Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Latvijas sabiedrība ir vairāk kreisi konservatīva nekā labēja

Lielākā daļa vēlētāju uzskata, ka pārstāv labēji liberālo ideoloģiju, taču SKDS gada sākumā veiktais pētījums atklāj, ka patiesībā aptaujāto vairākums ir kreisi konservatīvo ideju paudēji. Viskonservatīvākie ir Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK un Zatlera Reformu partijas atbalstītāji. Respondentu vidū ZRP piekritēju gan bijis salīdzinoši mazāk, bet šī nav vienīgā pozīcija, kurā atklājas šī politiskā spēka atbalstītāju ideoloģiskā tuvība ar VL-TB/LNNK.

Pētījums parāda, ka Saskaņas centra vēlētāju vidū ir vismazāk pretrunu starp viņu pašnovērtējumu un faktiskajiem uzskatiem.

SKDS pētījums, kuru piektdien prezentēja firmas direktors Arnis Kaktiņš, ir veikts pēc bijušo Tautas partijas līderu Māra Riekstiņa un Edgara Zalāna dibinātā konservatīvo ideju institūta Populares Latvija pasūtījuma. Abu kādreiz ietekmīgo politiķu mērķis nav uz biedrības bāzes veidot partiju, bet gan mudināt sabiedrību un arī politiķus lielāku uzmanību pievērst partiju ideoloģijai. Tāpēc viņi nolēma pasūtīt pētījumu, lai parādītu situāciju Latvijā un palīdzētu sabiedrībai to skaidrot, jo - ja vēlētājs būs izglītotāks, viņš, iespējams, piedzīvos mazāku vilšanos pēc vēlēšanām, uzskata E. Zalāns. Viņš norādīja, ka biedrība šādus pētījumus pasūtīs regulāri, «lai cilvēki par to vairāk domātu un politiķi paši paustu skaidrāku ideoloģiju». M. Riekstiņš atgādināja, ka valda zināmi stereotipi, sākot jau ar uzskatu, ka latvieši ir labējie, bet krievu vēlētāji - kreisie.

Pētījums parāda, ka no SKDS aptaujātajiem 37% sevi uzskata par labējiem, 16% - par kreisiem. Taču, kad šie cilvēki atbildējuši uz vairākiem jautājumiem, kuros atklājies viņu pasaules redzējums par svarīgiem jautājumiem, izrādījies, ka patiesībā 55% pārstāv kreisos uzskatus un tikai 5% - labējos. Līdzīgi 26% aptaujāto domā, ka ir liberāļi, bet 16% uzskata sevi par konservatīvajiem. Taču viņu atbildes parāda, ka 50% realitātē ir konservatīvie un tikai 9% - liberāļi. Viskreisākie ir Saskaņas centra un Zaļo un Zemnieku savienības vēlētāji, vismazāk kreisi - ZRP atbalstītāji, kuru vidū, tāpat kā VL-TB/LNNK vēlētāju daļā, pārsvarā ir konservatīvo ideju pārstāvji. Visvairāk labēji ir Vienotības un ZRP vēlētāji. «Latvieši dzīvo lielākos maldos par to, kas viņi ir, nekā cittautieši, jo latviešu vidū ir lielāka atšķirība starp pašnovērtējumu un realitāti,» norādīja A. Kaktiņš. Aptauja arī parāda - jo cilvēks ir gados vecāks, jo viņš ir kreisāks un konservatīvāks.

Uz jautājumu, kuras idejas aptaujātie visvairāk atbalsta, sociāldemokrātiju nosaukuši 48%, liberālismu - 39%, konservatīvismu - 28%, sociālismu - 23%, kapitālismu - 23%, komunismu - 8%. Aptaujātajiem bija lūgts arī novērtēt ideju «Latviju latviešiem» jeb atbildēt, vai Latvijā būtu vairāk jāaizstāv latviešu intereses. No VL-TB/LNNK vēlētājiem tam piekrita 65%, ZRP - 59%, Vienotības - 56%, ZZS - 54%, SC - 23%. Saskaņas centra vēlētāju vidū nedaudz vairāk par pusi uzskatīja, ka pret visām Latvijā dzīvojošām tautībām jāizturas vienādi. Aptaujā bija daļa respondentu, kuri norādīja, ka viņiem ir grūti atbildēt uz atsevišķiem jautājumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Netici, Dauka, netici vēl!

Būt dullam latviešu ausīs vienmēr ir skanējis vairāk kā kompliments. Pēc Nacionālā teātra Dullā Daukas – vēl jo vairāk.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?