Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Līdz gadalaikiem ar Baibu Skridi

Aizraujošs un izsmalcināts vācu baroka mūzikas piedzīvojums, par kura mūziku varam pateikties trim vīriem gandrīz ar vienādiem dzīvesgājuma gadskaitļiem - slavenajam G. F. Hendelim un še gandrīz nezināmajiem J. G. Pizendelam un J. F. Fašam -, orķestra Sinfonietta Rīga vadītāja Normunda Šnē un viņa domubiedru baroka ansambļa priekšnesumā šovakar Melngalvju namā (plkst.

20) atgādinās, ka atkal klāt laiks, kad Rīgā un Rundālē jāskan senajai mūzikai. Baznīcas velvēs un klausītājos jāatbalsojas noslēpumaini hipnotiskajiem viduslaiku garīgās mūzikas dziedājumiem. Jāatdzīvojas baroka skaņu un tērpu apskaužamajai greznībai un Saules karaļa flirtam izsmalcinātas mūzikas un dzīvībai bīstamu intrigu pavadījumā. 17. Starptautiskā senās mūzikas festivāla četrās dienās skanēs Francijas un Austrijas galma mūzika, itāļu baroka meistaru vokālās un instrumentālās pērles gan mūsu pašu mūziķu, gan viesu izpildījumā.

Ainavu restaurētāji

Gregorisko dziedājumu noslēpumainajā rimtumā nakts koncertā Rīgas Doma baznīcā jau šovakar (plkst. 22) iesvaidīs šo noslēpumu zinātāji Guntars Prānis ar vokālo grupu Schola Cantorum Riga. G. Prānis tuvinās «dievišķajam noslēpumam jeb mistērijai, kur var meklēt un atrast glābiņu, kad zemes notikumi atkal ir salaisti grīstē».

Vismaz divus pārsteigumus - še nedzirdēto F. Durantes Magnifikātu un Dž. B. Pergolezi Flautas koncertu - sola itāļu baroka meistardarbu programma, ko Rīgas Sv. Jāņa baznīcā 7. jūlijā atskaņos Rīgas Doma zēnu koris un baroka orķestris Collegium musicum Rīga diriģentu Mārtiņa Klišāna un Māra Kupča vadībā. «Šis ir solistes Kristīnes Stumbures atradums. Koncerta partitūra pat nav atrodama, ir tikai XVIII gs. instrumentu balsu kopijas,» stāsta M. Kupčs. Savukārt slavenais vokālais ansamblis Trio Medi3/4val - trīs norvēģu dziedātājas - Rīgas Domā 8. jūlijā izdziedās savu jaunāko programmu, ko nule laidusi klajā mūzikas izdevniecība ECM. Viņas restaurējušas XIII gadsimtā Jaunavai Marijai komponētu mesu. Manuskripts atrasts benediktiešu klosterī Anglijā, un to papildinājis mūsdienu britu komponists Gevins Braierss, kurš sadarbojies arī ar Latvijas Radio kori.

Ansamblis Concilium musicum Wien uzstāsies gan Rīgā, gan Rundālē. Rīgā - Vīnes svētku noskaņas Melngalvju namā (8.VII) līdz pat Jozefa Haidna azartiskajam koncertam klavesīnam, divām vijolēm un continuo, kura solists būs pats ansambļa izveidotājs Pauls Angerers (1927). Rundāles pils Zelta zālē 9.VII (plkst. 18) tiks celta priekšā mūzika, kas spēlēta un dziedāta varenās Hābsburgu dinastijas pārstāvjiem. Mūzikas autoru vidū ir arī divi muzikāli talantīgi valdnieki Ungārijas un Bohēmijas karalis Leopolds I un viņa dēls un troņmantinieks Jozefs I, kuri bija ne tikai valdnieki, bet arī mākslu atbalstītāji. Koncertā pirms tam kontrtenors Sergejs Jēgers Collegium musicum Rīga pavadījumā atskaņos skaistākās G. F. Hendeļa ārijas.

Baroka arfa un gadalaiki

Viena no festivāla saistošākajām intrigām - pasaulslavenā baroka arfista Endrū Lorensa-Kinga uzstāšanās Rundāles pils Baltajā zālē kopā ar orķestri Sinfonietta Rīga Ludviķa XIV laika galma komponistu d'Anglbēra, Kamprā, Lulli un Rebela deju mūzikas programmā Coreographie, kurā piedalīsies arī dejotājs un vienlaikus baroka ģitārists Stīvens Pleiers. Abu izcilo britu mūziķu sadarbība ieguvusi stilistiski augstvērtīga un aizraujoši izklaidējoša šova reputāciju un ir pasaulē ļoti pieprasīta. Tāpēc tā ir liela greznība sagaidīt viņus pie mums, Rundālē. Iejusties Francijas karaļa Ludviķa XIV galmā, kur arvien nesātīgi muzicēts un dejots, turpat Baltajā zālē vedinās arī dienas uzvedums bērniem Saules karalis un rožu krūms.

Pasaulslavenās latviešu vijolnieces Baibas Skrides un orķestra Kremerata Baltica uzstāšanās diriģenta Andra Veismaņa vadībā pietaupīta festivāla beigām un ļaus izbaudīt itāļu vecmeistara A. Vivaldi Gadalaikus zem klajas debess: visi četri populārie vijoļkoncerti skanēs Rundāles pils dārzā. Tradicionālās uguņošanas vietā festivāla izskaņā - režisora un videomākslinieka Roberta Rubīna videoinstalācija Building Mapping stilā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?