Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Lidostas valdē paņem savējo

Nākamotrdien gaidāmajā lidostas Rīga akcionāru sapulcē valdes locekles amatā plānots iecelt bijušā premjera Valda Dombrovska (V) biroja vadītāju Olitu Augustovsku, kas pēc valdības maiņas algotu darbu ir zaudējusi. Neoficiāla informācija par ieceri vispirms izskanēja portālā Pietiek.com, vēlāk Dienai to apstiprināja satiksmes ministrs Anrijs Matīss (V).

Viņš nenoliedza arī to, ka alga šajā amatā ir ievērojama - apmēram 4000 eiro mēnesī. «Protams, tā ir liela naudas summa, vēl jo vairāk, ja salīdzina algas valsts pārvaldē. Bet tas nav tā, ka visi, kas palikuši bez darba, tagad kaut kur tiks iekārtoti,» skaidroja A. Matīss.

Uzrunāja ministrs

Ministrs atzīstas, ka pats uzrunājis O. Augustovsku, jo «šo valdi ir nepieciešams stiprināt tieši no pārvaldības viedokļa. Vairākus mēnešus jau tiek veikta izmeklēšana noklausīšanās lietā. Viņa ar savu pieredzi varētu palīdzēt saprast, kas tad tur īsti notiek.» Uz jautājumu, vai obligāti šī jautājuma risināšanā bija jāieceļ kāds papildu valdes loceklis, A. Matīss vēlreiz uzsver, ka viņai ir pieredze pārvaldībā un ir svarīgi, lai «lidostai ar ministriju būtu cieša saikne, lai turpmāk nenotiktu līdzīgi brīnumi.» Viņš arī uzsver, ka speciāli vieta nevienam gatavota netika. Lidostas vadītājs Aldis Mūrnieks no valdes locekļa tika pārcelts par priekšsēdētāju, tāpēc atbrīvojusies viņa vieta.

A. Mūrnieks Dienai komentāru sniegt atteicās, jo nezinot, kas notiks akcionāru sapulcē: «Es to visu neesmu izdomājis, un es to visu neradu. Vai tur liks kādu vai kādu atlaidīs, to nekad nevar zināt. Par to atbild Satiksmes ministrija, lai tā arī komentē. Es šo jautājumu nevaru komentēt, jo tas tiešām ir akcionāru lēmums.»

Satiksmes ministrijas (SM) pārstāvis Aivis Freidenfelds norāda, ka to, cik valdes locekļu var būt valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās, nosaka Ministru kabineta (MK) noteikumi, turklāt izrādās, ka patlaban valdē ir divas brīvas vietas. «MK noteikumi nosaka valdes locekļu skaitu un viņu pastāvīgo atlīdzību. Tas tiek izvirzīts atbilstoši finanšu rādītājiem. Lidosta ir īpaši liela, un noteikumi paredz, ka te var būt ne vairāk kā septiņi valdes locekļi. Patlaban ir pieci,» atklāj A. Freidenfelds.

Politisks risinājums

Aviācijas eksperts Tālis Linkaitis to dēvē par politisku, nevis profesionālu lēmumu. Viņš uzskata, ka O. Augustovskai nav vajadzīgās pieredzes, lai ieņemtu tik nozīmīgu amatu. «Kā lai vērtēju cilvēku, kurš ir strādājis pavisam citā jomā un nozarē?» uz jautājumu, ko viņš domā par gaidāmajām izmaiņām lidostas valdē, atjautā T. Linkaitis. Viņš norāda, ka aviācijas jomā būtu jāstrādā cilvēkiem ar specifiskām zināšanām konkrētajā nozarē, turklāt būtu jābūt zinošiem citās jomās, piemēram, mārketingā un drošības jautājumos. «Pašreizējā situācijā, kad nekādas papildu funkcijas valdei netiek liktas klāt, tik atklātā veidā valdē ielikt politisku cilvēku man liekas pilnīgi ačgārni. Tas nekādi neatbilst labas pārvaldības principiem,» secina T. Linkaitis. Viņš bilst, ka satiksmes jomā Latvijā kopumā «ir ļoti izvērstas tradīcijas politisku personāžu ielikšanai dažādos vadošos amatos.» Viņš min Latvijas gaisa satiksmi, Pasažieru vilcienu, Zasulauka vagonparku, Latvijas dzelzceļa meitas uzņēmumu Cargo, tāpat arī Latvijas valsts ceļus un citus, kur amatos iekārtoti politiski cilvēki. «Tas ir tā sauktais politiskās atbildības jautājums. Vienīgi aviācija ir tā joma, kura ir balstīta profesionālos un komerciālos pamatos. Katra vadoša cilvēka ielikšana rada kaut kādas sekas un saistības. Lidostas gadījumā tie ir pasažieri un aviokompānijas, kurām tiek uzlikts papildu slogs,» secina T. Linkaitis.

Par algu nezina

Pati Olita Augustovska Dienai atklāj, ka pēc darba Valda Dombrovska birojā viņa bija gatavojusies strādāt darbā, kas nav saistīts ar valsts pārvaldi. «Nav tā, ka man būtu ļoti, ļoti jācenšas rūpēties tikai par šo, jo strādāt man būtu kur. Mani šim amatam uzrunāja Anrijs Matīss jau janvārī. Es solījos to apsvērt un pārdomāt, jo lidostas joma ir ļoti interesants darba lauks,» stāsta O. Augustovska, bilstot, ka viņa lidostā ir strādājusi (bijusi padomes locekle) un «tas darbs ir zināms». Informācija par atalgojumu gan viņai bija jaunums: «Es pat nezinu, goda vārds, kāda alga. Neesmu painteresējusies.»

Aicināts komentēt, kāpēc O. Augustovska jau vairākkārt tikusi virzīta dažādos atbildīgos amatos, bijušais premjers Valdis Dombrovskis ir izvairīgs. «Pareizākais būtu dot iespēju nozares ministrijai un izvēlētajam pretendentam sniegt savus argumentus un skaidrojumus. Ar politiku saistītiem cilvēkiem ir jārēķinās ar papildu sabiedrības uzmanību,» norāda V. Dombrovskis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūža ilguma maksimums sasniegts

Ļoti iespējams, liela daļa fiziski veselo šā brīža jauniešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam, taču maz ticams, ka bez fundamentālas ārējas iejaukšanās cilvēka ķermeņa darbībā šo robežu izdosies ievēro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?