Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Latviskā Vidzeme ar Jūrmalu

Premjeram Valdim Dombrovskim (JL), kurš ir Vienotības saraksta līderis Vidzemē, vislabākais būtu kampaņā nedarīt neko. Viņam atbalsts ir tik liels, ka tikšanās nelielās vecāka gadagājuma cilvēku auditorijās varētu arī nedot nekādu lielo pienesumu viņa popularitātei. Kādā tikšanās reizē Diena pamanīja, ka cilvēkiem nav viegli uztvert premjera teikto par situāciju valstī un ka viņi drīzāk gribējuši uz valdības vadītāju palūkoties tuvumā, varbūt kaut ko pavaicāt individuāli.

Taču tādas iespējas nebija V. Dombrovska aizņemtības dēļ. Cilvēki viņu tik un tā atbalsta, jo premjeram ir laba reputācija un viņš ir uzņēmies vadīt valsti tai grūtā laikā.

Latvijas faktu aptaujā Vidzemē, kuru publiskoja telekompānija LNT, citi sarakstu līderi jūtami atpaliek no V. Dombrovska, kuru atbalsta 62% aptaujāto, Gunti Ulmani (PLL) - 27,2%, Jāni Dūklavu (ZZS) - 24,7%, Raivi Dzintaru (Visu Latvijai!-TB/LNNK) - 20%. Kreiso politisko spēku pirmās personas Vidzemē ir mazāk populāras - Andri Tolmačovu (PCTVL) atbalsta 6,9% aptaujāto, bet Ivanu Klementjevu (SC) - 5,8%. Reitinga tabulā arī premjera pārstāvētā Vienotība ir pirmā - tai ir 16,3% piekritēju, Zaļo un Zemnieku savienībai - 12,6%, Saskaņas centram - 11,5%, Visu Latvijai!-TB/LNNK - 10,1%, apvienībai Par labu Latviju! - 5,5%, PCTVL - 1,5%. Interesanti, ka šo kreiso spēku ir apsteigusi nelielas ietekmes partija Ražots Latvijā, kura saņēmusi 1,9% un palikusi pirmā aiz svītras arī citur.

Latviskais reģions

Vidzeme ir otrs lielākais vēlēšanu apgabals aiz Rīgas. Uz 27 deputātu vietām Vidzemē 13 politiskie spēki ir pieteikuši 297 kandidātus. Vidzemi varētu uzskatīt arī par latviskāko vēlēšanu apgabalu, taču tajā nav tikai Cēsu, Valmieras vai Alūksnes rajons. Nobalsot par Vidzemē pieteiktajiem kandidātiem varēs arī, iekāpjot Rīgas pilsētas autobusā un aizbraucot uz Mārupi vai Salaspili. Šajā vēlēšanu apgabalā ir arī Jūrmala ar lielāko vēlētāju skaitu. Tomēr, salīdzinot ar Zemgali, Vidzeme ir viendabīgāka - diezgan latvisks un lauciniecisks reģions, kurā nav nekā Jēkabpilij vai Jelgavai līdzīga, teica politologs Jānis Ikstens.

«Tā kā Vidzemē nebalotējas Aivars Lembergs, Dombrovskim kā otram populārākajam premjera kandidātam nav konkurentu,» teica J. Ikstens. Arī citi politiskie spēki Vidzemē sarakstu galvgalī ir likuši spēcīgus līderus - atjaunotās Latvijas pirmo Valsts prezidentu G. Ulmani un zemkopības ministru J. Dūklavu. Taču J. Ikstens uzskata: «Ulmanis vairs nav prezidents. Viņš ir viens no daudzajiem politiķiem, kurš cenšas izturēties kā prezidents. Dūklavs nav tik atpazīstams kā Dombrovskis un nav arī tik košs - Dombrovskis gan arī nav nekāda vasaras ziedu buķete, bet zibsnī vairāk televīzijās.»

Pēdējā laikā gan var pamanīt, ka J. Dūklavs zibsnī arī dažādos Vidzemes rajonos, tiekoties ar lauksaimniecības nozaru pārstāvjiem. «Darba dienā un darba laikā es par vēlēšanām nerunāju, tās ir darba tikšanās, uz kurām dodos kā ministrs,» Dienai apgalvoja J. Dūklavs, kura darba braucieni gan pēdējā laikā pārsvarā ir uz Vidzemes pusi. Turp dodas arī G. Ulmanis, kurš kultūras namos tiekot sagaidīts ar aplausiem un pilnās zālēs, teica viens no PLL sarakstu līderiem Māris Kučinskis. «Ulmanis jau sāka enerģiski, taču viņš nebija rēķinājies, ka konkurenti var būt tik nežēlīgi. Nevienu nesaudzē pat, ja esi bijis prezidents,» teica M. Kučinskis. Viņš tomēr mierīgi uztver apvienības situāciju, jo Vidzemē vēl ir spēcīgas Tautas partijas nodaļas un «mums nav jābraukā ar mugursomām, meklējot, ar ko tikties».

Maz populāru uzvārdu

Pirms četriem gadiem TP bija pārliecinošs līderis Vidzemē, tās pārstāvji vadīja lielāko daļu Vidzemes pilsētu - vairāki no viņiem pēc novadu vēlēšanām ir zaudējuši pašvaldības vadītāja amatu un tas tomēr varētu atstāt iespaidu uz spēju mobilizēt vēlētājus, jo ilgi nevar lepoties ar Aigara Kalvīša (TP) valdības laikā sarūpētām investīcijām pašvaldību infrastruktūras objektiem. Vidzemē labas pozīcijas ir arī apvienībai Visu Latvijai!-TB/LNNK, pār kuru gan ēnu varētu mest saraksta pirmajā piecniekā iekļautā Emīla Jakrina pretrunīgi vērtētā komunikācija ar Latvijas Televīzijas Ziņu dienesta vadību, kas tiek uztverta kā spiediens un šajās dienās nonākusi mediju uzmanības centrā. Taču VL-TB/LNNK saraksta līderis R.Dzintars Dienai teica, ka apvienība neasociējas ar E. Jakrinu, bet gan ar citiem cilvēkiem - ar R. Dzintaru un Visvaldi Lāci, un, ka vēlēšanās būtiska loma ir cilvēkiem, kas pazīstami visā Latvijā.

Ja ielūkojas kandidātu sarakstos, tad tādu nav daudz. Saskaņas centram bez I. Klementjeva vēl ir Jānis Ādamsons, kurš pārstāvēja apvienību arī LNT līderu diskusijā. ZZS sarakstā ir vairāki novadu priekšsēži, piemēram, Limbažu novada vadītājs Didzis Zemmers, kā arī lauksaimniecības organizāciju vadītāji Armands Krauze un Indulis Jansons. Vienotības sarakstā ir Ilma Čepāne un Artis Pabriks, PLL pazīstamu uzvārdu ir vairāk - Māris Kučinskis, Oskars Spurdziņš, Kārina Pētersone, Kārlis Leiškalns, Nikolajs Stepanovs. Kad Diena V. Dombrovskim lūdza vērtēt politisko konkurenci Vidzemē, viņš izvairīgi atbildēja, ka negribot priekšvēlēšanu diskusiju skatīt reģionālās konkurences aspektā, jo gala rezultātā būšot jāskatās uz kopējiem vēlēšanu rezultātiem. «Te nav nekāds reģionālās sacensības princips. Tās tomēr ir vēlēšanas visā Latvijā. Ir svarīgi gūt labus vēlēšanu rezultātus visā Latvijā,» teica premjers V. Dombrovskis. R. Dzintars uzskata, ka par stiprām Vienotības un ZZS pozīcijām Vidzemē viņš tikai priecājoties, jo uztverot šos politiskos spēkus par sabiedrotajiem pēc vēlēšanām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Cik kandidātu dzīvo Vidzemē

PCTVL - no 26 kandidātiem - 17
Vienotība - no 30 kandidātiem - 22
Ražots Latvijā - no 14 kandidātiem - 7
Saskaņas centrs - no 30 kandidātiem - 18
Tautas kontrole - no 11 kandidātiem - 7
Zaļo un Zemnieku savienība - no 30 kandidātiem - 25
Par prezidentālu republiku - no 22 kandidātiem - 15
Par labu Latviju! - no 30 kandidātiem - 24
Atbildība - no 30 kandidātiem - 23
Daugava - Latvijai - no 22 kandidātiem - 12
Pēdējā partija - no 10 kandidātiem - 4
Visu Latvijai! - TB/LNNK - 30 kandidātiem - 23
KDS - no 12 kandidātiem - 8

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?