Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Lavrovs piedraud Kijevai

Krievija trešdien draudēja dot prettriecienu Ukrainai, ja Kijeva vērsīsies pret promaskaviskajiem separātistiem valsts austrumos. Ukrainas pagaidu prezidents Oleksandrs Turčinovs paziņojis par Lieldienu pamiera beigām un tā saucamās pretterorisma operācijas atsākšanu Doņeckas apgabalā, kur desmit pilsētās valdības un drošības iestāžu ēkas joprojām ir bruņotu grupējumu varā.

Krievija atbildēšot

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs par «noziedzīgu rīcību» nodēvēja O. Turčinova pavēli atsākt pretterorisma operāciju Austrumukrainā. Viņš atsaucās uz pagājušajā nedēļā Ženēvā noslēgto vienošanos, kas paredz nepieļaut vardarbību Ukrainas austrumos. Jāpiebilst, ka vienošanās arī nosaka, ka nelikumīgajiem bruņotajiem grupējumiem ir jānoliek ieroči un jāatstāj ieņemtās ēkas, ko tie nav izdarījuši.

S. Lavrovs paziņoja, ka Krievija reaģēs, ja notiks uzbrukums tās interesēm Ukrainā. «Ja mums uzbrūk, mēs noteikti atbildam. Ja notiek tiešs uzbrukums mūsu interesēm, mūsu likumīgajām interesēm, krievu interesēm, kā tas, piemēram, notika [Gruzijas separātiskajā reģionā] Dienvidosetijā, es neredzu citu iespēju kā atbildēt saskaņā ar starptautiskajiem likumiem,» ministrs sacīja Kremļa finansētajam telekanālam RT. «Uzbrukums Krievijas pilsoņiem ir uzbrukums Krievijas Federācijai.»

Krievijas ārlietu resora vadītājs uzskata, ka Ukrainas pagaidu valdības lēmumus ietekmē ASV. «Nav pamata neticēt, ka amerikāņi vada šovu,» domā S. Lavrovs. «Pietiekami daiļrunīgs ir fakts, ka Kijeva izvēlējās paziņot par [pretterorisma] operācijas atsākšanu laikā, kad valsti apmeklēja ASV viceprezidents [Džozefs Baidens], bet operācija tiek sākta nedēļu pēc ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes vadītāja Džona Brenana vizītes Kijevā.»

Ukrainas pirmais vicepremjers Vitālijs Jarema vakar pavēstīja, ka «drošības spēki strādā pie nelikumīgu bruņoto grupējumu likvidācijas», piebilstot, ka ir notikušas konsultācijas ar pretterorisma speciālistiem no ASV, vēsta interneta vietne Ukrainskaja Pravda.

Uz jautājumu, kad var gaidīt spēka struktūru aktīvu rīcību, V. Jarema atbildēja: «Pretterorisma operācija nenozīmē, ka šodien visi bruņotie spēki dosies karot. Tas ir milzīgs operatīvais darbs.»

«Pastāv liels risks, ka varētu ciest miermīlīgie iedzīvotāji - tas ir tieši tas, ko sagaida Krievijas Federācija. Tādēļ mums nepieciešams operāciju aizvadīt tik precīzi un likumīgi, lai neciestu civiliedzīvotāji,» sacīja V. Jarema.

Vaino Krievijas pilsoņus

Ukrainas pagaidu prezidents O. Turčinovs pretterorisma operācijas atsākšanu izsludināja pēc tam, kad otrdien netālu no Slovjanskas pilsētas upē atrada netālās Horļivkas pilsētas domes deputāta Volodimira Ribaka, kuru nolaupīja 17. aprīlī, līķi.

Viņu pagājušajā ceturtdienā pie Horļivkas domes ēkas aizturēja četri militārās formās un sejas maskās tērpušies vīri, kas V. Ribaku iestūma automašīnā un aizveda nezināmā virzienā. Pirms tam politiķis gribēja iekļūt ēkā, lai noņemtu pie tās piestiprināto separātistu pasludinātās Doņeckas tautas republikas karogu un izkārtu Ukrainas karogu.

Varasiestādes apgalvo, ka V. Ribaks ir spīdzināts - viņam nodarīti smagi miesas bojājumi, tajā skaitā uzšķērsts vēders. Visticamāk, ka brīdī, kad vīrieti iemeta upē, viņš bija dzīvs, bet bez samaņas, vēsta Kyiv Post.

Ukrainas Drošības dienests apgalvo, ka V. Ribaka slepkavībā iesaistīta Krievijas pilsoņa Igora Strelkova vadītā diversantu grupa un Krievijas militārā izlūkdienesta - Galvenās izlūkošanas pārvaldes - apakšpulkvedis Igors Bezļers.

Prokrieviskie separātisti, kas kontrolē administrācijas ēkas Slovjanskā, trešdien apstiprināja, ka ir saņēmuši gūstā amerikāņu telekanāla Vice News korespondentu Saimonu Ostrovski. Viņu turot aizdomās par «ļaunām darbībām», ziņo AP.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūža ilguma maksimums sasniegts

Ļoti iespējams, liela daļa fiziski veselo šā brīža jauniešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam, taču maz ticams, ka bez fundamentālas ārējas iejaukšanās cilvēka ķermeņa darbībā šo robežu izdosies ievēro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?