Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Legāli, bet neesoši dzīvokļa biedri

To, ka viņa dzīvoklī, nesaskaņojot ar īpašnieku, deklarējies vēl kāds cilvēks, Māris uzzināja nedaudz šokējošā veidā - uz dzīvokļa adresi sāka pienākt Valsts policijas pavēstes. Interesējoties, vai tā nav kļūda, vīrietis noskaidroja, ka kļūdas nav - pavēstēs minētā persona tiešām deklarēta viņa dzīvoklī. Lieki teikt, ka par šāda cilvēka eksistenci dzīvokļa īpašnieks iepriekš neko nenojauta.

Vairāki dzīvokļu īpašnieki šopavasar par viņu dzīvokļos patvaļīgi deklarētiem cilvēkiem uzzinājuši, arī saņemot uzaicinājumus piedalīties Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās. Šādu uzaicinājumu ne tikai sev, bet vēl kādam pilnīgi nepazīstamam cilvēkam saņēma arī 78 gadus vecā Zigrīdas kundze. Pirms tam pastnieks reiz atnesis ierakstītu vēstuli, un kundze bijusi pārliecināta, ka sūtītājs kļūdījies. Tomēr, kad šim pašam adresātam pienācis uzaicinājums uz vēlēšanām, viņa noskaidrojusi, ka tiešām kāds 21 gadu vecs vīrietis deklarējies pensionāres dzīvoklī. Rīgas domē (RD) paskaidrots, ka, lai personu izdeklarētu, jāsaņem izziņa no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) un iesniegums jāiesniedz domē. PMLP kundzei jau izdevies noskaidrot, ka vīrietis deklarēšanos viņas dzīvoklī pamatojis ar mutisku vienošanos.

Pēdējā laikā šādi gadījumi tiek fiksēti biežāk tieši EP vēlēšanu dēļ, stāsta PMLP Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Laura Laiva. Kopumā gan šī nav pati karstākā problēma, jo gadā tiek anulēts ap 0,1% no visām dzīvesvietas deklarācijām, kas nav daudz. Tomēr nevar izslēgt, ka vēl krietni vairāk cilvēku deklarējušies bez saskaņošanas, bet dzīvokļu īpašnieki to nav pamanījuši. Arī Zigrīdas kundze saka - agrāk vismaz pēc komunālajā rēķinā iekļautās ailītes par atkritumu izvešanu varēja pateikt, cik cilvēku dzīvoklī deklarēti. Taču kopš aprēķina izmaiņām ailītes ar dzīvoklī dzīvojošo personu skaitu rēķinā vairs nav.

«Iesaku katram portālā Latvija.lv pārliecināties, kas deklarēts jūsu dzīvoklī,» rosina L. Laiva, atzīstot gan, ka izdeklarēt kādu ļaunprātīgu personu ir daudz grūtāk, nekā šai personai iedeklarēties. To darot, var uzrādīt vienu no pamatojumiem - īpašuma tiesības, īres vai nomas līgums, laulības vai radniecība, kā arī «lietošanas tiesības, kuru iegūšanas pamats ir vienošanās ar īpašnieku». Tāpat ir iespējams norādīt, ka ir cits tiesiskais pamats, neprecizējot kāds.

PMLP dati liecina, ka pērnā gada pēdējos mēnešos Rīgā deklarējušos cilvēku skaits ievērojami pieauga, ko saista ar RD solītajām atlaidēm sabiedriskajā transportā. Decembrī vien galvaspilsētā deklarējās gandrīz 3500 personu.

Katrā pašvaldībā ir jābūt komisijai, kas nodarbojas ar deklarēšanās jautājumiem. RD ir Personu dzīves vietas reģistrācijas komisija, kuru vada deputāte Svetlana Savicka (SC). Viņa stāsta - katrā komisijas sēdē, kas notiek divreiz mēnesī, tiekot izskatītas ap 100 lietu, no tām aptuveni trešdaļa iesniegumu ir tieši par nelikumīgu deklarēšanos. Visbiežāk dzīvokļu īpašnieki raksta, ka nezina tādu personu, ar viņu nav bijusi nekāda vienošanās. Ir gan bijis arī gadījums, ka dzīvokļa īpašniekam ar personu, kuru viņš it kā nepazīst, ir kopīgs bērns. Arī S. Savicka novērojusi, ka uzaicinājumi piedalīties EP vēlēšanās vairākiem īpašniekiem atnesusi pārsteigumus - vienā adresē deklarējušies pat 30 cilvēku, kuri tur nedzīvo.

Komisija deklarētajai personai vispirms sūta vēstuli uz to pašu adresi, par kuru saņemts iesniegums. Ja atbilde netiek saņemta, jo persona tur nedzīvo, tas tiek uzskatīts par vienu no iemesliem, kāpēc deklarēšanās tiek anulēta. «Protams, likumus vajadzētu pilnveidot,» atzīst S. Savicka, tomēr vienlaikus teic, ka to neuzskata par ļoti lielu problēmu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?