, tiks izveidots jauns Ministru kabinets.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Latvijas vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem (Nodomu vēstule SVF un saprašanās memorands ar EK) paredz:
1. Līdz 2010. gada septembra beigām sagatavot visu valsts un pašvaldību uzņēmumu sarakstu, iekļaujot informāciju par to peļņu, saņemtajām subsīdijām, dividenžu maksājumiem, nodarbinātības un algu līmeņiem.
2. Līdz 2010. gada beigām sagatavot stratēģiju, norādot, kuriem būtu jāpaliek valsts uzņēmumiem, kuri ir jāpārveido par valsts aģentūrām vai jāprivatizē.

Avots: Finanšu ministrija

Patlaban

Valstij pilnībā vai daļēji pieder daļas kopumā 134 dažādos uzņēmumos (ieskaitot meitas sabiedrības).
No tiem deviņi uzņēmumi ar likumu noteikti kā neprivatizējami, un tie ir šādi:
Latvenergo
Latvijas pasts
Starptautiskā lidosta Rīga
Latvijas dzelzceļš
Latvijas gaisa satiksme
Latvijas valsts meži
Latvijas Radio
Latvijas Televīzija
Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs
Avots: Ekonomikas ministrija, Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likums, Enerģētikas likums, Radio un televīzijas likums

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?